Durvis plaši aizvērtas • IR.lv

Durvis plaši aizvērtas

5
Šogad augustā CBS News veiktā aptaujā 88% amerikāņu atzina, ka nelegālā imigrācija kļuvusi par «ļoti nopietnu» vai «diezgan nopietnu» problēmu. Šī problēma neuztrauc tikai 12%. Ilustrācijai izmantots Imageforum/LETA foto

Skaitļi liecina, ka nelegālo iebraucēju skaitam ASV ir tendence samazināties, taču aptaujas rāda, ka pārliecinošs vairākums amerikāņu imigrāciju uzskata par «ļoti nopietnu problēmu». Vai Amerikai apnicis būt imigrantu zemei?

Nezinu, vai kāds var precīzi pateikt, cik cilvēku ASV pašlaik dzīvo nelegāli. Oficiālā statistika liecina, ka vislielākais nelegālo imigrantu skaits – 12 miljoni – bijis 2007.gadā. Bet žurnāls Time jau trīs gadus pirms tam publicēja pētījumu ar zīmīgu nosaukumu Kurš atstāja durvis vaļā?, kurā minētie skaitļi bija krietni lielāki. «Viena gada laikā nelegālo imigrantu skaits pieaug vidēji par trim miljoniem. Ar to var piepildīt 22 tūkstošus Boeing 737 lidmašīnu, nodrošinot 60 reisu dienā gada garumā,» rakstīja Time.

Gadu no gada maršruti, pa kuriem nelegālie imigranti iekļūst valstī, palikuši gandrīz nemainīgi – no Karību jūras valstīm pašdarinātās laivās šķērsojot Atlantijas okeānu vai šķērsojot Meksikas un ASV sauszemes robežu ar kontrabandas pārvadātāju, sauktu par koijotiem, palīdzību. Amerikāņu robežsargi apgalvo, ka Meksiku kā starta vietu izmanto ne tikai pārbēdzēji no Latīņamerikas valstīm, bet pat no Afganistānas, Irānas, Irākas, Bulgārijas, Ķīnas un Krievijas.

Darbu šie cilvēki pārsvarā atrod pierobežas štatos – gaļas pārstrādes fabrikās Arkanzasā, būvlaukumos Arizonā vai Teksasā, augļu dārzos Kalifornijā un Floridā. Pēc ASV Imigrācijas pētniecības centra pētījuma, 2005.gadā no visiem celtniecībā strādājošajiem 26% bija nelegālie imigranti, kokapstrādē, lauksaimniecībā un zvejniecībā – 45% . Viņu darba samaksa bija vismaz uz pusi mazāka nekā vietējiem. Losandželosā apkopējs amerikānis, arodbiedrības biedrs, pelnīja 12 dolāru stundā, neskaitot piemaksas. Nelegāli strādājošs apkopējs meksikānis par tādu pašu darba apjomu saņēma 3 dolārus un 35 centus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu