Paraugzēna skandāls • IR.lv

Paraugzēna skandāls

1
Andris Gauja savas studijas telpā Tērbatas ielā. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64

Kinoforuma Arsenāls laikā pirmizrādi piedzīvo dokumentālā filma Ģimenes lietas par incestu, alkoholismu un totālu degradāciju. Režisors Andris Gauja ir gatavs gan sabiedrības pārmetumiem, gan palīdzēt filmas varoņiem

Mazliet norūpējies un trauksmains jaunais režisors Andris Gauja (32) steidzas pa Tērbatas ielu, bet uzrunāts atplaukst smaidā un iepazīstoties nopriecājas, ka nav nokavējis tikšanos. Darāmā vēl ļoti daudz. Pagājušajā sestdienā no rīta viņš atbraucis no Maskavas, kur notika filmas Ģimenes lietas krāsu korekcija. Pa dienu padzīvojies ar meitu, viņš deviņos vakarā atvēl laiku, lai mēs kopā noskatītos jauno filmu un parunātos.

Pēc filmas man paliek tāda kā nepabeigtības sajūta, jo grūti saprast, kam var ticēt un kas ir radīts speciāli, lai filmu padarītu interesantāku. Vai filmā ir attēlotas tikai un vienīgi tās varoņu gaitas, dialogi, problēmas, vai arī tajā izmantotas provokācijas no filmas veidotāju puses un tādējādi tiek kliedēta «robeža starp dokumentālo un spēlfilmu».

Jau pirms pirmizrādes Ģimenes lietas pa­guvušas iegūt skandalozu slavu. Filmas reklāmā galvenā varone Zanda pastāsta, par ko būs filma: par viņas ģimeni, kas izveidota kopā ar brāli, un šajās attiecībās pasaulē nākušajiem diviem bērniem. Nākamajos reklāmas kadros atklājas Zandas un viņas bērnu sadzīves skati alkoholisma degradētā vidē, to skaitā – kā Zanda ar kājām spārda kādu savu līdzcilvēku. Kaut arī tie ir kadri no filmas, Andrim pašam šī producentu veidotā reklāma nepatīk, un viņš teic, ka tā neatspoguļo filmas pamatdomu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu