Brigmanis: jābūt skaidrībai par SC dalību koalīcijā • IR.lv

Brigmanis: jābūt skaidrībai par SC dalību koalīcijā

120
Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

Izvēlēties partneri starp VL–TB/LNNK un SC esot premjera kompetencē

Saeimas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pirmdien pēc ZZS valdes sēdes žurnālistiem sacīja, ka valdības vadītāja kompetencē ir izlemt, kuru partneri – “Visu Latvijai!”–“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL–TB/LNNK) vai “Saskaņas centru” (SC) aicināt koalīcijā.

Kad šis lēmums tikšot pieņemts, tad ZZS to vērtēšot. Tomēr politiķis uzsvēra, ka nav iespējama koalīcijas un SC sadarbība uz vienošanās pamata ar vienu vai vairākiem apvienības ministriem. Jābūt skaidrībai, vai SC ir koalīcijā, vai nav, uzsvēra Brigmanis.

Kā informēja ZZS līderis, pirmdien valdes sēdē panākta vienošanās, ka visām apvienību veidojošajām partijām ir jānosaka prioritātes turpmākajā amatu sadalē gan Saeimā, gan Ministru kabinetā. Brigmanis pauda viedokli, ka zemkopības ministram Jānim Dūklavam ir jāturpina darbs, iespējams, līdzīgi atkarībā no apstākļiem darbu varētu turpināt labklājības ministrs Uldis Augulis.

Intervijā Latvijas Radio Brigmanis paziņoja, ka ZZS neizskata iespēju vienoties par valdības veidošanu ar SC un apvienību "Par labu Latviju". Kā uzsvēra politiķis, vēlētāji ir gana skaidri pateikuši, kuri vēlēšanās ir uzvarētāji un kuri ir zaudētāji, tāpēc nav pamata šādai koalīciju. Tā kā vēlēšanās uzvarējusi "Vienotība", ZZS arī neizskata iespēju premjerministra amatam virzīt savu kandidātu – apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Viņam arī netikšot piedāvāts neviens ministra amats, jo viņš pats to nevēlas, tomēr Ventspils mērs savu vēlmju robežās piedalīšoties koalīcijas sarunās.

Savukārt VL līderis Raivis Dzintars aģentūrai BNS, paužot personisko viedokli, pieļāvis iespēju SC piešķirt kādu amatu Saeimā, bet ne valdībā. Pagaidām partijā vai nacionālajā apvienībā ''Vienotības'' SC piedāvātais sadarbības līgums neesot pārrunāts. Dzintars uzskata, ka SC Saeimā varētu uzticēt vadīt komisijas, kuru kompetencē nav nacionālo, drošības, izglītības un kultūras jautājumu.

Komentāri (120)

buchamona 04.10.2010. 15.04

Palsījos Delfi ru., ko par sadarbību saka SC vēlētājs – visi komenti vienos vārtos

Титус, 04.10.2010 13:16

Как правильно говорил В.И.Ленин:”Не решив главный вопрос, мы не решим и второстепенные”.Не затрагивая главное звено всей сегодняшней ситуации – отчуждение русских от власти, согласосы ничего сделать не смогут.Они впишутся в систему правящей власти.

!!!, 04.10.2010 13:17

Не соглашайтесь! Это подачка, типа чтобы под ногами не путались, не мешали им разворовывать дальше страну! Лучше быть в активной оппозиции, долго эта коалиция не продержится и ЦС сейчас главное не утратить доверие избирателей!

un tādā garā. Ko tad mēs paši te uzprasāmies – gan SC “augšas”, gan “apakšas” saka skaidru “nē”. Viņiem vajaga varu, nevis sadarbību.

+32
-4
Atbildēt

2

    māra rutka > buchamona 04.10.2010. 18.01

    Jā, Hari! Par Urbi precīzi piezīmēts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 04.10.2010. 15.18

    Ļoti raksturīga, manuprāt, bija Urbanoviča reakcija vakar LR1 diskusijā, kad Tomsons ieminējās, ka arī “Saskaņas Centram” varbūt tiks iedots kāds amats Saeimā.
    Niknums, aizvainojums, bravūra – “mums neviens neko NEDOS, paši dabūsim un būsim!”, utt., atsakoties saprast, ka, ja tikai vairākums tiešām vēlētos, “Saskaņas Centru” varētu atstāt pilnīgi bez jebkādiem amatiem.

    Vismaz man Urbanoviča reakcijas asociējas ar to, kas dzirdēts par viņa draugu partijas līdera Putina reakcijām, kad kāds apšauba viņa varēšanu un spējas: krieviskais temperaments, mazuma kompleksi komplektā ar mesiānismu, jēla agresivitāte ar pusbandītisku mentalitāti zemdegās un spēju ilgi kultivēt atriebības plānus.

    +24
    -1
    Atbildēt

    0

AUTOEXEC.BAT 04.10.2010. 15.45

1) Vispirms vienreiz JĀAIZBĀŽ MUTE Āboltiņai, kas kā muļķe jau pirmajā dienā pēc vēlēšanām sāka pļurkstēt par “sadarbību ar SC” … reāla zoss !
2) Vienotībai, ZZS un VL vajag VIENREIZ SAPRAST, ka vienīgais veids kā saglabāt stabilitāti – PARTRAUKT SC MONOPOLU uz “krievvalodīgajiem”. Tik ilgi kamēr SC varēs reāli draudēt ar krievvalodīgo balsīm (vai reālu ālēšanos, tobiš – Biškeku) – situācija nemainīsies. Iesaistoties sarunās ar SC , Vienotība tikai padara sevi par ķīlniekiem. Var runāt, bet tikai lai vilktu laiku un nedotu iemeslu kaut kādai ārkārtas rīcībai vai, nedod Dies – iniciatīvas pārņemšanai.
Valdi, atceries – NEVIENS NAV AKMENĪ IECIRTIS, KA KRIEVVALODĪGIE NEVAR KĻŪR PAR TAVIEM ATBALSTĪTĀJIEM. VAJAG PIE TĀ STRĀDĀT !!!

+30
-4
Atbildēt

5

    mary75 > AUTOEXEC.BAT 04.10.2010. 20.59

    Uz sadrbību ar SC spiež nevis Āboltiņa, bet, Rietumi, kas uzskata, ka tikai tas ir valsts stabilitātes garantija.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 05.10.2010. 09.20

    Vai “Rietumi” teica, ka SC jāņem valdībā ? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > AUTOEXEC.BAT 05.10.2010. 07.59

    Pa TV3 bija tāda ziņa, vari ticēt, vari neticēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 04.10.2010. 21.40

    Ei nu ?? :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    liene.dz > AUTOEXEC.BAT 04.10.2010. 15.55

    >>> NEVIENS NAV AKMENĪ IECIRTIS, KA KRIEVVALODĪGIE NEVAR KĻŪR PAR TAVIEM ATBALSTĪTĀJIEM. VAJAG PIE TĀ STRĀDĀT

    Svētīga, ļoti pareiza un apsveicama doma. Bet tas prasītu reālu un pamatīgu darbu, nesalīdzināmi smagāku par kaut kādas tur ekonomiskās krīzes seku novēršanu. Vai tas pārskatāmā nākotnē mūsu valstī ir iespējams, kādu vērā ņemamu daļu krievvalodīgo pārliecināt, ka var balsot arī par t.s. “latviskajām partijām”… grūti teikt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Aija Neļķe 04.10.2010. 14.54

Ceru, ka Vienotība nenodos savus vēlētājus, kas balsoja par esošo, latvisko koalīciju. Ja ņems valdībā SC, būs jāsāk organizēt ārkārtas vēlēšanas. Ceru, ka Vienotības nacionālie deputāti SC iesaistīšanu valdībā nepieļaus.

+26
-11
Atbildēt

23

    itommy_ > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.05

    Ko, dzeri49, vai tiešām mūsu pozīcijas saskan vienreiz? Es arī esmu par Vienotības koalīciju ar SC, nevis VL. Saprotams, ja paketē līzi nāk pozīcija iekš RD.

    +7
    -20
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.01

    Tā nu gluži nav, par VL balsoja tikai 7%, par Vienotību virs 30%, no kuriem daudzi, piemēram es, ir pret koalīciju ar VL, bet, par koalīciju ar SC,, saprotams, ja tas nrebūs neiespējami SC pozīcijas un ultimāti dēļ.
    Tā ka VL ar saviem 7% uz pusi ar TB nevajadzētu runāt visu Vienotības balsotāju vārdā.
    Nu, tie draudi par ārkārtas vēlēšanām, ja VL nebūs valdībā, vispār smieklīgi, nedaudz atgādina Urbanovica draudus par Biškeku.

    +13
    -23
    Atbildēt

    0

    mariam > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.30

    > Iesalniekam – kas tā par retoriku – par vēlētāju nodošanu. Domāju, ka koalīcija ar SC, atstājot VL aiz borta būtu Latvijas interesēs. Es arī balsoju par Vienotību, bet ne jau tāpēc, lai tā censtos saglabāt “veco koalīciju” – jo mazāka koalīcijā būs Lemberga un lāpnešu ietekme – jo labāk.

    Pēc pēdējām rindkopām gan izklausā,s ka Dzintars ar par politiķi kļūst, gan jau ar laiku ar tas radikālisms mazināsies, tad varēs arī domāt par VL laišanu valdībā.

    +7
    -16
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.06

    “Visdrīzāk” turpinās strādāt vecajā koalīcijā, apm;ēram tā viņi paziņoja, jūtu atšķirību?

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    piziks > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.59

    Hm… par siltumu & apkuri kaimiņi spranču Dalkia-i maksā mazāk nekā mūs spiež maksāt pašu bāleliņi no Rīgas Žīgursiltuma. Dalkia-s nomainītās trubas neplīst un zaļu zali ap siltumtrasēm ziemas vidū neaudzē.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.08

    “Ceru, ka Vienotība nenodos savus vēlētājus, kas balsoja par esošo, latvisko koalīciju.”
    Bet esošās koalīcijas vairs nav, jo TB/LNNK tagad ir kopār ar VL, un tas jau ir nedaudz cits veidojums. Turklāt neņematies nu spriest, par ko balsoja “Vienotības” vēlētājs. Liela daļa balsoja ne jau par latvisko koalīciju, bet gan par noteiktiem programmas punktiem ekonomikā un salīdzinoši mērenām nostādnēm nacionālajos jautājumos. Latviski ir arī Tautas Partija vai PLL, kuriem, ja kas, ir tik pat mandātu cik TB/LNNK un VL, tāpēc īpaši nekādas prasības jūs izvirzīt nevarat.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.07

    Andrejs Zviedrs – Un kāpēc nevarētu saskanēt?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    liene.dz > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.16

    >>> Ceru, ka Vienotība nenodos savus vēlētājus, kas balsoja par esošo, latvisko koalīciju.

    Tikai nevajag palikt smieklīgam. “Vienotības vēlētāji” ir nepieņemams vispārinājums. Vienīgais, ko par viņiem var pateikt – ka visi balsoja par Vienotību.

    Taču nav nekāda pamata izdarīt secinājumu, ka visi Vienotības vēlētāji ar putām uz lūpām prasa esošās koalīcijas saglabāšanu. Pseidonacionālistiem laikam slikti ar loģiku…

    +12
    -14
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > Aija Neļķe 04.10.2010. 18.13

    Kādā ziņā melojusi? Liec galdā tekstus, kur ir teikts, ka Vienotība nesadarbosies ar SC. Dombrovskis teica, ka pirmāra būs sadarbība ar esošo koalīciju. Tā arī ir – ar esošās koalīcijas partneriem Vienotība runāja kā ar pirmajiem.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    gunasniedzina > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.50

    Iesalnieka kungs, apsveicu ar mandātu !
    Bet mēs, poli, čigāni, ebreji, paliksim Latvijā kā “viesi”. Un būs Jums laime.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    sarmīte > Aija Neļķe 04.10.2010. 18.07

    Tikpat labi var teikt, ka esošās koalīcijas vairs nav, jo Vienotībā ir daudz jaunu spēlētāju, sākot jau ar Ēlerti. Un par esošās koalīcijas saglabāšanu runāts visu pēdējo laiku. Vai tad Vienotība tikai pēc vēlēšanām būtu pamanījusi, ka TB/LNNK vairs nav vieni, un ka Saeimā tie iekļuvuši pirmkārt uz VL pleciem (kā tas arī bija prognozējams).

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.20

    Vai Brigmanis nesaprot, ka viņš šādā kombinācijā ir lieks?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    lolita_valta > Aija Neļķe 04.10.2010. 18.20

    Nu neticu gan, ka kas tāds var notikt! Tas būtu gals visai Vienotībai! Turies “Visu Latvijai!”

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > Aija Neļķe 04.10.2010. 14.56

    Starp citu, Jāni, ļoti dzudzi VL atbalstītāji “atdeva” savas balsis Vienotībai, tā kā ari morālais pienājkums, Vienotībai, ir nepievilt vēlētājus.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.25

    Nu ar ārkārtas vēlēšanām draudēt nevajag :) Tu jau sāc laist gluži kā Urbanovičs :)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Aija Neļķe 04.10.2010. 17.40

    liberāls
    Iesalnieka kungs, apsveicu ar mandātu !
    Bet mēs, poli, čigāni, ebreji, paliksim Latvijā kā “viesi”. Un būs Jums laime.
    ———————————————————-
    Nu šī jau ir īsta demagoģija… Poļi, ebreji un čigāni ir pilntiesīgi Latvijas pilsoņi.
    Kas Tu par liberāli – prasts demagogs.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Aija Neļķe 04.10.2010. 14.57

    Es arī ceru, jo tic tikai lētticīgie:)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.52

    Re, nu, bet es balsoju par Vienotību tāpēc, lai SC nedabū uzvaru un netiktu pie varas arī Latvijā, jo tad latviešiem vairs nav ne ekonomiskās varas , ne politiskās. re, kā tie balsotāji no latviešiem, kuri balsoja par SC dabūja saeimā tikai krievvalodīgos, jo citādi to brandžu nenosauksi!
    Nē, koalīcijai ar SC!
    Es un mani bērni ārzemēs grib atgriezties latviskā Latvijā, ne krievijas guberņā. Domāju, ka SC noteikti gribēs Ekonomikas ministra vietu, lai varētu iztirgot ostu Krievijai, tāpat taču bija prihvatizācijas mēģinājumi arī Rīgas siltumam!
    nekādu koalīciju ar Urbanoviča krievvalodīgo brandžu nevar būt! Lai krievi neveido partijas pēc nacionālā principa, tad varbūt viņu labajiem nodomiem ticēšu. tagad izskatījās, ka SC par visu varu gribēja sagrābt varu ne tikai Rīgas domē, kur atstāja PS opozīcijā bez problēmām un nekādiem amatiem, kaut PS bija otrā vieta vēlēšanās!

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.17

    dzeris. Protams, jo kā var strādāt vecā koalīcija, ja vēlēšanās zaudēts.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.07

    Arī es pazīstu vairākus cilvēkus, kuriem nācās izvēlēties starp “VL/TB/LNNK” un “Vienotību”. Viena daļa elektorāta šīm partijām neapšaubāmi ir ļoti tuva. Ne velti arī pazīstamais nacionālistu atbalstītājs Amerikas latvietis Aivars Slucis ziedoja naudu gan “VL”, gan “Pilsoniskajai Savienībai”.

    Savukārt par ārkārtas vēlēšanām domāju, ka nacionālistiem (arī man:)) nebūtu pietiekami daudz spēka (atbalsta) to panākt. To taču rāda arī sestdienas balsojums.:)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > Aija Neļķe 04.10.2010. 16.46

    nu diez vai Vienotība savāktu kaut vai 15% ja pirms vēlēšanām paziņotu ka gatavojas koalīcijai ar SC..cilvēki man apkārt apzināti balsoja par esošās koalīcijas partijām par to lai kremliniem būtu mazāka teikšana ..Urbanovičš jau pārdzīvo par to ka kremļa piķi nevarēs atšancēt..neko vairāk, ar pirmsvēlēšanu reitingiem savācis politiskos kredītus un nu ir pakaļā..pasakiet lūdzu kāda SC ir komanda?..kurš no Jums zin ko vairāk par Ušakovu un Urbi?..ir jau protams vēl Dolgopolovs un eiroparalamentārietis naftalīna komunists Rubiks..nosauciet vēl kaut 10 pazīstamus sakarīgus politiķus no viņu saraksta?..aplauzīsieties! tas ir Kremļa projekts..

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.04

    Nemels, Vienotība paziņoja, ka uzvaras gadījumā turpinās strādāt vecā koalīcija, bet tu aģitēji, ka JL jāstartē atsevišķi bez partneriem – PS un SCP:)

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Aija Neļķe 04.10.2010. 15.44

    ->Haris

    Vairāki mani paziņas, piemēram, vienmēr ir balsojuši par TB, bet šoreiz novēlēja par V tikai ar vienu mērķi, lai nepieļautu, ka vēlēšanās visvairāk balsu iegūst SC.
    Lai nebūtu iespēju vēl vairāk runāt pat to, ka nedrīkst ignorēt “uzvarētājus”.
    SC zaudēja – to varēja redzēt pēc viņu sejām vēlēšanu naktī.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu