Sākusies izmēģinājuma tautas skaitīšana • IR.lv

Sākusies izmēģinājuma tautas skaitīšana

34
Gatis Rozenfelds, F64

CSP aicina iedzīvotājus anketas aizpildīt arī internetā

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) pirmdien sākusi izmēģinājuma tautas skaitīšanu, vēsta LETA. Tautas skaitīšanas mēģinājums ilgs līdz 31.oktobrim, un tajā plānots aptaujāt 2700 iedzīvotāju  Rīgā, Kuldīgā, Mazsalacā, kā arī Preiļu, Riebiņu un Saulkrastu novados.

Tautas skaitīšanas anketas pirmo reizi var aizpildīt arī internetā. Iedzīvotājiem tajā jāieraksta pases numurs, kā arī pārējo mājsaimniecībā dzīvojošo personas kodi. Anketas interneta vietnē varēs aizpildīt līdz 26.septembrim.

Iedzīvotājus viņu dzīvesvietās tautas skaitītāji sāks apmeklēt no 1.oktobra līdz 31.oktobrim. CSP atgādina, ka aptauju veicēji, ierodoties pie iedzīvotājiem, uzrādīs darba apliecības ar savu fotogrāfiju.

Anketā ir gan ar Eiropas Savienību saistīti jautājumi, gan citas tēmas, piemēram, mājokļa stāvoklis. Dalībniekiem jāatbild arī uz jautājumiem par ģimenes stāvokli, tautību, valodu, kuru pārsvarā lieto mājās, izglītību, ekonomisko aktivitāti, kā arī par migrāciju.

CSP garantē sniegtās informācijas konfidencialitāti un neizpaušanu nevienai personai vai organizācijai saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumā, Valsts statistikas likumā un Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteiktajām prasībām.

Valdība līdzekļu taupīšanas nolūkā bija iecerējusi nākamgad plānoto tautas skaitīšanu neveikt. Tomēr tika konstatēts, ja Latvijā tautas skaitīšana netiks veikta pēc plāna, būs jāmaksā ievērojama soda nauda un tautas skaitīšana jāveic tik un tā. Tautas skaitīšana Latvijā notiks no 2011. gada 1. marta līdz 31. maijam.

Komentāri (34)

ilmisimo 20.09.2010. 22.18

izmēģinājuma tautas-tās jāsaskaita-visādi kluoni un astronoīdi…

+1
0
Atbildēt

0

girts 21.09.2010. 16.04

Kapēc internetā varēs aizpildīt tikai 6 dienas???
Tiko aizpildīju…

0
0
Atbildēt

0

dmitrijskripkins 21.09.2010. 15.23

Vai tiešām bija nepieciešams izdod naudu tik arhaiskai metodei? vastī ir kaudzēm dažādas datu bāzes, kurās ir ziņas par pilsoņu vecumu, nodarbošanos, ienākumiem, tautību, īpašumiem, utt. Samaksājot vienai darba grupai, kas parakājas šajās datu bāzēs, varētu tā saskaitīt tautu, ka maz neliktos.

0
0
Atbildēt

1

    gintssakne32 > dmitrijskripkins 21.09.2010. 16.08

    Nemaz tik arhaiski tas nav. Principā visas top pasaules valstis veic tautas skaitīšanu – apsekojot ciklvēkus klātienie. OK, ir dāzi izņēmumi – Somija, Dānija, kas tiesām skaitīšanu veic katru gadu un izmantojot datus no valsts reģistriem. Bet tagad jau katram būs iespēja pieskaitīties arī elektroniski.

    Latvijā ar tiem valsts reģistriem nav tik vienkārši, jo kvalitāte ir diezgan zema pagaidām. Un kvalitāte ir zema pamatā dēļ tā, ka nav jau nekāda stimula sabiedrībai dot pareizu informāciju reģistriem. Kaut vai kliedzošs piemērs ir Iedzīvotāju reģistrs – zinam, ka daudzi ir nomainījuši pastāvīgo dzīvesvieto, bet šo faktu nav deklarējuši. Cik tad tā statistika iegūti 100% no reģistriem mūsu gadījumā būs precīza?

    Bet jāpiemin, ka lielu daļu info arī Latvijā iegūs no reģistriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu