Eksperts: solījumi mainīt aizdevumu ir spēlēšana uz jūtām • IR.lv

Eksperts: solījumi mainīt aizdevumu ir spēlēšana uz jūtām

24
SEB bankas vadītājs Ainārs Ozols. Autors: Lauris Vīksne, F64

Starptautiskie aizdevēji ņem vērā pārmaiņas; vienošanās laušana situāciju pasliktinātu

Partiju solījumi pārskatīt aizdevuma noteikumus ar starptautiskajiem aizdevējiem ir vērtējami kā mēģinājumi spēlēt uz vēlētāju jūtām un nacionālo pašapziņu, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" saka "SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols.

"Kāds tagad mums no ārpuses mācīs kā dzīvot? Pārskatīsim to! Domāju, ka tā ir vārdu spēle. Mēs arī kā banka esam aizdevējs daudziem kredītņēmējiem. Ja klients vēlas pārskatīt līgumu, tad esam gatavi to darīt. Neko sliktu tur neredzam, jo situācija mainās," atzina Ozols.

Viņaprāt, uzdevums pārskatīt panāktās vienošanās ar starptautiskajiem donoriem varētu būt iekļauts kaut visu partiju programmās, jo tas jau reāli notiek – katru ceturksni Latvijā ierodas aizdevēju misija, tiek skatīts, kāda situācija ir budžetā, kas notiek ekonomikā, un, izejot no tā, panāktas vienošanās par tālākiem pasākumiem.

Savukārt cita situācija veidotos, ja pēc vēlēšanām kāds no politiskajiem spēkiem vēlēsies vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem lauzt. "Kā redzam, Ungārija nekur tālu nav tikusi – uz īsu brīdi nokļuvusi avīžu virsrakstos, bet no tā nevienam Ungārijas iedzīvotājam labāka dzīve nav palikusi. Ja redzam, ka valsts ir nostājusies uz lēna, bet stabila attīstības ceļa, vistrakākais būtu šo attīstību šūpot," uzskata baņķieris.

Viņš brīdina, ka nevajadzētu likt pārliekas cerības uz straujiem ekonomikas pieauguma tempiem, kas varētu sniegt iespēju atteikties no aizdevēju palīdzības, jo pieauguma ātrums, kāds Latvijai bija pirms krīzes, nav objektīvs. "Pasaulē brīnumi reti notiek, un jautājums ir, kāpēc lai pie mums notiktu tādi brīnumi, kādi nenotiek nekur citur pasaulē? 3-4%, augstākais, 5% droši vien būs tas temps, kādā Latvijas ekonomika var sabalansēti attīstīties, jo jārēķinās ar to, ka arī cilvēku Latvijā paliek arvien mazāk," sacīja Ozols.

Runājot par to, vai vēl atlikušajā priekšvēlēšanu laikā varētu būt gaidāmi kādi satricinājumi, kas ietekmētu Latvijas finanšu tirgu, Ozols atzina, ka nekādus milzīgus riskus neredz: "Viss, ko varēja iedomāties vai graujoši populistiski pateikt, ir pateikts. Tikai mazāk nekā mēnesis ir palicis, un nedomāju, ka kāds kaut ko milzīgu var sastrādāt."

"Protams, pēc vēlēšanām būs jaunā Saeima. Un tai īsā laikā būs jālemj par valsts budžetu. Jautājums ir – kādi pagriezieni būs? Ja valdība būs motivēta turpināt iesākto kursu, kas, manuprāt, ir pareizs, jo lejupslīde ir apturēta, eksports ir pieaudzis, tad viss būs kārtībā. Ja uzvarēs spēki, kas gribēs darīt kaut ko citādāk, tad tā būs īstermiņa politika. Valsts kasē naudas patlaban pietiek un tērēt ir ko, taču ir jāapzinās, ka pēc kāda laika, kad redzēs, ka naudu izmantojam ne valsts attīstības interesēs, neviens vairs naudu neaizdos," atgādināja "SEB bankas" vadītājs.

Komentāri (24)

lismanis 15.09.2010. 16.03

drosmīgs solis no Ozola puses. turpmāk droši vien SEBam jārēķinās ar to, ka PLL kūrētie uzņēmumi konkursos par finansējumu SEB piedāvājumus noraidīs. kaut gan no otras puses, protams, tas droši vien arī norāda, ka ir diezgan liela pārliecība, ka pēc vēlēšanām tādu uzņēmumu, kurus kūrēs PLL, nebūs pārāk daudz.

+2
0
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 15.09.2010. 14.00

Pilnīgi piekrītu! PLL un SC runāšana par kaut kādu dialoga maiņu ar aizdevējiem, ir kaitniecība Latvijas Valstij.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu