Naglas mājokļa kratīšana apdraudējusi vārda brīvību • IR.lv

Naglas mājokļa kratīšana apdraudējusi vārda brīvību

13
Žurnāliste Ilze Nagla. Autore: Santa Berļakova, F64

Tiesībsargs kritizē likumsargus par nepietiekamu darbības pamatotību

Tiesībsargs pārbaudē atzinis, ka uzraugošais prokurors un tiesa, akceptējot lēmumu par kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, nav kritiski novērtējuši darbības neatliekamību un pamatotību, kā arī vārda brīvības apdraudējumu, vēsta aģentūra BNS.

"Tādējādi ir aizskartas personai Satversmē un saistošajos starptautiskajos līgumos garantētās tiesības uz vārda brīvību un žurnālista informācijas avota aizsardzību," teikts tiesībsarga atzinumā.

Pārbaudē secināts, ka vārda brīvība ietver žurnālistu tiesības neizpaust informācijas avotu un tikai tiesa, ievērojot samērīgumu, var uzdot norādīt informācijas avotu, lai aizsargātu personas vai sabiedrības būtiskas intereses, skaidro Tiesībsarga birojā.

Veicot kratīšanu žurnālistes dzīvesvietā un pamatojot to ar mērķi arī atrast informāciju par elektroniskās deklarēšanas sistēmas datubāzes datņu iegūšanu un izplatīšanu, procesa virzītājs, nostiprinot pierādījumus un apejot avota izpaušanas pienākuma uzlikšanu žurnālistam tiesas ceļā, ir piekļuvis informācijas avota identitātei, secinājis tiesībsargs. Tā kā ar likumu aizsargātā žurnālistu kriminālprocesuālā imunitāte nav nosacīta Kriminālprocesa likumā un prakse liecina, ka procesa virzītāji tam nepievērš pietiekamu uzmanību, būtu jādiskutē par grozījumiem šajā likumā.

Jau ziņots, ka tiesībsargs maijā pēc savas iniciatīvas ierosināja pārbaudes lietu par kratīšanu Latvijas Televīzijas žurnālistes Naglas dzīvoklī un iespējamo vārda brīvības pārkāpumu. Nagla pirmā vēstīja par "Ceturtās atmodas tautas armijas" pārstāvja Neo atrasto ''drošības caurumu'' Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kas ļāva no tās iegūt lielu daudzumu datu par personu un uzņēmumu ienākumiem. Neo, kas vēlāk izrādījās Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns, no šiem krājumiem publiskoja datus par valsts iestāžu un uzņēmumu darbinieku atalgojumu, tā pierādot, ka taupības režīms daudzviet bijis šķietams.

Poikāns uz laiku tika aizturēts, ierosinot lietu par nelikumīgu datu iegūšanu, bet Naglas dzīvesvietā notika kratīšana, pēc tam iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei paužot pieņēmumus par viņas lielāku lomu datu noplūdē nekā tikai ziņošana par to. VID atbildīgās amatpersonas, kuras bija pieļāvušas kļūdas sistēmā, tika cauri ar viegliem disciplinārsodiem. Atbildība netika prasīta arī no EDS veidotājiem.

Komentāri (13)

Igors Daņiļēvičs 04.10.2010. 20.41

Žurnāliste ne tikai nepārkāpa likumu, bet pildīja savu profesionālo pienākumu un misiju labākajā veidā. Neo atklātajām lietām vajadzēja pievērst pēc iespējas plašāku sabiedrības uzmanību un tas tika izdarīts. Viņu paveiktā dēļ pavisam noteikti valsts un citas iestādes pievērsušas daudz lielāku uzmanību datu drošībai, ierēdņi un politiķi atalgojumu sistēmai un taupībai. Protams, līdz kārtībai šajos jautājumos joprojām ir tālāk nekā no Pampāļiem līdz Mēnesim, bet kaut kādi soļi pareizajā virzienā pavisam noteikti ir notikuši. Un tas ir Naglas un Neo nopelns. Varas iestāžu pārspīlētā reakcija tikai liecināja, ka viņiem ir par ko satraukties. Piedevām notika pilnīgi bezjēdzīga varas demonstrēšana.
Ironiski un traģisks ir fakts, ka Neo un Naglu notvēra un izkratīja ātri, savukārt, piemēram, Fliks joprojām ir cienījams “biznesmenis” un “supermenedžeris”. Piedevām atbildīgais ministrs melo acīs skatīdamies, ka astoņus mēnešus neko nav zinājis “komunikācijas problēmu” dēļ. Tas ir tikpat ticami cik fakts, ka Ilmārs Poikāns ir Keanu Reeves

+7
-2
Atbildēt

0

Edzs 05.10.2010. 01.55

personigu iemeslu delj meklejot ieganstus konfliktam ar zhurnalisti un realizejot spiedienu uz to ar sev pieejamiem represivajiem lidzekljiem Iekshlietu ministre izdarija kaitejumu Vienotibas prestizham kura apjomi ir gruti parvertejami.
tagad, kad Linda Murniece pec balsu skaitijuma izradijusies nepopularaka Vienotibas kandidate kas varbut pat neiekljus deputatu sarakstos vinjai vajadzetu ar cienju atkapties no Ministra amata, ja neprotas to darit – Vienotibai vinja ir jaatsauc.

+5
0
Atbildēt

0

archoftriumph 04.10.2010. 22.03

protams ka policijai vajadzeeja zurnaalistes datoru paarbaudiit uz vid datu esamiibu vinjas klaatbuutnee – tad nebuutu probleemu ar aizdomaam par informaacijas nopluudi. bet muusu policijai diemzeel patiik varas saldaa garsha – atnjemt, trauceet, pazemot.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu