Uzticības līmenis ES institūcijām samazinās • IR.lv

Uzticības līmenis ES institūcijām samazinās

9
EPA/LETA

Tikai nepilna puse eiropiešu uzskata, ka viņu valsts ieguvusi no dalības ES

Cilvēku uzticība Eiropas Savienībai (ES) vairumā dalībvalstu kritusies līdz rekordzemam līmenim, liecina ceturtdien publicēties "Eurobarometer" aptaujas rezultāti, ziņo LETA-EUOBSERVER.

Tikai nepilna puse Eiropas pilsoņu (49%) uzskata, ka viņu valsts ieguvusi no dalības ES, bet bloka institūcijām uzticas tikai 42% aptaujāto, kas ir par sešiem procentpunktiem mazāk nekā pagājušā gada rudenī.

Aptauja tika veikta maijā, kad bezdarbs visā kontinentā sasniedza visaugstāko līmeni un Grieķijas finanšu krīze satricināja visas eirozonas stabilitāti.

ES tēls visdramatiskāk cietis Grieķijā, Kiprā, Portugālē, Spānijā, Rumānijā, Itālijā un Luksemburgā, kur uzticības līmenis bloka institūcijām salīdzinājumā ar 2009.gadu krities par 10 līdz 18 procentpunktiem.

Eiropas Komisija gan uzsver, ka uzticība ES institūcijām joprojām esot lielāka nekā nacionālajiem parlamentiem un valdībām.

Atbildot uz jautājumu, ar ko viņiem ES visvairāk asociējas, vairums aptaujāto minēja brīvās ceļošanas iespējas un eiro. Trešā vispopulārākā atbilde bija "miers", kam sekoja atbilde "naudas izšķiešana", kuru izvēlējās 23% respondentu. Tikai 19% aptaujāto uzskata, ka ES aizstāv demokrātiju, kas ir par septiņiem procentpunktiem mazāk nekā 2009.gadā.

Tajā pašā laikā 75% aptaujāto visā Eiropā uzskata, ka lielāka dalībvalstu ekonomikas un finanšu politikas koordinācija palīdzētu pārvarēt ekonomisko krīzi. Savukārt 72% respondentu atbalstītu stingrāku ES uzraudzību pār starptautiskajām finanšu institūcijām, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā pērn.

Pirmo reizi "Eurobarometer" aptauja veikta arī Īslandē, kura uzsākusi sarunas par iestāšanos ES. Rezultāti liecina, ka sabiedrības atbalsts dalībai ES ir zems – tikai 19% īslandiešu iestāšanās blokā uzskata par pareizu, lai gan 29% atzīst, ka dalība ES Īslandei nākšot par labu.

Komentāri (9)

andris 27.08.2010. 17.01

Uzskatu ka Grieķiju dēļ parādiem vajadzēja izslēgt no ES tad būtu augusi uzticība.

+4
0
Atbildēt

0

mary75 27.08.2010. 17.47

ES milzu birokrātioja, kas turpina vairoties un augt, gremdē gan ES konkurentspēju, gan uzticību tai.
Un vēl dubultstandarti attiecībā uz vecajām un jaunajām dalībvalstīm.
Un arī lielo valstu nerēķināšanās ar mazajām, un tikai savu interešu lobēšana, arī ārpolitikā.

+2
-1
Atbildēt

0

photocom 27.08.2010. 18.14

Nu kad grieķiem haļava beidzās – tad slikti

slikti arī luxiešiem tiem jāmaksā par grieķiem

friči ar angelku vispār draud markas ieviest atpakaļ
dullais sarkozī ar čigāniem piāru dzen
nav kad briti savu puondu sargā
nekas
mūs lablatvijieši nākšot pie šprices
un sakārtošot nobuldozerēšot to EK
parādus norakstīšot un laime pilnībā

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu