Mācītāji rosina mainīt baznīcas Satversmi • IR.lv

Mācītāji rosina mainīt baznīcas Satversmi

6
Mārtiņš Cīrulis, F64

Luterāņu vadītāju rīcības dēļ baznīcai draudot patstāvības zaudēšana

Luterāņu mācītāji uzskata, ka Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) vadības rīcības dēļ luterāņi zaudē patstāvību, tāpēc ierosina būtiskas izmaiņas baznīcas Satversmē, pirmdien raksta avīze "Neatkarīgā".

Mācītājus – Rīgas prāvesta iecirkņa 19.jūlija konventa dalībniekus – neapmierina veids, kā pieņemts lēmums katoļu arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča amatā iesvētības dievkalpojumu rīkot luterāņu galvenajā dievnamā Doma baznīcā. Mācītāji vēstulē norāda, ka šaurā lokā pieņemtais lēmums pārsniedzot ''draudzīgas izlīdzēšanas'' robežas.

Jau vēstīts, ka Doma baznīcas izvēle ceremonijai tika pamatota ar plašākajām telpām, lai dievkalpojumu varētu vērot vairāk cilvēku, kā arī baznīcas agrāko vienojošo lomu visiem kristiešiem. Zbigņevs Stankevičs to lūdzis, un luterāņu arhibīskaps Jānis Vanags piekritis.

Mācītāji iebilst, ka Doms ir luterāņu baznīcas simbols. ''Zinādami, ka Romas katoļu baznīca šādiem simboliem piešķir īpašu nozīmi – daudz lielāku nekā luteriskā baznīca –, nevaram vērtēt Romas baznīcas lūgumu svinēt tās jaunā arhibīskapa konsekrācijas misi luterāņu katedrālē citādi kā Romas baznīcas ietekmes palielināšanos LELB," teikts viņu aicinājumā.

Kā ziņots, neapmierinātība ar LELB vadību briest jau ilgāku laiku. Iepriekš Rīgas prāvesta iecirkņa mācītāji ierosināja nomainīt baznīcas Virsvaldi neefektīvas saimniekošanas dēļ, jo šopavasar mācītāju algām sāka trūkt līdzekļu. Paltaban šī problēma esot atrisināta, tomēr mācītāji joprojām izstājas no centralizētā atalgojuma fonda un meklē iespējas piepelnīties, vairāki kļuvuši par bezdarbniekiem, raksta avīze.

Komentāri (6)

mxblack 30.08.2010. 12.13

Es tikai nesaprotu, ko viņš grib pateikt? Vai tad visam pāri nestāv Dievs Tas Kungs? Vai te nesākas maziski ķīviņi, kuriem vispār nav nekāda sakara ar Dievu, To Kungu? Vai arī Dievs sadala cilvēkus luterāņos , katoļos, musulmaņos, budistos utt.? Manuprāt visi tie kari ir tīri saimnieciski un saistīti ar materiālajiem labumiem. Vienkārši jau sen baznīcas ir pārvērstas par naudas maiņas vietām, ne par Dieva mājām. Tieši tāpēc cilvēki vairs neatdzīst šādu saskarsmes veidu ar Dievu, jo tas faktiski ir materiālo labumu gūšanas veids, izmantojot Dievu kā ēsmu. Kungi, attopieties. Ir aiziets daudz par tālu. Ne velti Lubānietis brauc ar superdārgu Mersi, kad daudziem priesteriem nesanāk pat algai.

+5
-1
Atbildēt

0

varrvara 30.08.2010. 19.07

…bet man pilnīgi vienalga, kas viņi ir katoļi, luterāņi, baptisti un visi citi, kuriem gribas kaut ko pielūgt. Lai tikai nebāžas laicīgājā varā!

+2
0
Atbildēt

0

guna 30.08.2010. 19.37

Problēma nav katoļu dievkalpojuma dēļ Rīgas domā.Šoreiz šis apstāklis tika izmantots, lai atbrīvotos no LELB arhibīskapa J.Vanaga. Šo amatu iekārojis viens no Rīgas luterāņu mācītājiem, kas atbalstīja publicēto sašutuma vēstuli. Kā izskanēja draudzē, kā viens no tiem varētu būt J.Rubenis. Šī macītāju grupa ir visa liberālisma atbalstītāji. Viņi nevēlas nekādas sarunas ar katoļiem.
Mani izbrīna viņu domāšana, ka it kā katoļiem par katru cenu šīs sarunas ir vajadzīgas, lai iegūtu dominanti. No sarunām ieguvēji būtu lielāka mērā paši luterāņi. Man ir bažas, ka pēc šī grupas mācītāju demarša, var notikt nopietna šķelšanās luteriskajā baznīcā, kuras rezultātā liela daļa mācītāju ar visiem draudzes ticīgajiem var tiešām nopietni pievērsties katoliskajai baznīcai un nakotnē tai pievienoties, kā tas sāk veidoties Lielbritānijā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu