Garantiju par latviešu valodu paraksta 5 politiskie spēki • IR.lv

Garantiju par latviešu valodu paraksta 5 politiskie spēki

72
Kaspars Krafts, F64

Kordiriģentu aicinājums sūtīts visiem 13 vēlēšanu sarakstu iesniedzējiem

Latvijas Kordiriģentu asociācijas (LKA) aicinājumu garantēt, ka Latvijā būs tikai viena oficiālā valsts valoda – latviešu valoda, parakstījuši pieci politiskie spēki no 13 uzrunātajiem vēlēšanu sarakstu iesniedzējiem, informē LKA valdes priekšsēdētājs Artūrs Ancāns.

LKA rakstiskā uzrunā šonedēļ aicināja partijas apsolīt un garantēt četras lietas: atbalstīt tikai vienu oficiālo valsts valodu – latviešu valodu, par vienu no valsts prioritātēm noteikt Latvijas nacionālo kultūru, atbalstīt Kultūras ministrijas turpmāku darbību, dziesmu un deju svētku kustību, kas ietver nepārtrauktu procesa un svētku dalībnieku finansiālo un tehniski organizatorisko nodrošinājumu.

Uz kordiriģentu aicinājumu sniegt garantijas atsaucās Zaļo un zemnieku savienība, Kristīgi Demokrātiskā savienība, partija "Par prezidentālu republiku", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un partija "Daugava – Latvijai''. Šīs partijas un apvienības sniegušas nepārprotams un skaidrs solījumus visos kordiriģentu pieprasītajos punktos.

Uz kordiriģentu aicinājumu atbildēja, bet skaidru solījumu vai garantijas nesniedza apvienība "Vienotība" un partiju apvienība "Par labu Latviju". Pārējie politiskie spēki atbildi nav snieguši.

Partiju atbildes izziņotas sestdien notikušajā LKA sēdē. Diriģentu vēstuli partijām parakstījis kultūras ministrs Ints Dālderis ("Vienotība"), kurš arī piedalījās LKA sēdē.

Komentāri (72)

andris902 18.09.2010. 14.27

…izsauc nedaudz smaidu….ka katra asociācija un apvienība pirms vēlēšanām vēlas parakstīt kādu garantijas vēstuli ar partijām….pie notāra apstiprinātu?…vai ar asinīm?… :))
…protams, aicinājumā nav nekā absurda….tie ir procesi, kas šobrīd jau darbojas…tikai tā forma – katrs vēlas būt pats svarīgākais, nozīmīgākais…un prioritārākais….
….vai kāds domā, ka “Vienotība” neparakstot “garantijas” apliecinājumu…pēkšņi ieviesīs otro valsts valodu?…neatbalstīs Kultūras ministriju?…aizliegs Dziesmu svētkus?…
…izskatās nenopietni….

+13
-2
Atbildēt

12

    rrRasa > andris902 18.09.2010. 17.18

    Es saprotu ka Vienotībai gribējās vēl izplūdušākus, nekonkrētākus solījumus. Tā lai vajadzības gadījumā valsts (pašvaldības) varētu vispār neko nedarīt Dziesmu svētku sakarā. Bet par laimi ir arī citas partijas, kuras domā citādi un ir gatavas arī kautko vairāk vai mazāk konkrētu atbalstīt, nevis tikai tukšus solījumus.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    rrRasa > andris902 18.09.2010. 16.10

    Visi pārējie punkti ir izteikti vispārīgi. Katrs tos punktus var saprast kā vēlas. Vienīgais konkrētais punkts ir par latviešu valodu. Līdz ar to neredzu nekādu problēmu, kāpēc Vienotība negrib parakstīties.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > andris902 18.09.2010. 19.18

    … .. .. . . … . . . …. . . . …. .. . ..

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    rrRasa > andris902 18.09.2010. 16.01

    PLL paši meklē visādas asociācijas un biedrības ar kurām varētu kautko parakstīt. Bet šis nav tas gadījums. Šinī gadījumā pati asociācija vēlējās lai visas partijas paraksta šo dokumentu, nevis tikai viena konkrēta partija, kā tas visās citās reizēs ir noticis ar PLL.
    Un otrkārt ir lietas par kurām nedrīkst kaulēties. Latviešu valoda ir viena no šīm lietām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > andris902 18.09.2010. 14.31

    Ja jau viss tik pašsaprotami,vai tad žēl tādus parakstus izsniegt visiem pēc kārtas? Būtu normāla priekšvēlēšanu taktika.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > andris902 18.09.2010. 18.54

    Ja drīkst iejaukties jūsu saturīgajā diskusijā. Es vēlos atgādināt, ka latviešu valodā bez bezgalīgām punktu virknēm, kas tehniski nav daudzpunktes, ir vēl dažas interpunkcijas zīmes: komats, izsaukuma zīme, jautājuma zīme, domuzīme utt. Ja jau tik ļoti dedz par latviešu valodu un kultūru, tad lūdzu pielieto tās un neaizmirsti, ka pēc interpunkcijas zīmes ir jāpielieto atstarpe. Atstarpes taustiņš ir tas lielais, garais, kas atrodas klaviatūras apakšā.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.09.2010. 16.05

    ….iepriekšējos komentāros ir izskaidrots…kā varētu būt izveidojusies situācija, kāpēc garantija nav parakstīta….tur nav minēta tikai valsts valoda….ja tikai tas būtu viens punkts…tad tiešām varētu šķist dīvaini…tur ir prasību kopums….

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > andris902 18.09.2010. 14.42

    zanE – Ir principiāli jautājumi ap kuriem nedrīkst tirgoties. Ja šis ir “taktisks” gājiens – reverans attiecībā pret migrantiem, tad tā varētu būt kļūda – piemēram, es šobrīd neatrodos LV un tādēļ par Vienotību nobalsoju jau vakar. Ja šī ziņa būtu mani sasniegusi vakar, es būtu problēmas priekšā, neizslēdzu, pat droši vien, būtu nobalsojis par VL/LNNK

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.09.2010. 19.10

    …katram mums savs izteiksmes veids un stils…pieņem mani kāda esmu… :))
    …nepatīk?…ir iespējas nelasīt!… :))
    …lai Tev veicas!…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.09.2010. 16.57

    …piedod, tā nu ir Tava problēma…ja nespēj saprast….

    …pārlasi uzmanīgi šeit pārējo komentētāju rakstīto….

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.09.2010. 18.39

    …tātad…Tev šķiet, ka tur, kur saimniekos partijas…kuras parakstījušas garantijas…plūdīs piena upes ķīseļa krastos?….un nauda tecēs straumītē un visus apģērbs no galvas līdz kājām…aizvedīs, pievedīs…un galviņu noglaudīs?…nolaidies uz zemes!….
    …ir lietas, kuras ir konkrēti izdarāmas….un tukši solījumi nav vajadzīgi…bet bez izvērtēšanas parakstīt jebkuru iesniegtu papīru, lai tikai nomierinātu vēlētāju prātus…tas būtu vairāk, kā vieglprātīgi!…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 18.09.2010. 14.53

    …tas nav reveranss pret migrantiem!….ko tagad “Vienotībai” darīt?…iet uz sacensību ar PLL, kuri vairāk vienošanos noslēgs vai garantijas vēstules parakstīs?…
    …ir lietas, kuras nevajag vulgarizēt un pārvērst par priekšvēlēšanu reklāmas kampaņas sastāvdaļu…bet katrs jau mēs saskatām, ko vēlamies…

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Baiba Podiņa 18.09.2010. 15.21

Manuprāt, kordiriģentu apvienība rīkotos prātīgāk, savā aicinājumā vai pieprasījumā runājot detalizētāk par Dziesmu svētku nodrošināšanu. Par mūzikas stundām un koriem skolās, par mūzikas skolu atbalstīšanu un tml. Pirmkārt, skaidra atbilde uz šādiem jautājumiem daudz labāk parādītu īsto partiju attieksmi pret nacionālo kultūru un kultūras mantojumu. Otrkārt, pieprasījums šobrīd ir ne cepts, ne vārīts. Var parakstīt un pēc tam teikt, ka mēs aizstāvam kultūru (katrs pēc savas izpratnes un tādā apjomā, kā gribam) vai neparakstīt nemaz. Jēga nekāda no šāda pieprasījuma un arī atbildes/ neatbildes nav. Pārspīlēta izteiksme, maz satura.

+9
-1
Atbildēt

0

austrisv 18.09.2010. 15.33

Es piekrītu, ka nav ko parakstīt visādus ultimātus slēpjoties zem valsts valodas aizstāvības. Tagad saradušies visvisādi izspiedēji pirms vēlēšanām, lai pēc tam klaigātu, ka netiek dota nauda!
cik atceros tad dažādu kultūras pašdarbnieku pulciņu vadītāji pat var iet ātrāk pensijā! varbūt vēlas arī turpmāk saglabāt šis priekšrocības!

+8
-1
Atbildēt

1

    rrRasa > austrisv 18.09.2010. 16.07

    Bet protams ka pirms vēlēšanām tādas lietas ir jāizspiež no politiķiem! Pēc vēlēšanām politiķi vairs ne arvienu negribēs nopietni runāt. Pēc vēlēšanām viņiem būs svarīgākas lietas darāmas :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu