Gudrās koka mežģīnes • IR.lv

Gudrās koka mežģīnes

7
Dendrolight Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Vašuks ar kokmateriālu, kurš starptautiskā konkursā atzīts par labāko no labākajiem. Foto — Jānis Saliņš, F64

Izturīgu un vieglu masīvkoka šūnmateriālu, ko speciālisti sauc par kokrūpniecības revolūciju, septembrī sāk ražot pirmā un pagaidām vienīgā rūpnīca pasaulē – tepat Ventspilī

Kad pirms trim gadiem pirmo reizi tikos ar SIA Dendrolight Latvija valdes priekšsēdētāju Jāni Vašuku un dzirdēju par unikālā koka šūnmateriāla ideju, man šķita – šis cilvēks dzīvo ārpus laika un telpas. Toreiz atdeve nekustamo īpašumu tirgū pārsniedza 400% un ziedu laikus piedzīvoja būvniecība, kas bija viņa vadītā uzņēmuma SIA Arbo pamatnodarbošanās. Ierindas celtnieki pelnīja pusotra tūkstoša latu un vairāk, cilvēki orientējās uz ātru un vieglu peļņu.

Kad drīz vien plīsa nekustamā īpašuma burbulis un Latviju piemeklēja krīze, izrādījās, ka nevis Vašuks dzīvojis ārpus laika un telpas, bet gan mēs – pārējie. Pareiza izrādījās uzņēmēja pārliecība, ka valsts ekonomiskā attīstība un sabiedrības labklājība var balstīties uz ražošanu, nevis lielveikaliem vai dzīvokļu celtniecību. Turklāt nākotne pieder inovatīviem produktiem ar augstu pievienoto vērtību.

Tieši tāds produkts ir DendroLight® – kokmateriāls, kas atšķiras no citiem, ko līdz šim pazinusi cilvēce. Pērn starptautiska profesionāļu žūrija konkursā Interzum Award piešķīra tam prestižo apbalvojumu Best of The Best (labākais no labākajiem) par priekšzīmīgi apvienotām inovācijām materiālā, funkcionalitātē un dizainā, par izciliem sasniegumiem, kuri uzstāda jaunus nozares standartus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu