ES diplomātiskajā korpusā apiet jaunās dalībvalstis • IR.lv

ES diplomātiskajā korpusā apiet jaunās dalībvalstis

30
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Autors: Raitis Plauks, F64

Galvenie amati tiek nodrošināti Rietumeiropai, saka Igaunijas prezidens Ilvess

Eiropas Savienības (ES) jaunā diplomātiskā korpusa veidošanā tiek apietas jaunās ES dalībvalstis, nodrošinot galvenos amatus dalībvalstīm Rietumeiropā, paziņojis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, vēsta aģentūra BNS.

Ilvess sacīja, ka vēstnieku amatiem diplomātiskajās misijās, kurās pārstāvēta Eiropas Komisija, no jaunajām dalībvalstīm ir izraudzīti tikai divi cilvēki. "Kāpēc tā ir? Es nezinu. Vai veco dalībvalstu diplomāti ir gudrāki? Es nezinu. Es tā neuzskatu. Es uzskatu, ka noteikumi tiek veidoti tā, ka dažiem cilvēkiem ir priekšroka," teica Ilvess.

"Situācija, kurā ir divi [pārstāvji] no Austrumeiropas ar 100 miljoniem iedzīvotāju.. un septiņi no Beļģijas ar 10 miljoniem iedzīvotāju, nav dzīvotspējīgs veids, kā radīt ticību cilvēkos, ka ES ārpolitikas institūcija atbilst viņu interesēm," sacīja Igaunijas valsts vadītājs.

Savā runā Kriņicas ekonomikas forumā – politiķu un biznesa līderu ikgadējā sanāksmē Polijā, kas tiek dēvēta par "Austrumu Davosu", Igaunijas prezidents pauda neapmierinātību, ka nav uzklausīti brīdinājumi, kurus viņš paudis pirms vairāk nekā gada. "Toreiz no 150 Eiropas [Komisijas] pārstāvniecībām ārvalstīs vienu vadīja cilvēks no jaunas ES dalībvalsts," atgādināja Ilvess. Viņš atzina, ka situācija ir tikai nedaudz uzlabojusies, kopš šogad tika oficiāli izveidots jauns diplomātiskais dienests, kas pārstāv Eiropas Savienību un kura mērķis ir palielināt ES globālo klātbūtni.

Eiropas Savienībā 2004.gadā iestājās 10 jaunas dalībvalstis, kas pārsvarā bija postsociālisma valstis, un tā bija lielākā ES paplašināšanās. Kad 2007.gadā iestājās arī Bulgārija un Rumānija, ES dalībvalstu skaits pieauga līdz 27 valstīm, bet iedzīvotāju skaits – līdz 501 miljonam.

Komentāri (30)

vjachiks 09.09.2010. 18.39

ES ārlietu dienesta prasības ir vismaz 12 gadu pieredze pēc augstskolas, obligāta angļu un francu valodas zināšanas darba līmenī, kā arī atsevišķām vēstniecībām spāņu/portugāļu valodas.

Ņemot vērā jauno ES dalībvalstu ~20 gadu vēsturi, nav jābrīnās, ka vienkārši nav diplomāti ar tādām valodu zināšanām un tik izvērstu pieredzi.

+3
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 09.09.2010. 11.50

Varbūt diplomāti no Austrumeiropas netiek šajos amatos likti tādēļ, ka ir šaubas par viņu uzticību “Rietumu orientācijai” un lielo vēlmi draudzēties ar Krieviju?

+2
-1
Atbildēt

1

    brigita_damme_rtk_lv > kristaps_drone 09.09.2010. 15.10

    Bet varbūt gluži otrādi. Kurš grib un saņem gāzi par 30%lētāk, un kurš vēlā pārdot karakuģus Mistral. Varētu sarakstu turpināt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

zigis 09.09.2010. 11.36

Ja Latvijas ārpolitikā līšana ir lielākais tikums, kuru ntad sūtīt strādāt ES diplomātiskajā dienestā?

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu