Gundars Lauva, kolekcionārs • IR.lv

Gundars Lauva, kolekcionārs

2
Nekustamo īpašumu speciālistam Gundaram Lauvam vienīgajam pasaulē pieder kartīte ar NHL hokejista Raita Ivanāna attēlu. Šajā kreklā uzbrucējs bija tērpts, kad viņam salauza žokli. Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Alberte

No neliela sudrabota kofera Gundars izņem kartīti, kas izdota vienā eksemplārā. Iegādāta par teju 700 dolāriem. Uz kartītes ir NHL hokejists Raitis Ivanāns

«Cik stundu laika jums ir?» Gundars smejot teic, ka par savu aizraušanos varot stāstīt ilgi. Viņš kolekcionē kartītes ar hokejistu attēliem, kolekcijā to ir ap 10 000.

«To jau spēj tikai amerikāņi – no nekā izveidot industriju,» Gundars stāsta, ka sākotnēji kartītes ar sportistu attēliem liktas cigāru pakās gluži kā pokemonu žetoni čipsos. Ar laiku kartīšu krāšana kļuvusi par nopietnu aizraušanos. Katra ir numurēta, ar sportista parakstu un sezonas statistiku. Kartītes ir dažādu līmeņu un vērtības. «Ir tādas, ko skolēni var nopirkt par pusdienu naudu, un tādas, kas maksā simtus. Vecākā kartīte pasaulē tika nosolīta par aptuveni piecpadsmit miljoniem.» Gundars lēš, ka Latvijā ar šo nodarbi aizraujas ap 1000 cilvēku. Kartītes tiek izdotas ar visu sporta veidu sportistiem, Gundars krāj tikai latviešu hokejistus. 

«Vienmēr esmu kaut ko kolekcionējis: alus pudeļu korķus, markas, mašīnītes, sērkociņu kastīšu etiķetes. Kolekcionēšana ir sava veida atkarība. Mērīšanās. Kartītes ir viens no pagarinājumiem.» Pirmo kartīti Gundaram pirms aptuveni 20 gadiem uzdāvināja vārtsargs Artūrs Irbe. Tolaik Gundars bija miesnieks un par hokeju nefanoja, tāpēc Irbi uztvēra kā patīkamu cilvēku, kurš nāca pēc kauliem savam lielajam, melnajam sunim. Irbe pastāstīja, ka Amerikā kartīšu kolekcionēšana ir kā sports. Gundars pēcāk izlasīja kādu rakstu un ieinteresējās gan par kartītēm, gan hokeju. Sūtīja vēstules radiem uz Ameriku, taujādams, vai nopērkamas kartītes ar latviešu hokejistiem. «Reizēs, kad sūtījums pa ceļam pazuda, bija lieli kreņķi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu