Būvdarbu laikā atrod Mauriņas materiālus • IR.lv

Būvdarbu laikā atrod Mauriņas materiālus

17
Zenta Mauriņa Rakstniecības, teātra un mūzikas muzejā. Autors: Lauris Vīksne, F64

Strādnieki būvbedrē atrod kārbu ar rakstnieces Zentas Mauriņas vēstulēm

Veicot būvdarbus pie ēkas pamatiem Rīgā, Gregora ielā 1, trešdien būvorganizācijas "PV pārvalde" strādnieki uzdūrās metāla kārbai, kurā bija noglabāti dažādi rakstnieces Zentas Mauriņas materiāli, informē aģentūra LETA.

Kārba bijusi piepildīta ar dažādiem papīriem, taču stipri bojāta, sarūsējusi, un, izceļot no zemes, tā sadalījās. Strādnieki par atradumu informējuši mājas saimnieku un Rakstniecības un mūzikas muzeju.

Muzeja krājuma glabātāji ieradušies notikuma vietā. Kā stāsta galvenā krājumu glabātāja Anna Egliena: “Aina bija satriecoša – no zemes izceltie materiāli ļoti cietuši, tos bojājis mitrums, arī rūsa un zeme, to saglabātības pakāpe ir dažāda.”

Pašlaik neesot iespējams konkrēti noteikt materiālu saturu un vērtību, bet pēc ārējās vizuālās apskates var teikt, ka pamatā tās ir vēstules, rakstītas Zentai Mauriņai, arī atsevišķas rokrakstu burtnīcas un blociņi. Materiāli ir aizvesti uz muzeju, un to turpmākais liktenis ir restauratoru prasmīgajās rokās.

"Kā Zentas Mauriņas un, iespējams, arī Konstantīna Raudives materiāli varēja atrasties šajā vietā? Pavisam netālu no atraduma vietas, Kuldīgas ielā 50, no 1938.gada līdz 1944.gadam dzīvoja Raudive un Mauriņa. Ļoti iespējams, ka 1944.gadā, pirms došanās trimdas ceļos, rakstnieki materiālus ieraka šajā zemē, kuru viņi it kā esot nopirkuši ar domu būvēt tur paši savu māju. Ir, protams, iespējami arī citi varianti, kurus varam tikai minēt," norādīja Egliena.

Rakstniecības un mūzikas muzejā ir Zentas Mauriņas un Konstantīna Raudives kolekcijas, kuras pakāpeniski papildinājušās, galvenokārt pateicoties pētnieka un ilggadīgā muzeja darbinieka Edgara Mucenieka rūpēm. Jaunie materiāli būs unikāls papildinājums jau esošajām krātuves vērtībām.

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu