Ekonomists: Eiro Igaunijā var piesaistīt latviešu uzņēmējus • IR.lv

Ekonomists: Eiro Igaunijā var piesaistīt latviešu uzņēmējus

24
Tomas Urbelionis, F64

Latvijā lielas pārmaiņas eiro ieviešana ziemeļu kaimiņvalstī nenesīs

Eiro ieviešana Igaunijā 2011.gadā varētu palielināt interesi uzņēmējiem no Latvijas attīstīt darbību kaimiņvalstī, uzskata "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis. Nozīmīgi faktori būs attīstība, sakārtotība un darbības pārredzamība, kā arī eiro ieviešana, raksta LETA. Tāpat Igaunija varētu palielināt savu pievilcīgumu Latvijas iedzīvotāju vidū kā tūrisma mērķis.

"Lai arī pašā Igaunijā skeptiķu un atbalsta pretinieku eiro ieviešanai netrūkst, tas ir liels ieguvums mūsu ziemeļu kaimiņiem. Protams, aktuāls ir jautājums, vai tas kaut kā un, ja jā, tad kā ietekmēs mūs. Jāatzīst, ka lielos vilcienos mūsu dzīvē lielu pārmaiņu tas nenesīs. Nāksies risināt vien savas problēmas un skatīties, kā attīstībā noķert kaimiņus," uzskata Gašpuitis.

Eksperta skatījumā, Latvijā iedzīvotājiem ir uzkrāti eiro, un tie netiek konvertēti uz latiem, jo kalpo kā stabilitātes depozīts. Līdz ar to daļa šīs naudas varētu aizplūst uz kaimiņvalsti. Viņaprāt, eiro ieviešana nesīs līdzi arī cenu celšanos Igaunijā.

2010.gada 13.jūlijā Eiropas Savienības finanšu ministri apstiprināja eiro ieviešanu Igaunijā no 2011.gada 1.janvāra. Igaunija kļūs par 17.eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro.

Lai pievienotos eirozonai, valstīm jāizpilda vairāki kritēriji: jāsaglabā noteiktais valsts parāda un budžeta deficīta līmenis, jākontrolē inflācija, kā arī jāierobežo valūtas kursa svārstības ārvalstu tirgos un procentu likmju izmaiņas.

Komentāri (24)

mary75 12.09.2010. 12.33

Brīžam jau liekas, ka Latvijā uzņēmējdarbība kā tāda pamazām lemta iznīcībai, jo, birokrātija, nesakārtotā uzņēmējdarbības vide, godīgas konkurences trūkums daudzās jomās, nesakārtotā likumdošana, utt., nemaz jau nerunājot par korupciju, otkatiem, viss tas ir mantojums, ko atstājusi PLL, ZZS, TBLNNK ilgstoša atrašanās pie varas.
Kad bija naudas un iespējas veicināt kādu ražošanu, tika darīts pilnīgi pretējais – veicināti spekulativi darījumi un to kreditēšana.
Tagd Dombrovska valdība nostādīta bezizejas situācijā – jākonsolidē budžets, bet, nodokļu celšana ir nāve uzņēmējdarbībai.
Grūti iedomāties, kā ar to visu var tikt galā.
Un valsts iestādes atkal sākušas celt sev algas un maksāt prēmijas, muļķuzemas valsts sektorā, kas neko neražo, tikai patērē nodokļu naudu, kā vienmēr, viss OK.

+5
0
Atbildēt

2

    armn > mary75 12.09.2010. 13.04

    Dzeri, jautaajums kaa mums uztureet pietiekamu gudriibu sabiedriibaa, lai LV kaa pilsonji speetu izdariit apzinaatu izveeli un to kopums tieshaam nebuutu “muljkju zeme”.
    Kaa lai uzbuuvee konkureetspeejiigu, investiicijaam pievilciigu ekonomiku, ja nevairojas sabiedriibas kolektiivais sapraats. Manupraat katram buutu jaauznjemas ne tikai “zobus mazgaat”, bet vismaz vienu normaalu rietumu laikrakstu interneta lasiit, lai praatu pasaulei atveertu. Te arii iespeejams muusu lielaakaa atskjiriiba ar Igaunjiem, kas daudz vieglaak identificeejas ar Skandinaaviem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.09.2010. 13.23

    Pilnībā tam piekrītu.
    To pašu jau pateica Hermanis savā intervijā – tie, kas ir par normālu, eiropeisku, atklātu sabiedrību, tie mums ir mazākumā, un tie arī ir Vienotības elektorāts.
    Pārējie gatavi atkal balsot par tiem, kas 20 gadus cūkojuši Latviju un to galīgi piemēslojuši, bet, šiem cilvēkiem tas nešķiet traucēklis.
    Tā ka tie sakarīgākie, kas saprot, ka tikai pie atklātās un pilsoniskas sabiedrības var uzbūvēt konkurentspējīgu ekonomiku un dzīves līmeni, mums mazākumā, vairākumā, nekorekti runājot, muļķi un blēži.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kristineim 12.09.2010. 13.53

Jā jā.
Un rubļa ieviešana Latvijā 2011. gadā piesaistīs austrumu uzņēmējus…

+2
0
Atbildēt

0

jeers 13.09.2010. 14.58

Ietekmēs un pamatīgi. Ja SC un PLL nāks pie varas, tad viņiem vajadzēs rēķināties tikai ar savu atbalstītāju nodokļu maksātājumiem (un viņiem ir baigie maksātāji P:-D). Diemžēl. Pārējie pārcelsies uz Igauniju, kā pirmo reālo opciju.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu