Kalnmeiers prasa 'inventarizāciju' Ventspils stipendiātu lietā • IR.lv

Kalnmeiers prasa 'inventarizāciju' Ventspils stipendiātu lietā

68
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Autors: Dāvis Valbaks, F64
Indra Sprance

Jaunais ģenerālprokurors rosina slēgt apjomīgās lietas daļas, kur neizdodas atrast pierādījumus

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers otrdien no rīta uzdevis veikt inventarizāciju tā dēvētajā Ventspils stipendiātu lietā, novērtējot tās ''perspektīvos un neperspektīvos'' virzienus un slēdzot pārbaudi daļās, kur neizdodas atrast pierādījumus.

Kalnmeiers otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja, ka izmeklēšana šajā lietā ir bijusi pietiekoši gara, tādēļ nepieciešams novērtēt lietas “perspektīvos virzienus” un “neperspektīvos virzienus”.

Pirms komisijas sēdes Kalnmeiers Ir.lv atzina, ka jāvērtē un jāsistematizē lietas apjoms. Ja kādās daļās nav iespējams atrast pierādījumus, tad ierosinātās pārbaudes esot jāizbeidz.

''Protams, ja tiek konstatēts, ka šie pieņēmumi vai aizdomas nav apstiprinājušās, tad lieta šajā daļā ir izbeidzama, viņa nevar bezgalīgi ilgi karāties.. ar to es arī domāju lietas inventarizāciju – izvērtējam, kādas epizodes mēs uzskatām, kurās varētu būt saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, un skatāmies, kas tur ir. Jo laika periods ir pagājis ievērojams,'' Ir.lv sacīja Kalnmeiers.

Kalnmeiers atteicās sniegt kādu prokuroru darba vērtējumu šajā lietā. Uz jautājumu, vai tā nav iejaukšanās lietas izmeklēšanā ''no augšas'', ģenerālprokurors atbildēja: ''Es patlaban nedodu norādījumus nekādus, kādā virzienā.. Es prasu optimizēt darbu, lai tas iet uz priekšu. Nevar ilgstošā laika periodā turēt šo lietu bez nākotnes perspektīvu redzējuma.''

Taujāts, vai lietas “inventarizācija” būtu jāpabeidz vēl pirms 10.Saeimas vēlēšanām, Kalnmeiers atbildēja noraidoši, norādot, ka lietai ir pietiekoši liels apjoms.

Kā informē aģentūra LETA, ģenerālprokurors Ventspils uzņēmumu lietu komisijā minēja starp ''top3'' lietām pēc sarežģītības pakāpes starp tām, kuras patlaban izmeklē prokuratūra. Tām pieskaitāma arī tā dēvētā ''Parex'' lieta, kas vienā daļā gan jau ir izbeigta. Trešā esot «digitālā lieta Nr.2».

Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis aģentūrai LETA paudis, ka šādās lietās nedrīkst palikt nepadarīti darbi un ir jāizdara viss iespējamais, jo ir skartas sabiedrības intereses, tostarp iespējamie guvumi valsts budžetā. Maizītis apliecināja, ka lietās, kas saistās ar Ventspils uzņēmumiem, ir ļoti liels darba apjoms, kam esot tendence arvien pieaugt, bet kolēģu, kuri spēj nodarboties ar šādām lietām, ir visai maz. Turklāt lietas, kas saistītas ar Ventspils uzņēmējiem, bijis visjūtīgākais jautājums, par kuru Maizītim kā ģenerālprokuroram izteikti dažādi brīdinājumi par nomelnošanu "agri vai vēlu".

Arī Maizītis savulaik pārmetis kolēģiem par gauso izmeklēšanu, bet saņēmis pretargumentus – piemēram, saņemot atbildi uz vienu tiesiskās palīdzības lūgumu, tūlīt nepieciešams nosūtīt nākamo. Maizītis atzina, ka sākotnēji citas valstis bijušas kūtras šo palīdzības lūgumu izpildē, bet pēdējā laikā situācija ir uzlabojusies. Šajā lietā iesniegti daudzi tiesiskās palīdzības lūgumi citām valstīm.

Žurnāliste Baiba Rulle, kura ilgstoši pētījusi tā saukto Ventspils stipendiātu lietu, Diena.lv vērtē, ka Kalnmeiera rīcība ir klaja iejaukšanās prokuratūras izmeklētāju darbā. Žurnālistes rīcībā esošā informācija neliecinot, ka Ventspils stipendiātu lietā kaut kas būtu jāpārskata vai «jāinventarizē». Neoficiālā informācija jau maijā liecināja, ka Kalnmeiers ir tāds ģenerālprokurora amata kandidāts, ar kuru varētu būt apmierināts ''Ventspils stipendiātu'' lietas atslēgas figūra Aivars Lembergs, norāda Diena.lv.

Rulle uzskata, ka procesa virzītājs – prokurors Andis Mežsargs – ir pietiekami kompetents, lai izlemtu jautājumus par stipendiātu lietas virzību. «Ja procesa virzītājs nāktu klajā ar savu lēmumu, tas būtu saprotams un izskaidrojams. Bet, ja Kalnmeiers iejaucas, tas vieš šaubas par jaunā ģenerālprokurora spēju būt objektīvam un neitrālam,» spriež žurnāliste.

Jau vēstīts, ka tā dēvētā Ventspils stipendiātu lieta gaismā nāca 2007.gadā. Tajā esošie materiāli liecina par ilgstošu politisko partiju un politiķu uzpirkšanu konkrētu likumdošanas jautājumu ''sakārtošanai'' no, iespējams, Ventspils mēra Aivara Lemberga pārraudzītas ''melnās kases'', kam pēc līdzšinējām aplēsēm iztērēti līdz pat septiņiem miljoniem dolāru. Daļa lietas materiālu nesen publiskoti interneta vietnē rokasgramata.com. Starp ''stipendiātiem'' atrodami pārstāvji no varas partijām Zaļo un zemnieku savienības , ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK , LPP/LC . Lembergs šo lietu dēvē par politisko propagandu.

Komentāri (68)

dro 14.09.2010. 11.13

Manuprāt Latvijas apstākļiem pat ļoti ieteicama prakse. Piem. apskatot nozieguma vietu pēc slepkavības, policijai atliek tikai konstatēt, ka izmeklēšana nav perspektīva, un lietai var pielikt punktu. Var samazināt štatus un ietaupīt valsts līdzekļus, lai novirzītu tos uz perspektīvākiem projektiem, piem. Dinamo hokejkluba sponsorēšanai:)

+36
-1
Atbildēt

2

    Toms Mincāns > dro 14.09.2010. 23.54

    Uz Kalnameijeri izdarīts nekaunīgs spiediens. Kalnameijeris bij paredzējis šo paziņojumu snie(k)t pēs 2.oktobra Latvijas Pastardienas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > dro 14.09.2010. 12.56

    Es ierosinu izveidot perspektīvo/neperspektīvo lietu komisijas Uzraudzības padomi.
    Padomē nevarēs iztikt bez šķēles, šlesera, lemberga, godmaņa, kargina, grūtupa. Tie ir vīri, kam ir laba jušana, kas kur un kā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

sanitai19 14.09.2010. 10.38

Sākās. Baumas par Kalnmeiera saistību ar Lembergu attaisnojas ļoti ātri un pilnībā. Taisnība vien būs tiem, kas izsacīja šaubas par šī prokurora uzpērkamību. Mjā. Mūsu valsts ir satrunējusi ar visiem padomju laiku juristiem. Padomju skola.

+30
-1
Atbildēt

1

    Ilziiiic > sanitai19 14.09.2010. 13.32

    “…Lemberga ēna ir arī pār jaunā ģenerālprokurora virsprokuroru Ēriku Kalnmeieira izvēli. Lai arī viņu šim amatam AT priekšsēdis Ivars Bičkovičs nominēja tikai 15.junijā, jau maijā “Diena” ziņoja, ka kuluāros tieši Kalnmeiers minēts kā kandidāts, pret kuru neiebilstu Lembergs. Lembergs noliedza, ka pazīst Kalnmeieru. Abiem kopīga ir pazīšanās ar advokātu Guntaru Antomu un hobijs — medības.”

    http://www.kandidatiuzdelnas.lv/kandidati-un-partijas/146-aivars-lembergs/3/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 14.09.2010. 10.48

Vai tā ir nejaušība, ka Kalnmeijers ar šo paziņojumu nāk tieši šajā laikā?! Neapšaubāmi ģenerālprokurors Lembergam ir izdarījis vērtīgu pakalpojumu – šo ziņu Puzes mežu iemītnieks varēs izmanot kampaņā, sakot, ka viņš arī šajā lietā jau praktiski ir attaisnots. Kāpēc Klanmeiejers nevarēja pagaidīt 3 nedēļas, lai nāktu ar šādu publisku paziņojumu? Kāpēc viņš izvēlējās, ka lai uz viņu tagad krīt šāda aizdomu ēna? Ja tur ir arī kādas besperspektīvas lietas daļas, varēja tās kaut neformāli apturēt resora iekšienē, ja nevēlējas, ka cilvēki strāda pa tukšo. Šaubas par ģenerālprokurora angažētību pastiprinās.

+26
-1
Atbildēt

1

    putekliic > putekliic 14.09.2010. 10.54

    Klanmeiejers – nejauša drukas kļūda! :D

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu