Miers ir iespējams • IR.lv

Miers ir iespējams

7
Lauris Nagliņš, F64
Anda Burve-Rozīte

Pie skatītājiem nokļuvusi dokumentālista Kaspara Gobas filma Homo@lv. Jau otro nedēļu to var noskatīties kinoteātrī KSuns. Režisors vairāku gadu garumā sekojis līdzi praida notikumiem Latvijā. «Tas, kas notika ar praidu, bija šokējoši, bet mēs beidzot ieraudzījām, kādi esam»

Aizraujoši raksti žurnālā Rīgas Laiks, grāmata par Īslandi un filma, foto projekts Seda. Purva ļaudis ir pirmās trīs lietas, kas nāk prātā, domājot par Kasparu Gobu. Trīsdesmit piecus gadus vecā žurnālista un dokumentālista darbu jeb, trāpīgāk varbūt būtu teikt, interesantās dzīves notikumu saraksts ir tik garš un daudzveidīgs, it kā viņš būtu dzīvojis jau divtik ilgi. Varbūt patiesībā tā arī ir, dzimšanas gadam nav nozīmes. Drīzāk – domu un sajūtu procesa intensitātei, par ko Kaspars nevarētu sūdzēties.

Pie filmas Homo@lv veidošanas viņš ķērās 2005.gadā – gadu pēc tam, kad bija guvis starptautisku atzinību ar projektu Seda. Purva ļaudis. Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps Kaspara darbs par Sedas cilvēkiem saņēma balvu Labākais laikmeta dokuments. Savukārt izstāde nokļuva Eiropas valstu mākslas biennālē, galerijās.

Pēc izglītības būdams biologs, Kaspars vienmēr vairāk pētījis cilvēkus. Dokumentēt vienu no pēdējo gadu sāpīgākajām un skaļākajām sociālajām konfrontācijām Latvijā – homoseksuāļu tiesību jautājumu – Kasparu dzina vēlme izprast konfliktējošās puses un noskaidrot, vai miers ir iespējams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu