Vērtēs iespējamo diskrimināciju PLL avīzē • IR.lv

Vērtēs iespējamo diskrimināciju PLL avīzē

16
Kaspars Krafts, F64

Jaunieši tiesībsargam norāda vairākas seksuālās minoritātes diskriminējošas pazīmes

Eiropas Latviešu jaunatnes apvienība (ELJA50) Tiesībsarga birojam lūgusi izvērtēt, vai partiju apvienības ''Par labu Latviju'' (PLL) priekšvēlēšanu avīzē ir pārkāpti vienlīdzīgas attieksmes principi un diskriminācijas aizliegums, vēsta Diena.lv. Iesniegums nodots diskriminācijas ekspertiem un tiks izskatīts tuvākā mēneša laikā, informē Tiesībsarga birojs.

Pirms lietas izvērtēšanas nekādi komentāri netikšot sniegti, Diena.lv paziņoja birojā. Iesniegumā tiesībsargam ELJA50 valdes priekšsēdētājs Ģirts Zēgners raksta, ka PLL mērķis bijis norādīt – ja balsos par ''Vienotību'', seksuālās minoritātes tiks uztvertas vienlīdzīgi ar pārējām sabiedrības grupām un tas radīs draudus citām personām.

Izdevuma pirmajā lappusē ievietota Saeimas deputāta Arta Pabrika (''Vienotība'', SCP) fotogrāfija ar parakstu «Geji balsos par Vienotību». Avīzes tālākajās lappusēs izmantots tas pats paņēmiens pie deputātu kandidātu Solvitas Āboltiņas, Ingrīdas Circenes, Sandras Kalnietes un Pabrika attēliem. Vienotības kandidāti vizuāli saistīti ar seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienību ''Mozaīka'', avīzes saturā konstatētos iespējamos pārkāpumus savā iesniegumā apraksta ELJA50. Minēta arī karikatūra izdevuma pēdējā lappusē, kurā redzami rokās sadevušies homoseksuāļi, kuri norāda uz Aināra Šlesera attēlu un saka: «Ai, ai, riebīgais! Viņš uz mūsu kāzām nenāks…».

Pēc ELJA50 dalībnieku domām, PLL reklāmas avīze pauž, ka personas ar citu seksuālo orientāciju ir mazvērtīgākas. Negatīvā attieksme pret šo personu grupu ir centieni paust pārākumu pār citu apvienību, proti, ''Vienotību''. «PLL rīcība, nemaz nerunājot par tās zemo līmeni un apelēšanu pie vēlētāju visprimitīvākajiem aizspriedumiem, ir prettiesiska un diskriminējoša,» pauž Zēgners.

«Tā kā likums minoritātes neaizstāv pietiekami stipri, tieslieta, visdrīzāk, netiks sākta, jo negatīvā attieksme nav izrādīta tiešā veidā. Tomēr ir neētiski un nepieļaujami norādīt, ka jūs taču negribat būt vienā klubiņā ar gejiem un lezbietēm,» Diena.lv vērtē Latvijas Cilvēktiesību centra (LCC) direktore Ilze Brands-Kehre. Neiecietības izrādīšana un iespējama naida kurināšana politikā esot bīstama prakse.

Nepārprotami, ka diskriminējoša attieksme pret seksuālajām minoritātēm ir arī likuma priekšā, jo viņu tiesības netiek pietiekami aizstāvētas, norāda Brands-Kehre. «Politiķi nedaudz nokavējuši, jo tie laiki, kad sabiedrībā bija klaji negatīva attieksme pret gejiem, ir pagājuši. Cilvēki kļuvuši iecietīgāki,» uzskata LCC direktore.

Komentāri (16)

Anastasia Abdullina 16.09.2010. 14.25

Interesanti gan, kamēr Latvijā pašpasludinātie vērtību aizstāvji PLL ir uzsākuši krusta karu pret homoseksuāļiem, tikmēr EU parlamentā paši cīnās par homoseksuāļu tiesībām un pret homofobiju. Kārtējā melošana vēlētājiem.

PLL Godmanis Alde grupā
http://www.alde.eu/en/about-us/mep/member/ivars-godmanis/

Alde grupas kampaņa pret homofobiju
http://www.alde.eu/en/campaigns/equality/

+23
0
Atbildēt

2

    Una Grinberga > Anastasia Abdullina 16.09.2010. 14.38

    Žetons par arbūziem!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Anastasia Abdullina 16.09.2010. 14.33

    Eiroparlaments ir Bābele-2. Viņi paši īsti nesajēdz kā labāk čupoties un grupēties. Būtu labāk katras valsts pārstāvji pārstāvējuši savu valsti netakarīgi no politiskās pārliecības. Citādi tagad Ždanoka un Rubiks ir pie Zaļajiem (gan katrs pie citiem), lai gan ir sarkanāki par sarkanu.
    Arbūzi sanāk :-)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 16.09.2010. 14.09

Mēs tā 7.klasē arī darījām – rakstījām visādas rupjības par pārējiem klasesbiedriem. Tad nu 7.klases līmenis arī ir. Un ekonomiku arī sāk mācīt no 8.klases, kad tās smadzenītes labāk nobriedušas.

+15
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > Una Grinberga 16.09.2010. 14.26

    Nu un? Domā, vēlētāji ir baigi tālāk tikuši?
    Pofig, ka pats staigās pliku pakaļu, toties homoseksuāļu atbalstītāji netiks pie varas…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 16.09.2010. 14.50

Nu, tā PLL avīzīte bija vispār kaut kas sen neredzēts un unikāls, muļķības un aprobežotības ziņā pat padomju laikos grūti atcerēties ko līdzīgu, ja nu tikai, ko mums, atceros, deva lasīt armijā, krasnaja zvezda, vai kā līdzīgi.
Jebkuram normālam cilvēkam, ieraugot to lapeli, bija skaidrs, ka, lai nu ko, tikai ne par šiem te.

+11
0
Atbildēt

1

    martins_kibilds > mary75 16.09.2010. 14.54

    Avizīte stilistiski pavelk uz nacisma propagandas materiāliem iz 30-tajiem.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu