Sirmais: daudziem joprojām vienalga, ko ēst • IR.lv

Sirmais: daudziem joprojām vienalga, ko ēst

47
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Latvijā tikai dažiem restorāniem ir augsta kvalitāte, uzskata Sirmais

Latvijā lielākajam vairumam cilvēku, darba klasei, joprojām ir vienalga, ko ēst, intervijā aģentūrai LETA stāsta pavārs, restorāna "Māja" līdzīpašnieks Mārtiņš Sirmais. "Taču ir arī diezgan daudz cilvēku, kam ēdiens nozīmē kaut ko vairāk, kas gatavo mājās, kas, aizejot uz restorānu, ēdienu bauda," teica pavārs.

"Ir cilvēki, kam patīk ēst un kas novērtē ēdiena kvalitāti, un ir cilvēki, kam tas ir "benzīns". Tie, kas novērtē kvalitāti, gatavi par kafijas tasīti maksāt arī divus latus. Tie, kas dzer ''šķīsteni'', protams, skatās tikai uz cenu," stāstīja Sirmais, norādot, ka kopumā restorānu cenas Latvijā nav pārspīlētas – tikai tie, kas grib lētāku produktu, nespējot novērtēt kvalitāti.

Sirmais arī stāsta, ka Latvijā tikai dažiem restorāniem ir augsta apkalpošanas un piedāvātā ēdiena kvalitāte. Līdz ar to Sirmais skeptiski skatās uz iespēju Rīgai 2011.gadā kļūt par gastronomijas tūrisma galvaspilsētu.

"Piemēram, es ārpus Latvijas braucu gadā trīs četras reizes – vai es iešu kaut kādā speciālā programmā "Rīga – gastronomijas tūrisma galvaspilsēta'', lai izvēlētos restorānu, ko apmeklēt? Gastrotūrisms – tas nozīmē tērēt naudu ēšanai, jo ir lietas, kuras gribas zināt un saprast. Jautājums – ko tūristi no tā iegūs, kas tajā programmā īsti ietilps?"

Populārais pavārs uzskata, ka Latvija vairāk var lepoties ar saviem mazajiem ražotājiem. "Ir daži restorāni, tirgus, ekotirdziņi, drīzāk mēs vairāk varam lepoties ar mazajiem ražotājiem – zemniekiem, siermeistariem, maizes cepējiem, biškopjiem, dārzeņu audzētājiem, konservētājiem, sēņu kaltētājiem utt. Turpretim restorāni ir tikai daži, ar kuriem ''var paņemt'' tūristus – "Kaļķu vārti", "Bergs", "Vincents", kam ir serviss un kvalitāte," uzskata Sirmais.

Par lielāko kļūdu restorānu biznesā restorāna "Māja" līdzīpašnieks uzskata to, ka "cilvēks lec augstāk par sevi", taisot to, ko īsti neizprot. "Lielākā daļa šajā ziņā ir diletanti – tāpēc arī tie ''klapējas'' ciet. Uztaisa nekustamo īpašumu firmu, kas "aiziet pa burbuli'' – nesanāca, tagad cepšu bulciņas – tie ir spekulanti, kas šādā veidā mētājas no viena biznesa uz otru," pārdomās dalījās Sirmais.

"Restorānu bizness nav tas, kur pietiek tikai ar prasmi skaitīt naudu – te ir jāprot kaut kas vairāk – nevar tikai nopirkt un pārdot. Rīgā izplatīta ir prakse, ka paņem skaistas ''skuķenes'' par direktorēm,'' klāstīja Sirmais, norādot, ka "viena lieta ir tirgot, bet bizness jau nesastāv tikai no skaitīšanas. Jāatbild par katru karoti un jāizprot biznesa specifika, kas veidojas, pievienojot tam papildu vērtību ar attieksmi."

Komentāri (47)

Driimeris 28.08.2010. 12.33

Sirmā k-gs ir atrāvies no reālitātes- ”darba klasei” pateicoties mūsu ”uzņēmējiem” pie kuriem tie strādā, pietiek naudas tikai dzīvības uzturēšanai! Par kādiem ”garšas piedzīvojumiem ” šie cilvēki var pat nesapņot!
Par tēmu runājot- kad mūsu restorānos cenas nolaidīsies vismaz līdz Berlīnes cenām, tad varēs domāt par apmeklēšanu…

+25
-2
Atbildēt

0

andrisskrastins 28.08.2010. 12.24

Lai gan respektēju Sirmo, drusku jau viz cauri iedomība :) Piedod, bet ko nozīmē “bendzīns” un ko nozīmē ka vienalga ko ēst? Ja ēdiens ir garšīgs, relatīvi veselīgs, barojošs un izskatās labi – kur ir problēma? :) Piemēram, Ogrē ir restorāns “Ilze”. Cenas salīdzinot ar tavu “Māja” (kas gan ir Rīgā) ir vismaz 2 mazākas. Toties kvalitāte tuvu tam. Un viņi ir spejuši i cenas noturēt pirmsbiezo gadu līmenī, i kvalitāte un ēdienkarte tikpat plaša.

+20
-1
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 28.08.2010. 13.42

Atsauca atmiņā cien.Rītiņa cunduru : ” Kad jums brokastlaikā mājās galīgi nekā nav(!), uzkarsējam 2-3 litrus olīveļļas, paņemam 5-6 foreļu filejas..,utt… :)

+17
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu