Meli un patiesība televīzijas prožektoru gaismā • IR.lv

Meli un patiesība televīzijas prožektoru gaismā

8
Jānis Urbanovičs
Indra Sprance

Trenēta acs publiskajās debatēs redz, kad politiķi tic saviem vārdiem un kad melo

Aizvadītās vēlēšanu kampaņas lielākā, bet nenotikusī intriga ir melu detektora pārbaude, uz kuru nacionālists Imants Parādnieks uzaicināja tautpartijieti An­dri Šķēli. Mēs nolēmām savdabīgai patiesuma pārbaudei pakļaut visu piecu populārāko sarakstu pārstāvjus – palūdzām psihologus izķidāt viņu mīmiku, stāju un runas veidu, līdzvērtīgos apstākļos nonākot televīzijas prožektoru gaismā LNT rīkotajās līderu debatēs. Lai gan politiķi gatavojas šīm retorikas paraugstundām, tomēr ne visiem izdodas pārliecinoši noturēties ilgo ētera laiku un reizēm nodevīgs žests vai sejas izteiksme signalizē par iespējamiem meliem. Politiķu uzstāšanās novērtēja Latvijas Universitātes psiholoģijas profesors Ivars Austers un neirolingvistiskās programmēšanas speciāliste Dace Rolova.

Urbanoviča slidenais jājamzirdziņš
Austers
: Urbanovičs sākumā izvēlējās jokotāja taktiku. Viņš saka «Ušakovs ir mans draugs», kam, protams, neviens netic un visi saprot dubulto, trīskāršo vai četrkāršo nozīmi atkarībā no savas humora izjūtas. Urbanovičam un Šleseram sakrita tēmas, par ko viņi nevarēja pārliecinoši stāstīt – bezdarbs, nodokļi. Īpaši slidens bija jautājums par progresīvo nodokli, lai gan tas ir viens no Saskaņas centra «jājamzirdziņiem», jo viņi sevi pozicionē kā normālus sociāldemokrātus. Mana hipotēze – partijas iekšienē var nebūt skaidras pozīcijas, ir iekšējas nesaskaņas par progresīvo nodokli. Daudzi no SC cilvēkiem paši ir pietiekami turīgi – ko tad tagad, pusmiljonu atdos? Drīzāk izskatās pēc retorikas vai demagoģijas.

Rolava: Augums debašu laikā stabils, bet kopā saliktās kājas signālizē, ka jūtas kā skolnieks skolotāja vai kareivis komandiera priekšā – padevību, motivācijas trūkumu būt šajā vietā. Galvas šūpošana turpu šurpu varētu liecināt, ka ir pietiekoši daudz enerģijas, kuru gatavs tērēt vairāk nekā nepieciešams, kustība uz leju – var liecināt par tēvišķu attieksmi ģimenes lietās. Nav gan skaidrs, vai šīs sajūtas viņš attiecina arī uz valsti. Bungo ar labās rokas pirkstiem – tas varētu liecināt par galvas kreisās puslodes aktivitāti. Šajā puslodē atrodas loģika, matemātiskas lietas.
Acu zīlīšu kustība norāda uz to, ka viņš meklē veidu, kā salikt kopā lietas – iespējams, šādos brīžos viņš noklusē patiesību vai melo. Tāpat smīns, acis un žesti norāda, ka visu nepasaka. Piemēram, iepazīstinot ar sevi, saka, ka Ušakovs ir viņa draugs, bet ķermeņa valoda saka: «Savējie sapratīs, bet tie, kas nesapratīs, lai domā, ka Ušakovs tiešām ir mans draugs».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu