Kur dzemdēt? Valgā! • IR.lv

Kur dzemdēt? Valgā!

4
«Savējā» robežas otrā pusē — ginekoloģe un vecmāte Ērika Kaša Valgā strādā jau 13 gadu. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Kopš Valkā likvidēta slimnīca, valcēnietes labprātāk dzemdē Valgā, nevis Valmierā. Jo igauņos labāk. Latvijas valstij gan tas nav izdevīgi

Igauņi atkal latviešiem «iekabinājuši». Šoreiz – dzemdniecībā. Šogad Valgā piedzimis jau 41 valcēnietis, un ne jau tāpēc, ka dzemdību sāpes būtu sākušās atvaļinājumā Tallinā vai pierobežā sēņojot. Valkas iedzīvotājas apzināti izvēlas laist bērnus pasaulē kaimiņpilsētā Valgā, pirmkārt, tāpēc, ka pirms gada Valkā likvidēja slimnīcu, otrkārt, Valga ir 50 reižu tuvāk nekā Valmiera, treškārt, uz dzemdībām nav jāņem līdzi savs tualetes papīrs.

Igauņu medicīnas aprūpes atšķirību var sajust jau Valgas slimnīcas vestibilā. Ar milzu pacietību reģistratūras darbiniece kādam trīcošam un šķībam vecītim lēnām skaidro ko vien abiem saprotamu. Vecīša sieva rauj vīru malā un, pielikusi pirkstu pie deniņiem, rāda administratorei, ka vīrs ir, tā teikt, «ar sveicienu». Darbiniece to neņem vērā. Turpina skaidrot, rindā gaidītājiem nekādi neizrādot, ka kungs apnicis. Kad vīriņš šļūc prom, mēs saņemam rāmu «tere». Bez latviskas noburkšķēšanas «atvainojiet, kādi tik te trakie nenāk» vai tamlīdzīgi. Klients ir klients, par viņu nav jāatvainojas. Efektīvāk ir palīdzēt, tāpēc krievu valodā mums laipni izstāsta ceļu pie šā stāsta galvenā cilvēka – ginekoloģes un vecmātes Ērikas Kašas. Latvietes. Tieši viņas dēļ valcēnietes izvēlas dzemdēt Valgas slimnīcā.

Slimnīcas gaiteņi ir klusi, tīri, ēnaini, ar gaišiem ādas dīvāniem, plazmas televizoriem. Istabas augi slejas no košiem puķupodiem. Tie nav novietoti uz pusdienu šķīvjiem, kas raksturīgi Latvijas slimnīcu palodzēm – apdrupis māla pods uz ūdens nobrūnināta šķīvja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu