Šķēle atkal netiek pie liecināšanas digitālgeitā • IR.lv

Šķēle atkal netiek pie liecināšanas digitālgeitā

26
Māris Pauders. Autore: Nora Krevneva, F64
Sanita Jemberga

Tiesas sēdi atceļ, apšaubot apsūdzētā Paudera spēju adekvāti uztvert notiekošo

Bijušais premjers Andris Šķēle arī otrajā ierašanās reizē Rīgas apgabaltiesā liecību sniegšanai digitālās televīzijas krimināllietā līdz tam netika, jo tiesas sēdi atcēla šaubu dēļ par apsūdzētā Māra Paudera spēju adekvāti uztvert tajā notiekošo.

Tiesa plānojusi līdz ceturtdien noskaidrot, vai bijušā Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētāja Māra Paudera veselības stāvoklis ļauj viņam piedalīties krimināllietas izskatīšanā.

Pauders, kurš bija ievietots Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra nodaļā depresiju un krīzes stāvokļu ārstēšanai, otrdien tiesas sēdi nokavēja, jo, pēc paša teiktā, tikai vakar izrakstīts no slimnīcas un medikamentu iedarbībā aizgulējies. Paudera advokāts Saulvedis Vārpiņš lūdza tiesu atlikt lietas izskatīšanu, jo viņa aizstāvamā stāvoklis nav adekvāts un uztvere ir bremzēta. Tam nepiekrita prokurors Edvīns Piliksers, norādot, ka Pauders ir ieradies tiesā un advokāts nav kvalificēts mediķis, lai noteiktu, kāds ir aizstāvamā stāvoklis.

Tiesa uzskatīja, ka ir "pamatotas šaubas" par Paudera veselības stāvokli un atlika lietas izskatīšanu līdz ceturtdienai, 2.septembrim, kad Šķēlem atkal būs jāierodas liecināt.

Digitalizācijas krimināllietu tiesa sāka skatīt 2007.gada novembrī. Tajā apsūdzēti 20 cilvēki, ieskaitot ilggadējo Šķēles finansistu Hariju Krongornu, advokātu Jāni Lozi, sabiedrisko attiecību speciālistu Jurģi Liepnieku, ''Latvijas Neatkarīgās televīzijas'' īpašnieku Andreju Ēķi un tagadējo Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni.

Krimināllieta ir saistīta ar valstij piederošā LVRTC meitas uzņēmuma "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" un "Kempmayer Media Ltd" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu. Cilvēki apsūdzēti gan par amatpersonas bezdarbību, gan krāpšanu, gan naudas atmazgāšanu.
Neviens no apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst. Daži apsūdzētie skaidro, ka nesaprot, kādus tieši noziegumus prokuratūra viņiem inkriminējusi, citi savukārt norāda uz apsūdzības nepilnībām.

Šķēle ir prokuratūras aicināts liecinieks. Īsi pirms tam krimināllietas materiāliem tika pievienoti dokumenti, no kuriem izriet, ka daudzmiljonu pasūtījumu par digitālās televīzijas ieviešanu savulaik saņēmušajā ārzonas kompānijā "Kempmayer" daļēja patiesā labuma guvēja pastarpināti bijusi Šķēles ģimene – meitas un šķirtā sieva.

Komentāri (26)

andrisskrastins 31.08.2010. 11.57

Varbūt tiesa arī izlems, ka Šķēle arī nespēj uztvert notiekošo? Viss tā kā par to liecina.

+19
0
Atbildēt

0

andris Bērziņš 31.08.2010. 12.02

Darījums ģimenes ietvaros: spēlē trako, kamēr laiks iet. Cik tieši Pauderam par šo tik filigrāni iestudēto cirku maksā?

+18
0
Atbildēt

0

mary75 31.08.2010. 12.08

Muļķības, tādā stāviklī, kad viņš nav adekvāts, nevienu no nodaķlas neizraksta, to zina jebkurš psihiatrs.

+17
0
Atbildēt

1

    andrisskrastins > mary75 31.08.2010. 12.12

    Precīzi, mana skumjā pieredze ģimenē liecina, ka ārsti praktiski 99% izlaiž jau pilnībā reāli domājošu cilvēku. Aizgulēšanās ir dabiska, bet nu par uztveres problēmām tās ir muļķības. Tiesnesis šeit drusku nospēlēja pa labu digitālafēristiem.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu