Eiropa vienojas par gāzes piegādes drošību • IR.lv

Eiropa vienojas par gāzes piegādes drošību

9
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Dalībvalstīm regulā norādītās prasības būs jāizpilda četros gados

Eiropas Parlamentā (EP) otrdien apstiprināts likumprojekts par Eiropas Savienības (ES) mēroga koordinācijas noteikumiem un gāzes piegādes starpsavienojumiem. Likumprojekts izskatīts, lai izvairītos no situācijām, kad dabasgāzes trūkuma dēļ iedzīvotājiem uz vairākām dienām pārtrauc siltā ūdens un apkures padevi.

Dalībvalstīm divu gadu laikā jāizstrādā krīzes novēršanas plāni, bet regulā norādītās prasības jāizilda četros gados. Saskaņā ar regulu krīzes gadījumā pie ļoti zemas gaisa temperatūras mājsaimniecībām jānodrošina gāzes padeve septiņas dienas. Savukārt visaukstākajā gada periodā, kad pēc dabasgāzes ir augsts pieprasījums, ar to jāapgādā līdz 30 dienām ilgi, ja padeve ir traucēta. Pat tad, ja ziemā ar normālu vidējo gaisa temperatūru padeve būs traucēta veselu mēnesi, mājas būs jānodrošina ar normālu gāzes padevi.

Tomēr, ja ārkārtīgi augsta pieprasījuma nopietnu padeves traucējumu dēļ radīsies ārkārtas situācija, attiecīgajai dalībvalstij būs jānosaka ārkārtas stāvoklis. Krīzes nopietnības pakāpes ir "iepriekšējs brīdinājums", "trauksme" un ārkārtas stāvoklis". Ārkārtas stāvokļa gadījumā dalībvalstu krīzes novēršanas plānos jābūt paredzētai pārrobežu pieejai gāzes uzglabāšanas iekārtām, kā arī pārrobežu gāzes padevei.

Komentāri (9)

mxblack 21.09.2010. 20.52

Vai tad mums ir kādas problēmas ar gāzes uzkrāšanu? Mums taču ir vesela varena gāzes krātuve. Ar to mēs varam nodrošināt ne tikai sevi, bet visu šo reģionu ar gāzes rezervi. Un ir taču izpētīta viena vēl lielāka Gāzes krātuves iespēja. Tur ir jāliek iekšā ES nauda un jātaisa to gatavu. Jāsliek rores uz rietumiem un mēs būsim svarīgs gāzes rezerves nodrošinātajs daļai ES. Varbūt tas būtu labs iemesls pieslēgties tam Nordstrīm? To jau Krievija gan nepieļautu. Tad viņiem zustu visi trumpji. Tomēr rores var salikt arī bez krievijas atbalsta. Tikai vai tad Krievija mums vispār neaizgriztu gāzes krānu? Varbūt tāpēc viņi būvē to Nordstrīm apejot mūs.

+1
0
Atbildēt

0

mjantons 21.09.2010. 18.23

Šis bija viens no haotiskākajiem ES juridisko dokumentu apspriešana procesiem ar apmēram gada aizkavējumu rezultāta. Bet tomēr atbildība par riskiem ir gāzes lietotājiem (enerģijas un rūpniecības uzņēmumiem), kuri šos riskus uzņēmušies savos biznesa plānos. Gaidas, ka ES atrisinās, piem. Latvijas, uzņemtos riskus neattaisnosies. Paši izdomājat, paši atrisināt! Bet labas ir atklātības prasības un brīdinājumi par briesmām. Bet paklausīsimies, kā savus varoņdarbus aprakstīs EP deputāti un cik tam būs praktiska seguma. Parlamenti ir vietas, kur runā.

+1
0
Atbildēt

0

lismanis 21.09.2010. 17.46

nezinu, nezinu … ārkārtas stāvokļa gadījumā, kura valsts tad gribēs dalīties savos krājumos, ja, piemēram, Krievijas un Baltkrievijas domstarpību dēļ Eiropai ir nogriezts gāzes vads pilnībā? bez piegāžu diversifikācijas, manuprāt, šī shēma īsti nedarbosies.
bet citādi iniciatīva ir apsveicama un sen jau bija vajadzīga.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu