Pilsoņi balso par 10.Saeimu • IR.lv

Pilsoņi balso par 10.Saeimu

110
Kaspars Krafts, F64

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti gaidāmi agri svētdienas rītā, galīgie – nedēļas vai divu laikā

Sestdien, 2.oktobrī, Latvijā notiek 10.Saeimas vēlēšanas. Pirmo balsojumu apkopos pēc proporcionālās vēlēšanu sistēmas, kad no katra vēlēšanu apgabala parlamentā tiek ievēlēts noteikts skaits deputātu, kopā 100. Kaut arī balsošanu novēros brīvprātīgie novērotāji, par iespējamiem pārkāpumiem Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicina ziņot arī iedzīvotājus.

Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 20, bet provizoriskie vēlēšanu rezultāti gaidāmi svētdien ap četriem no rīta, kad būs zināms partiju skaits Saeimā un vietu skaits konkrētam sarakstam. Savukārt laiks, kad paziņos mandātus ieguvušo deputātu vārdus, konkrēti vēl nav zināms.

Neskaidrību gadījumā par vēlēšanu norisi līdz svētdienai, 3.oktobrim, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz CVK diennakts informatīvo tālruni – 67715000. Informāciju var meklēt CVK vēlēšanu mājaslapā . Par iespējamu balsu pirkšanu vai konstatētiem balsu pirkšanas gadījumiem, Drošības policija lūdz vērsties tuvākajā policijas iecirknī, zvanot 02 vai 112, kā arī Drošības policijā, zvanot 67208964 vai sūtot e-pastu [email protected].

Balsu skaitīšana sākas uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, un to veiks vēlēšanu komisijas iecirkņos. Vispirms tiks noslēgti balsotāju saraksti un saskaitīti tajos reģistrētie vēlētāji. Pa vienai atverot vēlēšanu kastes, tiek saskaitītas derīgās vēlēšanu aploksnes. Tikai pēc tam skaita derīgās vēlēšanu zīmes jeb par sarakstiem nodotās balsis.

Tā kā Saeimas vēlēšanās vēlētāju reģistru nelieto, iedzīvotāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Lai piedalītos 10.Saeimas vēlēšanās, nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase. Pavisam izveidoti 1013 vēlēšanu iecirkņi. No kuriem 64 atrodas ārvalstīs. Vienā no tiem – Jaunzēlandē – gan tiks saskaitītas tikai pasta balsojumā nodotās balsis, jo zemestrīces dēļ valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis un iecirknis nedarbojas.

Jau pusnaktī pēc Latvijas laika darbu sāka pirmie iecirkņi Austrālijā. Nākamie durvis vēra iecirkņi Japānā, Uzbekistānā, Gruzijā un Eiropas valstīs, kā arī Latvijā. Pēdējie sāks strādāt iecirkņi Kanādā, ASV, Brazīlijā un Čīlē.

Iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5% barjeru aprēķina no derīgo vēlēšanu zīmju skaita. Par deputātu kandidātiem nodotās balsis jeb atzīmes pie katra kandidāta tiek skaitītas pēc pārtraukuma – parasti nākamajā dienā pēc vēlēšanām. Galīgos vēlēšanu rezultātus CVK paziņos divu nedēļu laikā, kad būs saņēmusi un pārbaudījusi visu vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus.

Šogad iedzīvotāji varēja pieteikties par brīvprātīgajiem novērotājiem. To izdarījuši 188 cilvēki, ko CVK vadītājs Arnis Cimdars vērtējis kā lielu aktivitāti “projektam, kas idejiski ir sabiedrībai kaut kas jauns”, vēsta aģentūra BNS. Vēlēšanas novēros arī 78 starptautiskie novērotāji.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atgādina, ka vēlēšanu dienā ir aizliegta aģitācija radio, televīzijā, publiskās vietās, preses izdevumos un internetā. Nav atļauts aģitāciju izplatīt un izvietot publiski pieejamās vietās valsts un pašvaldību iestādēs.

Komentāri (110)

KasparKondrat 02.10.2010. 10.02

Sveicieni no UK! Vēl pēdējie malki rīta kafijas un dodos uz savu tuvāko (~200km) vēlēšanu iecirkni – Latvijas vēstniecību Lielbritānijā, lai nodotu savu vienīgo balsi par Latvijas nākotni.

+27
0
Atbildēt

0

eva_savele 02.10.2010. 08.21

Pamodos. Māsu ar vardarbīgi pamodināju. :) Tūlit dodamies vēlēt par 2. sarakstu.

+21
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 02.10.2010. 07.36

Labriit!!!… nav ko guleet , es jau nobalsoju par mafiozo teepistu ienaidnieku, aicinu Juus dariit to pašu , par otro sarakstu miiliiši!!!

+20
-1
Atbildēt

1

    ♣Shaggy♣ > Janka, Janic 02.10.2010. 16.28

    Ir!
    Es ar tikko nobalsoju.
    Ieliku plusiņus āboltiņai, kristovskim un jaunupam.

    Lai tik tagad vienotība pamēģina ar ZZS kopā strādāt, manās acīs būs nācijas nodevēji!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu