Rimšēvičs: Nodokļu celšana būtu tautsaimniecības kapracis • IR.lv

Rimšēvičs: Nodokļu celšana būtu tautsaimniecības kapracis

14
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Autors: Raitis Plauks, F64

Latvijas Bankas ekonomikas atveseļošanu redz pārmērīgo budžeta tēriņu mazināšanā

Tālāka nodokļu celšana būtu Latvijas tautsaimniecības kapracis, nolemjot ekonomiku ilgstošai stagnācijai, ceturtdien preses konferencē uzsvēra Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs, vēsta aģentūra LETA.

Rimšēvičs ir pārliecināts, ka tieši kvalitatīva 2011.gada budžeta sagatavošana ir izšķirīgi svarīga, lai ekonomika varētu atkopties. Centrālās bankas skatījumā, nav pieļaujams budžeta konsolidāciju veikt uz nodokļu paaugstināšanas rēķina, bet vienīgā iespēja ir samazināt joprojām pārmērīgos budžeta tēriņus.

Pēc Latvijas Bankas ekspertu aplēsēm, 2011.gada budžetā jāveic konsolidācija par 400 miljoniem latu, nevis par 350 vai pat 200 miljoniem latu, kā pēdējā laikā minējuši valdības pārstāvji. Kā atgādināja Rimšēvičs, nākamā gada budžeta deficīts 6% apmērā ir tikai pats minimums, uz ko valstij ir jāiet, lai to "neieskaitītu nesekmīgo valstu pulkā". Tomēr, viņaprāt, nav pieļaujama situācija, kad budžeta sabalansēšanai tiek cerēts uz straujāku izaugsmi, nekā patlaban ir iespējams.

"Nedrīkst riskēt ar valsts nākotni pēc principa – varbūt nebūs tik slikti. Tā varam zaudēt to trauslo stabilitāti, ko patlaban esam ieguvuši," sacīja Rimšēvičs, uzsverot, ka, lai tautsaimniecība varētu attīstīties, svarīga ir uzticamība Latvijā notiekošajiem procesiem, taču patlaban viņam radusies pārliecība, ka nekādas skaidrības par nākotnes lēmumiem arvien nav.

Rimšēvičs akcentēja, ka gadījumā, ja tiks celti nodokļi, ekonomika būs nolemta stagnācijai, kas nozīmē, ka atkal pieaugs bezdarbs, paplašināsies ēnu ekonomika, bet nodokļu ieņēmumi nevis pieaugs, bet, tieši otrādi, samazināsies, un no vēl vairāk cietīs Latvijas uzņēmumi un iedzīvotāji.

LB prezidents pauda stingru pārliecību, ka nākamā gada budžeta veiksmīga izveidošana, konsolidāciju veicot uz tēriņu samazināšanas bāzes, nodrošinās arī iespēju Latvijai atdot savus parādus un nepieciešamības gadījumā arī veiksmīgi pārfinansēties starptautiskajā tirgū ar izdevīgām procentu likmēm.

Komentāri (14)

kreëstliv 09.09.2010. 19.01

Nevajag uzreiz tā pārspīlēt (kapracis ekonomikai bija Kalvīša valdība, labi ka no tā kapa izrāpās), drīzāk jautājums ir par to, kā visefektīvāk nodokļus pārstrukturizēt, lai vairāk maksātāju un mazāk izvairīšanās iespēju (kas ir, liekas, daudz būtiskāk par to, kāda ietekme būtu pacelšanai (bet pārstrukturizējot tāpat būtu jāceļ noteikti nodokļi, lai izvērtētu, vai var samazināt kādu citu un cik lielā mērā)), bez tam LV kopējais nodokļu slogs nebūt nav no tiem augstākajiem, bet sabiedrības pieprasījums pēc dažādajiem sociālajiem pakalpojumiem krietni vien augstāks, nekā ASV vai līdzīgās valstīs.

+5
0
Atbildēt

1

    Tane-Dane > kreëstliv 10.09.2010. 00.00

    Slogs teorētiski varbūr arī nav liels, bet ir diezgan ievērojama starpība, vai tas ir pie 500Ls, vai 1000ls ienākuma. Tas pats ar mazu vai jaunu apgrozijumu uzņēmumiem. Nedabon jau ieskrieties, ja pie tā mazā pupiņa vēl arī valsts piezīžas. Tad met plinti krūmā un dodas pēc pabalsta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 09.09.2010. 18.37

Rimševics ir pierādījis, ka viņam var ticēt uz vārda. Ja Kalvītis svalaik būtu ieklausījies Rimšēvica teiktajā, LV nesēdētu šobrīd tādā bedrē.

+3
0
Atbildēt

2

    Tane-Dane > buchamona 10.09.2010. 00.03

    Nepateikšu kur naudu ņemt, bet vēl nodokļus celt tiešām kļūst bīstami:(.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 09.09.2010. 21.05

    Nu es gan Rimševicam “uz vārda” neticētu: -vai tas nebija viņš, kurš apgalvoja, ka Igaunijā situācija vēl sliktāka kā Latvijā? -vai ne viņš ierosināja valstij pārņemt Parex bez audita, neierobežojot iespēju izņemt noguldījumus.
    Apšaubu, vai ir iespēja samazināt izdevumus, neaiztiekot sociālo budžetu. Pretējā gadījumā vienīgā iespēja celt nodokļus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 09.09.2010. 19.58

Jau atkal izskan I.Sudrabas izteikumi par nesakārtoto valsts pārvaldi, par uzpūstajām ministrijām ar bezjēdzīgu naudas tērēšanu, kā arī sliktā valstij piederošo uzņēmumu pārvalde. Vispirms nekavejoties būtu jāķeras klāt šīm lietām, nevis jādomā to, ko izdarīt ir ļoti viegli, proti aptīrīt maznodrošinātos un arī pensionārus. Tas būtu pats, pats pēdējais ko drīkstētu darīt un tikai tad, kad visas citas iespējas ir izsmeltas. Diemžēl šeit FM visu laiku iet pa pašu vieglāko ceļu, spēlējoties ar maznodrošināto ienākumiem, atsaucoties uz aizdevēju prasībām to darīt. Bet viņi taču to prasa tādēļ, ka valdība pati aizņemoties naudu, to viņiem piedāvāja. Tagad aizdevēji tikai kontrolē nosacījumu izpildi. Navajag mums melot, ka tās ir aizdevēju idejas un izdomājumi. Nevajadzēja to piedāvāt. Bija taču arī citas iespējas, ko viņiem piedāvāt.Un vai to izdarīja Dombrovska valdība? To visu taču iesāka Godmanis. Vēl tagd stāv acīs tā viņa kretīniskā vaikstīšanās TV ekrānā.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu