Parādi par siltumu sasniedz rekordu • IR.lv

Parādi par siltumu sasniedz rekordu

29
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Apkures parādi lielākie kopš 1993.gada; nesegta līdz pat trešdaļai rēķinu summas

Parādi par siltumenerģiju ir sasnieguši augstāko līmeni kopš 1993.gada, vēsta biznesa portāls Nozare.lv, atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) valdībai sagatavoto ziņojumā par situāciju siltumapgādes pakalpojumu jomā.

Rīgā centrālapkures klientu parādi ir 12,13%, bet citur – vidēji 20-30% no kopējās piesūtīto rēķinu summas. Būtiski parāds par centralizēto siltumapgādi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies Daugavpilī – 12,9%, un Rēzeknē – 8%.

EM konstatējusi, ka lielāki parādi ir pašvaldībās, kur pastāv tiešie vai daļēji tiešie norēķini, piemēram, Jēkabpilī un Daugavpilī. Turpretī pašvaldībās ar procentuāli mazu parāda apmēru norēķini tiek veikti ar pārvaldnieku starpniecību. Tad dzīvokļu īpašnieki var lemt par citu finanšu līdzekļu, piemēram, uzkrājumu mājas remontam vai pārvaldnieka ņemta aizņēmuma, novirzīšanu parāda par siltumenerģiju segšanai. Savukārt maznodrošināto dzīvokļu īpašnieku parādsaistības var samazināt, izmaksājot tiem dzīvokļa pabalstus.

Turpretī pašvaldībās ar tiešo norēķinu sistēmu nepastāv iespēja novirzīt parādu segšanai pārvaldnieka vai dzīvokļu īpašnieku kopīgos līdzekļus, līdz ar to vienīgais veids, kā samazināt parāda apmēru par piegādāto siltumenerģiju, ir dzīvokļu pabalstu izmaksa dzīvokļu īpašniekiem.

EM secinājusi, ka samazinātās pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes (10% siltumenerģijas, elektroenerģijas, dabas gāzes, malkas un koksnes kurināmā piegādēm) atcelšana var paaugstināt kopējo parāda apmēru.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš valdības sēdē EM sagatavoto ziņojumu novērtēja kritiski, nosaucot to par "fragmentāru pārstāstu par tēmu "Siltumapgāde"". EM kompetence esot zema, jo ziņojums nesniedzot nekādu priekšstatu par patieso situāciju, jo tas veidots tikai pēc deviņu lielāko pilsētu sniegtajām ziņām. Iepriekš jau vēstīts, ka kopumā siltumparādu apjomu valstī nozares pārstāvji lēš ap 25 miljoniem latu, un vairākās pašvaldībās draud apkures nepieslēgšana.

Valdība uzdeva EM līdz 15.oktobrim apkopot plašāku informāciju par situāciju pašvaldībās.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu