Mīļais cilvēk, viņš ir mans draugs • IR.lv

Mīļais cilvēk, viņš ir mans draugs

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

LTV Ziņu dienesta vadītājam Marekam Gailītim ir tuvas saites ar Šlesera cilvēkiem

Gailītis man piedāvā satikties Zaķusalā, gluži tāpat kā tēvzemietim, mediju ietekmētāja publicitāti ieguvušajam satiksmes ministra biroja vadītājam un deputāta kandidātam Emīlam Jakrinam. Mēs gan nestāvam Daugavmalā, un sarunas saturs ir skaidrs. Gailītis vedina uz Ziņu dienesta stāvu televīzijas ēkā. Kabinetā, kurš labākos laikus pieredzējis pirms gadiem divdesmit, Gailītis no skapja izņem divas kastītes ar sviestmaizēm un divus ābolus. «Pusdienosim tā, kā ēdu ik dienu,» viņš saka. «Tā ir lētāk.»

Apollo redaktors Gailītis, kura darbi Latvijas žurnālistikā vērā ņemamas pēdas nav atstājuši, LTV Ziņu dienesta vadībā nonāca pirms četriem gadiem, kad iepriekšējais vadītājs Gundars Rēders tika izsūtīts strādāt par korespondentu uz Briseli. Gailītim par amatu jāpateicas konkursa komisijai, kas pēkšņi atteicās no kritērija par augstāko izglītību (Gailītim tādas toreiz nebija, bet tagad ir: absolvējis psihologus RPIVA). Viņa vadības laikā LTV atstāja komanda, kas vēlāk TV3 izveidoja raidījumu Nekā personīga. Šāgada Saeimas vēlēšanas sabiedriskais medijs sagaida bez skatītāju un politikas veidotāju respektētiem politikas un ekonomikas korespondentiem, toties ar saistošiem stāstiem par zoodārzu vai Brīvdabas muzeju. Atšķirībā no britu televīzijām, kuras pirms vēlēšanām publicēja detalizētu uzvedības kodeksu debatēs un tās pārvērta patiesā notikumā, LTV iekustējās tikai pēc komerckanālu rosības ar rezultātu, kas ir, maigi izsakoties, blāvs. («Šis ir tikai jūsu viedoklis. Protams, ņemšu to vērā,» nesen uz līdzīgu kritiku mikroblogu vietnē Twitter atbildēja Gailītis.)

Ziņu virsrakstos LTV tagad nonākusi, pateicoties Gailīša ierakstītai sarunai ar tēvzemiešu ziedotāju ģimenes atvasi Jakrinu. Cik no tās saprotams, politiķis piesola žurnālista sievai straujāku karjeru Satiksmes ministrijas kontrolētā uzņēmumā, ja De facto sāks lūkoties pielaidīgāk uz SM darbiem. Par Jakrina sarunāto ceturtdien Saeimas Nacionālās drošības komisijā jāskaidrojas viņa priekšniekam, ministram Kasparam Gerhardam. Gailīša karjerā tas esot tiešākais un nopietnākais ietekmēšanas mēģinājums. Viņš ar politiķiem parasti netiekoties – tik vien, cik pirms vai pēc raidījumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu