Vēlēšanu dienā DP fiksē 20 iespējamus pārkāpumus • IR.lv

Vēlēšanu dienā DP fiksē 20 iespējamus pārkāpumus

34
Edijs Pālens, LETA

CVK: nav tādu pārkāpumu, lai apšaubītu vēlēšanu rezultātus

Drošības policija 10.Saeimas vēlēšanu laikā saņēmusi 20 signālus par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanās, vēsta aģentūra BNS. Tikmēr Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pusotru stundu pēc iecirkņu slēgšanas paziņojusi, ka vēlēšanu laikā nav konstatēti būtiski pārkāpumi, kuru dēļ būtu jāapšauba kāda iecirkņa vēlēšanu rezultāti, žurnālistiem sacīja CVK vadītājs Arnis Cimdars.

Vēlēšanu dienā DP viens signāls saņemts par potenciālo vēlēšanu rezultātu falsificēšanu, bet divos gadījumos informācija saņemta par vēlētāju izvēles ietekmēšanu. Pārējie gadījumi attiecas uz balsu pirkšanas gadījumiem.

DP norāda, ka neviens no saņemtajiem signāliem DP veikto pārbaužu laikā pagaidām nav guvis apstiprinājumu. Visvairāk signālu saņemts no Daugavpils, Rēzeknes, Rīgas reģiona, kā arī no Vidzemes.

Tikmēr Valsts policija sešus aģitācijas pārkāpumus konstatējusi Rīgā, vienu – Latgalē, divus – Zemgalē un četrus Vidzemē. Lielākoties tie bijuši saistīti ar nenovāktiem priekšvēlēšanu aģitācijas plakātiem, bet kāda sieviete aģitējusi Rīgas Centrāltirgū, informē VP pārstāvis Aigars Bērziņš.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz divu cilvēku sniegto informāciju, vēsta par partijas “Saskaņas centrs” (SC) aģitācijas materiāliem daudzdzīvokļu namu pastkastēs Rīgā. SC birojā aģentūrai LETA paskaidroja, ka apvienība neko tādu nav organizējusi, vienlaikus atzīstot, ka birojā saņemta informācija par skrejlapu parādīšanos.

Neraugoties uz priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegumu, Daugavpilī un Rīgā publiskās vietās vēleēšanu dienā bija manāmi partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) plakāti, novēroja BNS. Daugavpilī plakāti manāmi sabiedriskā transporta pieturās. Arī Rīgā, Marijas ielā, PCTVL plakāti izlīmēti uz notekcaurulēm un luksofora staba. Šie aģitācijas materiāli tur bija manāmi arī piektdien.

Savukārt Vecmīlgrāvī autobusa pieturā "Martas Rinkas iela" pārtikas veikaliņā izvietoti apvienības "Par labu Latviju" bukleti ar Ainaru Šleseru fonā gan latviešu, gan krievu valodā. Pēc aģentūras BNS aizrādījuma pārdevēja bukletus novākusi, aizbildinoties ar to, ka saimniece tos atstājusi. Piektdienas rītā veikala skatlogā bija ielīmēts PLL plakāts, kurš sestdien vairs nebija redzams.

Vēlēšanu dienas rītā ar aģitāciju pie Ventspils 254.vēlēšanu iecirkņa nodarbojusies kāda sieviete, aicinot balsot par konkrētu partiju un piedāvājot par balsojumu divus latus, BNS informēja vēlēšanu iecirkņa vadītāja Agnese Jansone. Pagaidām nav zināms par kuru partiju sieviete aicinājusi balsot.

Vecmīlgrāvī vairāki vecāka gadagājuma cilvēki vēlējušies balsot konkrēti par Ventspils mēru Aivaru Lembergu (''Latvijai un Ventspilij'') un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL, ''Vienotība''), ziņo BNS. Viņi bijuši pārsteigti, ka Lembergs nav atrodams nevienā sarakstā, savukārt Dombrovskis ir ''Vienotības'' Vidzemes saraksta pirmais numurs, tāpēc Rīgas sarakstā nav atrodams. Savukārt vairāki SC atbalstītāji bijuši pārsteigti, ka sarakstā nav atrodams Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Komentāri (34)

mxblack 02.10.2010. 13.00

Nu re, cilvēkiem vismaz ir darbs. Vai šāda agitācija var kādu ietekmēt? Es par to šaubos. Bet protams, likums ir likums. Šorīt satiktie Krievu kaimiņi mani uzvedināja uz domu, ka tieši SC vajadzētu nodarboties ar savu tautiešu integrēšanu, ar valodas un vēstures apmācību. Tā viņi ļoti palašinātu savu vēlētāju elektorātu. Krievi tiešām jūtas apvainoti, kā otršķirīgi cilvēki, kad viņiem ir liegts balsot. Bet tajā pašā laikā abas Krievu partijas stimulē Krievu valodas nemācēšanu, pieprasot viņiem visādus atvieglojumus tās lietošanā. Tā ir absolūta tuvredzība un melošana. Viņi faktiski ir savu tautiešu vislielākie ienaidnieki, bet mēs ar savu pāriešanu uz krievu valodu krievu klātbūtnē viņiem palīdzam. Tā rodas savstarpējā neiecietība un necieņa. Nedrīkst lietot svešvalodu vietā un nevietā, to ir jādara tikai galējas nepieciešamības gadījumā.

+2
0
Atbildēt

0

Andra Tallija 02.10.2010. 21.01

Kur par tiem pārkāpumiem var ziņot? Starp Jelgavu un Ozolniekiem uz visiem elektrības stabiem ceļa malā salīmēti 1. saraksta vēlēšanu plakāti (pirms pāris stundām braucu garām).

0
0
Atbildēt

0

jeers 02.10.2010. 12.59

Atšķirībā no PLL nepieklājīgās aģitācijas saviem draugiem jau tu drīksti atgādnāt ka jāiet balsot. Ja tu to dari privāti pa telefonu, tad viss ir kārtībā. Šeit ir sakarīga instrukcija – http://www.nemvaru.lv http://www.nemvaru.org

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu