De facto: 9.Saeimai viszemākā iedzīvotāju uzticība • IR.lv

De facto: 9.Saeimai viszemākā iedzīvotāju uzticība

23
Evija Trifanova, LETA

Pašlaik uz parlamentu paļaujas 7% respondentu – četrās pēdējās Saeimās vismazāk

Aizejošajai 9.Saeimai ir viszemākā sabiedrības uzticība starp četrām pēdējām Saeimām, liecina socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS dati, svētdien vēstīts LTV raidījumā "De facto".

9.Saeimas laikā sabiedrības uzticības līkne diezgan pārliecinoši gājusi uz leju, vēsta raidījums. Ievēlēšanas brīdī 9.Saeimai uzticējās 33% Latvijas iedzīvotāju, bet šobrīd savu uzticību parlamentam apliecinājuši 7% respondentu.

Dati rāda, ka 6.Saeimai vidēji uzticējušies 39,88% aptaujāto, 8.Saeimai – 31,1%, 7.Saeimai – 25%, bet 9.Saeimai – 15,4%. Augstākais sabiedrības uzticēšanās punkts apskatītajā periodā sasniegts 8.Saeimas laikā, kad tai uzticējās gandrīz 48% iedzīvotāju. Tikmēr zemāko uzticēšanās līmeni kopš 1996.gada – tikai 4,5% – Saeima piedzīvoja pērn janvārī, Vecrīgas grautiņu laikā.

Mazliet labākas attiecības ar sabiedrību ir bijušas šīs Saeimas veidotajām valdībām, secina raidījums. Tomēr neviena nākamā valdība sabiedrībai nav šķitusi uzticamāka par iepriekšējo. Aigara Kalvīša (TP) valdība darbu sāka ar 38% sabiedrības atbalstu, bet beidza ar 17%. Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdībai sākumā uzticējās 26% iedzīvotāju, bet demisijas brīdī tā šķita uzticama 7% iedzīvotāju, kas ir zemākais uzticēšanās līmenis SKDS mērījumu vēsturē.

Savukārt Valda Dombrovska (JL) valdība savu darbību sāka ar 17% uzticības kredītu, kas vēlāk nokritās līdz 8%, bet šogad sabiedrība atkal sākusi mazliet vairāk uzticēties valdībai un augustā tādu bija gandrīz 18% aptaujāto, septembrī – 14%.

Komentāri (23)

Janka, Janic 27.09.2010. 07.27

…tas taadeeļ ka ļaudis nedomaa pirms veeleešanaam ,balso par partiju iipašnieku partijaam , kuras balstiitas uz mafiozu struktuuru pamatiem , tagad atkaartosies taspats , jo populaaraakie politiķi ir tiepaši partiju iipašnieki, ļaudiim laikamnepielec ,ka šie deputaati pilda savu saimnieku paveeles , kaa jau bija mineets , ka 60 deputaati gaida ierodamies Lembergu ar naudas čemodaanu ,tadkaada uzticeešanaas var buut peerkamiemmaitaam???tad nav jaabriinaas ka valstij eenu ekonomika lielaakaa Eiropaa un populaaraakais politiķis smagos noziegumos apsuudzeets

+2
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 27.09.2010. 09.32

Latvijā vispār ir dīvainas proporcijas tam, kam cilvēki uzticas.
41% uzticas pašvaldībām
26% uzticas tiesām
vairāk kā puse- televīzijai
Tad jau nav brīnums, ka cilvēki uzraujas uz politpropagandu, ja tic televīzijai, bet pēc tam netic tam, ko paši savēlējuši…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu