Lembergs brauc ar Ventspils ostas auto • IR.lv

Lembergs brauc ar Ventspils ostas auto

11
Aivars Lembergs. Autors: Kaspars Krafts, F64
Baiba Rulle

Ventspils mēram tiesa liegusi pildīt amata pienākumus, arī vadīt ostu

Apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs uz Rīgas apgbaltiesu ceturtdien ieradās ar Ventspils brīvostas pārvaldei piederošu sudrabainu ''Audi A8'', novēroja Ir.lv. Formāli Lembergs kā Ventspils mērs ir arī ostas valdes priekšsēdētājs, taču tiesas noteiktie ierobežojumi liedz viņam pildīt abu amatu pienākumus.

Jautāts, uz kāda pamata izmanto brīvostai piederošo automašīnu un vai par to kā amatpersona maksā noteikto valsts nodevu, Zaļo un zemnieku savienības premjerministra amata kandidāts Ir.lv atcirta: ''Jūs domājat, ka es neesmu samaksājis? Ka es duraks esmu?!'' Sīkākos paskaidrojumos Lembergs neielaidās un izvairījās atbildēt uz citiem jautājumiem.

Ceturtdien tiesa turpināja liecinieka – tranzītuzņēmuma ''Man-Tess'' īpašnieka Jūlija Krūmiņa – nopratināšanu. Viņš atkārtoti vairākas reizes emocionāli liecināja par Lemberga lielo lomu gan Ventspilī, gan Latvijas politikā, uzsverot, ka Lembergs, izmantojot ietekmi uz politiķiem, licis šķēršļus viņa biznesa attīstībai Rīgas ostā. Krūmiņš norādīja – vēl pirms pāris gadiem Lembergs kopā ar Šķēli un Šleseru vienojušies, ka ''Man-Tess'' būtu jāpadzen no Kundziņsalas, tomēr viņiem tas neesot izdevies.

Krūmiņš atzina, ka ar Šleseru ''Man-Tess'' īpašniekam bijušas labas attiecības un Šlesers ''karojis'' ar Lembergu, taču – ''ko nevar nopirkt par mazu naudu, to var izdarīt par lielu''. Ar šo Krūmiņa izmantoto teicienu bija saprotams, ka tas ir iemesls, kāpēc Šlesers pārstāja ''karot ar Lembergu''.

Krūmiņš emocionāli klāstīja, ka ir bijis gatavs liecināt pret Lembergu un ieradies uz tiesu, jo uzskata – ja nebūtu šīs krimināllietas, Lembergs jau sen būtu kļuvis par Latvijas premjeru vai pat Valsts prezidentu. Viņa skatījumā, ņemot vērā Lemberga lielo varas kāri, Latvijai tas būtu nācis tikai par sliktu.

Krūmiņš tagad neturpinās sniegt liecības, jo dodas ceļojumā uz Austrāliju. ''Ja Lembergs te nāks par premjeru, es te negribu dzīvot. Man svarīgi darījumi Autsrālijā, es gribu tur māju nopirkt,'' paziņoja liecinieks.

Pirmdien ar Lembergu saistītās krimlietas iztiesāšana turpināsies. Tiesa sniegt liecības uzaicināja ar Lembergu savulaik cieši saistīto advokātu Gintu Laiviņu-Laivenieku. Šī advokāta sniegtajām liecībām ir būtiska nozīme. Kā rāda medijos publiskotie krimināllietas materiāli, Laiviņš-Laivenieks faktiski apstiprina, ka Lembergs un viņa ģimene ir iespējamie lielāko Ventspils tranzītuzņēmumu līdzīpašnieki, tā apliecinot, ka Lembergs, būdams Ventspils mērs, visticamāk, sēdējis uz diviem krēsliem un rūpējies par labuma gūšanu sev un savai ģimenei.

Ceturtdien tiesas sēde beidzās ātrāk nekā parasti, jo Lembergam pulksten 16 bija jāierodas prokuratūrā uz nopratināšanu kādā citā ar ''Ventspils naftas'' īpašnieci ''Latvijas naftas tranzīts'' saistītā kriminālprocesā.

Komentāri (11)

mary75 23.09.2010. 17.50

Laikam, otru tādu valsti, kur smagos noziegumos apsūdzētais cilvēks, blēdīga izskata, ar lumpeņa manierēm un retoriku, ar vēlīnā Brežņeva laikmeta politiskiem uzskatiem, kļuvis par Latvijas bagātāko cilvēku tikai pateicoties sava dienesta stāvokļa ļaunprātīgai izmantošanai, varētu uzvesties tik demonstratīvi nekaunīgi un izaicinoši, būtu grūti atrast pat Āfrikā, kur nu vēl Eiropā.
No otras puses – ja visa likumdošana radīta tādu personu aizstāvībai, ja vienmēr atrodas bariem pakalpiņu, kas gatavi viņam kaut zābakus laizīt, lai tikai uzņem viņam piederošā partijā, un ap 40% Latvijas iedzīvotāju uzskata viņu par labāko premjeru – tad viss nostājas savās vietās.
Reizēm, uz to visu noskatoties, rodas sajūta, ka šai valstij patiešām nav nākotnes, vai, pareizāk sakot, nākotne atbilstoša iedzīvotāju kalpu mentalitātei, prāta spējām un morāles kritērijiem.

+18
-1
Atbildēt

4

    Guncītis > mary75 23.09.2010. 18.46

    lembis ir divkosis parastais. Tātad bailīgs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 24.09.2010. 08.27

    Vairums Rīgas “kungu” jau nav ne ar ko labāki, un pat nerunā daudz labāk, tur jau tā lieta, ka Latvijas politiskās elites kvalitāte ir briesmīgi zema, salīdzinot kaut ar Igauniju, pat ar Lietuvu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 24.09.2010. 07.23

    Lai cik kaitinoši,Lembergs ar visām ” smagos noziegumos”utt, vidējam vēlētājam tīri labi patīk.Tāds ne pārāk glīts provinciāls latvis, kleinu ,bet katram saprotamu valodiņu apveltīts vīriņš.Atšķirībā no Rīgas skaistuļiem tukšmuldoņām, šam re skaitās ” reālais darbs” -skaista,apskatāma pilsēta.A tas ka miljardi kautkur,ka šmugulējies- nu,kas to nedara.Un kā Rijnieks domburšovā pateica- miljoni vairumam ļaužu vispār atrodas ārpus uztveres latiņas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mary75 23.09.2010. 19.06

    Te viss galvenais arī ir pateikts. Diemžēl cilvēki neaptver, vai nesaprot, ka faktiski lielu daļu no šā mahinatora naudas viņi paši ir sametuši, gan maksājot viņa vietā nodokļus, gan nesaņemot to, ka tiem pienāktos no Ventspils ostas darbības. Tagad šī osta faktiski visu laiku ir darbojusies dažu blēžu bagātībai, bet paļņa caur ofšoriem, apejot nodokļu sistēmu, nonāca Lemberga un viņa sabiedroto kontos. Un tās pat prikš valsts budžeta apmēriem ir iespaidīgas sumas. Pat Ventspils bruģis nesa Lembergam labu peļņu, jo to ražoja viņa firmā. To es izlasīju presē. Neskatoties uz to cilvēki viņu dievina kā labu saimnieku un grib tam atdot izlaupīšanai visu valsti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

varrvara 23.09.2010. 19.46

Lembergs it Latvijas lakmusa papīrs:- jo vairāk Lemberga atbalstītāju, jo dziļāk nācija ir savā stulbumā. Tāpēc jau nevajag brīnīties, ka mūsu tautu tā čakarē visi, kuriem nav slinkums. Ja nav tautas vienai daļai smadzenes, tad tāds arī zināmā mērā ir visas tautas liktenis! Un tāpēc man demokrātija brīžiem ir neciešama, ka jādalās domās un varā ar tiem , kuri nemaskētā veidā apzog valsti un grib ar sazagto naudu uzurpēt varu. Ja nebūtu Lemberga roklaižas tas nebūtu iespējams.
Veeiksmi visiem Lemberga mīlētājiem balsot par ZZS.

+6
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 23.09.2010. 19.39

kad Šlesers ieliida politikaa ,skaidrs ka Lembem maisiijaas pa kaajaam , Lembe jau tad bija varens kad Šķeele ar saviem 29 moljonu veeerto vekseli priekš Lembes bija nieciiba , skaidrs ka Lembe gribeeja grrbt un graabt , taču Šķeele juzdams savu nieciibu uztaisiija partiju un Lembem naacaapierauties , tču ar laiku visi triis saprata , ka itin labi var noteikt toni valsts varas gaiteņos, šobriid ieveerojama mafioza koaliiķija , kura zinaams kontrolee 40 % ekonomikas kas iet garaam valsts kasei, …mafiju aptureet var vieniigi veeleešanaas balsojot par viņas ienaidnieku , , Kruumiņam taisniiba , ja varu pilniibaa paarņems šii trijotne , tad normaala attiistiiba šeit iestreegs uz desmitgadi vismaz…balsojiet par vienotiibu , premjers lai ir Dombrovskis…

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu