Augstākais veikuma pašvērtējums ''Jaunajam laikam'' • IR.lv

Augstākais veikuma pašvērtējums ''Jaunajam laikam''

88
9.Saeimas sēde. Autore: Nora Krevneva, F64

Ekspertiem augstāks vērtējums par Tautas partijas un PCTVL 9.Saeimā padarīto

Sabiedriskās politikas centra "Providus" un tautas domnīcas "scenariji.lv" sarīkotajā 9.Saeimas partiju veikuma vērtējumā (http://scenariji.lv/solits-maka) visaugstāk savus darbus novērtējusi partija ''Jaunais laiks'' (JL), informē projekta autori. Savukārt eksperti, salīdzinot deputātu solījumus un darbu izpildi, vislabāk novērtējuši Tautas partijas (TP) un partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) padarīto, vēsta aģentūra BNS.

Projektā "Solīts makā" katrai 9.Saeimā pārstāvētajai partijai tika lūgts novērtēt 10 nejauši izvēlētus solījumus, kas doti pirms 9.Saeimas vēlēšanām 4000 zīmju programmās un televīzijas raidījumā "Milžu cīņas". Partijas vērtēja savu darbu, gan argumentēti skaidrojot solījumu izpildi, gan liekot sev atzīmes 10 ballu sistēmā. Šie dati tika nodoti "scenariji.lv" ekspertiem, kuri novērtēja solījumus, partiju atbildes un solījumu izpildi, kā arī ielika atzīmes.

Ekspertu piedāvātajā "9.Saeimas liecībā" visaugstākais pašvērtējums jeb 8,2 balles ir JL, kas 10.Saeimas vēlēšanās iesaistījusies apvienībā "Vienotība". Tikmēr eksperti šo politisko spēku nav novērtējuši tik augstu, ieliekot vien 3,5 balles.

Augsts novērtējums ir apvienībai "Saskaņas centrs" (SC), kas sev ielikusi 7,8 balles, bet eksperti SC darbu novērtējuši ar nesekmīgu atzīmi – trijnieku. Nesekmīgas atzīmes jeb trīs balles ekspertu vērtējumā ir LPP/LC un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, 3,1 balle ielikta Zaļo un zemnieku savienībai. Vienīgie ''sekmīgie skolēni'', kuriem ieliktas četras balles, ir TP un PCTVL.

Pati PCTVL sev liktu sešas balles, TP – 5,6, TB/LNNK – 3,3 balles, LPP/LC un ZZS savu darbu nav vērtējuši.

"Solīts makā" rezultāti atrodami portālā Politika.lv un Scenariji.lv rubrikā "Solīts makā ". Tur publiskota partiju ''liecība'' un lasītājiem ir iespēja novērtēt partijas solījumu izpildi un darbu 9.Saeimas laikā. No visu lietotāju liktajām atzīmēm veidosies lasītāju vidējais vērtējums, ko varēs salīdzināt ar ekspertu un pašu partiju vidējo vērtējumu.

"Parlamenta vēlēšanās pilsoņi paveic divas lietas. Pirmkārt, novērtē partiju līdzšinējo veikumu un, otrkārt, uztic lēmumu pieņemšanu par valsti uz nākamo darbības periodu. Izdarot izvēli, mēs, pilsoņi, rādām sev un citiem, ko mēs ņemam par pilnu un ko ne," projekta jēgu skaidro profesors Roberts Ķīlis.

Komentāri (88)

Igors Daņiļēvičs 22.09.2010. 14.54

Šis nu ir ļoti skaidrs gadījums, kad nopietni jāvērtē gan pētijuma, gan eskpertu profesionalitāte.
Ir ārkārtīgi svarīgi vērtēt arī pēc apstākļiem. Ir pilnīgi un totāli nepieņemami salīdzināt partiju veikumu, kuras bija pie varas “treknajos” gados un kura bija pie varas ārkārtīgas krīzes apstākļos. Tāpat ir skaidri redzami spēku samēri un līdz ar to iespējas gan Saeimā, gan valdībā. JL premjers Dombrovskis nevienu mirkli nav varējis rīkoties kā Labā Feja vai visvarens autokrāts. Šie apstākļi nav ņemti vērā un līdz ar to ekspertu līmeni mēs varam vērtēt labākajā gadījumā ar “2”. Es ļoti lūdzu IR redakciju nosaukt šo ekspertu vārdus. Tālāk jau katrs varēs vērtēt – cik daudz var paļauties uz viņu profesionālismu un/vai godaprātu.

+18
0
Atbildēt

1

mxblack 22.09.2010. 14.28

Diemžēl ļoti daudzi JL priekšlikumi 9. Saeimā vienkārši tika nobloķēti no vairākuma TP partijas un tās sabiedrotajiem. Tur bija ļoti daudz labu priekšlikumu, bet tie nebija pa prātam TP, tagad PLL. Tāpēc es šo vērtējumu uzskatu par tukšu demogoģiju un propogandas instrumentu PLL reitinga celšanai. Tas nav godīgs vērtējums, jo nebalstās uz reālajiem rezultātiem. Tas neattēlo partijas vēlmi ko paveikt 9. Saeimā, bet gan partijas iespējas. Šī ir kārtējā vēlētāju zombēšana un to nekavējoties ir jāizbeidz. Jācer, ka 10. Saeimā “Vienotība” beidzot varēs realizēt savus labos nodomus, un viņiem nebūs faktiski jācīnās ar pastāvīgu viņu priekšlikumu bloķēšanu, tātad viņu vēlētāju gribas izslēgšanu no kopējās spēles.

+20
-2
Atbildēt

0

dro 22.09.2010. 15.14

Roberts Ķīlis un pārējie “eksperti” tagad pierādījuši, ka var droši sacensties ar misteru Bīnu:)

+15
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu