Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
Pasaulē visvairāk apdzīvotā valsts Ķīna no japāņiem aizņēmusies ideju, kā atrisināt pieprasījumu pēc lētām viesnīcām — Šanhajā atklāta pirmā tā dēvētā kapsulu viesnīca. Par iespēju izgulēties šajā plastmasas būrī tiek prasīta sākumsumma 28 juaņas (Ls 2,30) plus 30 santīmi par katru tajā pavadīto stundu. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Eiropas Savienības dalībvalstu finanšu ministri otrdien atbalstīja Eiropas mēroga finanšu sistēmas uzraudzības institūcijas izveidošanu, lai novērstu globālās ekonomikas krīzes atkārtošanos. ES dalībvalstis, Eiropas Komisija un Eiropas likumdevēji pagājušonedēļ noslēdza sākotnēju vienošanos, lai izveidotu trīs aģentūras, kas uzraudzīs bankas, apdrošinātājus un finanšu tirgus. Vienošanās arī paredz izveidot Eiropas Sistēmisko risku komiteju, kas koncentrēsies uz draudiem reģiona ekonomikai. Vienošanos vēl nepieciešams apstiprināt Eiropas Parlamentam. ES cer, ka jaunās aģentūras darbu varēs sākt jau janvārī.

Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Ginters Etingers uzskata, ka ES vajadzētu no­slēgt vienotu līgumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, jo atsevišķas vienošanās ne vienmēr ļauj bloka dalībvalstīm panākt izdevīgus nosacījumus. «Ja mēs paziņotu, ka apvienosimies un radīsim līgumu Eiropas gāzes tirgum, mēs nonāktu situācijā, kas būtu labāka katrai dalībval­stij, katrai kompānijai, katram lietotājam un patērētājam,» viņš teica. Etingers arī norādīja, ka Latvijā dabasgāzes cenas ir par 30% augstākas nekā Vācijā un šīs neatbilstības iemesls ir divpusējo līgumu slēgšana ar gāzes piegādātājiem.

Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins aicina vairāk dzert un smēķēt, lai palielinātu budžeta ieņēmumus un palīdzētu risināt sociālās problēmas. «Cilvēkiem būtu jāsaprot – tie, kas dzer, tie, kas smēķē, vairāk palīdz valstij,» apgalvo ministrs. Kā liecina oficiālā statistika, Krievijā jau tā ir augsts alkohola un cigarešu patēriņš – smēķē 65% vīriešu, bet vidēji viens cilvēks gadā izdzer 18 litrus alkohola.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu