ES vienojas par finanšu sistēmas uzraudzību • IR.lv

ES vienojas par finanšu sistēmas uzraudzību

19
EPA/LETA

Uzraudzīs bankas, apdrošinātājus un finanšu tirgus, lai nepieļautu krīzi

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien vienojusies par Eiropas mēroga finanšu sistēmas uzraudzības izveidošanu, lai novērstu globālās ekonomikas krīzes atkārtošanos, vēsta aģentūra LETA.

ES dalībvalstis, Eiropas Komisija (EK) un Eiropas likumdevēji noslēguši sākotnēju vienošanos, lai izveidotu trīs aģentūras, kas uzraudzīs bankas, apdrošinātājus un finanšu tirgus, pavēstījis ES iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē. Vienošanās paredz izveidot arī Eiropas Sistēmisko risku komiteju, kas koncentrēsies uz draudiem reģiona ekonomikai.

Kā skaidro Eiropas Parlamenta (EP) informācijas biroja pārstāve Iveta Ķelpe, gadījumā, ja nacionālās finanšu uzraudzības iestādes nespēs nodrošināt efektīvu pārraudzību, ES uzraudzības iestādes varēs pieņemt konkrētam tirgus spēlētājam, piemēram, bankai adresētus lēmumus.

EP būs pilnvaras pārraudzīt sistēmu – deputātiem būs veto tiesības trīs Eiropas uzraudzības iestāžu priekšsēdētaju iecelšanā, EP varēs pieprasīt Padomi izsludināt "ārkārtas situāciju", kā arī paust viedokli par standartu noteikšanu un nosacījumiem.

Vienošanās vēl jāapstiprina ES dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē 7.septembrī Briselē, kā arī (EP), kas varētu notikt septembra beigās. ES cer, ka jaunās aģentūras darbu varēs sākt nākamgad janvārī.

Komentāri (19)

Janis 03.09.2010. 19.40

Sen jau vajadzēja.
Tas bardaks, kas šai jomā atsevišķās valstīs notikās un citās vēl turpina notikt ne pie kā laba nenovedīs.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu