FM: ēnu ekonomikas apkarošana rit pēc plāna • IR.lv

FM: ēnu ekonomikas apkarošana rit pēc plāna

26
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Īstermiņa uzdevumi izpildīti, turpinās vidēja termiņa pasākumu ieviešana

Valdība otrdien uzklausīja kārtējo Finanšu ministrijas (FM) ziņojumu par plānā ēnu ekonomikas apkarošanai iekļauto pasākumu izpildi. FM norāda, ka visi īstermiņa uzdevumi ir izpildīti, uzsākta vidēja termiņa plāna īstenošana, kurā paredzēta godīgas konkurences ieviešana.

Viens no FM plāna pasākumiem bija nodrošināt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pieeju Kredītu reģistrā esošajai informācijai, novērtēt sistēmu ziņošanai par pārkāpumiem un izstrādāt priekšlikumus, kas veicinātu informācijas sniegšanu kontrolējošajām iestādēm par citu personu izdarītajiem pārkāpumiem.

FM darba grupa secinājusi, ka pastāvošā ziņošanas sistēma ir pietiekama, tomēr atzina, ka par to nav pietiekami informēta sabiedrība, līdz ar to pasākumu plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai 2010.-2013.gadam tika iekļauts papildu pasākums, kas paredz pilnveidot sabiedrības informēšanu par ziņošanas iespējām, ziņotāja tiesībām un garantijām.

Lai apkarotu “ēnu ekonomiku”, tuvākajā laikā iecerēts virzīt apstiprināšanai grozījumus likumā, kas ierobežotu skaidras naudas darījumus vairumtirdzniecībā, atjaunojot likumā normu, kas noteiks, ka vairumtirdzniecībā atļauti tikai bezskaidras naudas norēķini.

Plāns arīdzan paredz sabiedrības informēšanu un izglītošanu par iekasēto nodokļu izlietojumu un visiem labumiem, ko nodokļu maksātājs gūst no nodokļu maksāšanas. Lai to īstenotu, iecerēts pilnveidot FM mājaslapu. FM interneta vietnē jau izveidota informatīvā sadaļa "2011.gada valsts budžets", kurā tiek publicēta aktuālākā informācija par budžeta likumprojekta sagatavošanu.

FM informē, ka ir izpildīti visi tie uzdevumi, kas bija iekļauti īstermiņa plānā ēnu ekonomikas samazināšanai, kurš Ministru kabinetā pieņemts 27.maijā. Pašlaik sākusies vidēja termiņa pasākumu ieviešana, kas bija apkopoti lielajā vidēja termiņa plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai. Pēdējais valdībā tika pieņemts 10.augustā.

Viens no pirmajiem otrā plāna īstenošanas soļiem ir pirmdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) parakstītais sadarbības līgums ar Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju (LLDRA), apņemoties kopīgi cīnīties ar "aplokšņu algām" un ēnu ekonomiku nozarē. Tas ir pirmais VID līgums ar kādu no nevalstiskajām nozaru asociācijām, sākot jaunu sadarbības formu, kuras mērķis ir veicināt godīgu konkurenci.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu