Parādi par siltumu kopumā 20-30 miljoni latu • IR.lv

Parādi par siltumu kopumā 20-30 miljoni latu

36
Andrejs Terentjevs, F64

Atsevišķas pašvaldības var nesākt jauno apkures sezonu iedzīvotāju parādu dēļ

Latvijas siltumuzņēmumiem par pagājušajā apkures sezonā piegādāto siltumenerģiju klienti kopumā ir parādā 20-30 miljonus latu, un tas ir daudz vairāk nekā pērn. Tā vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas (LSUA) valdes locekļa AndraAkermaņa pausto.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieks Aino Salmiņš sarunā ar BNS brīdinājis, ka ir pašvaldības, kuras var atteikties sākt siltumenerģijas piegādi gaidāmajā apkures sezonā iedzīvotāju lielo parādu dēļ.

Akermaņa rīcībā pagaidām nav informācijas, ka kāds siltumapgādes uzņēmums lielo debitoru parādu dēļ varētu nesākt siltumenerģijas piegādi 2010./2011.gada apkures sezonā. Asociācijas pārstāvis gan atzina, ka problēmas siltumražotājiem var sākties apkures sezonas sākumā, kad būs jāsāk norēķināties ar kurināmā piegādātājiem, tostarp kompāniju "Latvijas gāze".

Savukārt Salmiņš skaidroja, ka šovasar parādi par pagājušajā apkures sezonā patērēto siltumenerģiju tiek segti ļoti lēni. Ir palielinājies personu loks, kuras vienkārši nespēj samaksāt siltuma rēķinus. "Nevar [norēķināties par siltumenerģiju] nevis trūcīgie, bet vidusšķira, kas krīzes dēļ ir pazudusi un mēnesī saņem 180-250 latu algu. Pēc Latvijas likumiem, viņi neskaitās trūcīgie, bet vienkārši fiziski nespēj samaksāt par siltumu," sacīja LPS pārstāvis.

LPS padomnieks BNS norādīja uz likumu nepilnībām, proti, likums aizliedz pārtraukt siltumenerģijas piegādi, bet nav liegts to nesākt. LPS nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), un 31.augusta valdības sēdē esot paredzēts izskatīt ziņojumu par gaidāmajām apkures problēmām.

Kā ziņots, rudenī iespējams gāzes cenu kāpums, ko nekompensēs nule Saeimā atliktais akcīzes nodoklis dabasgāzei. Aptuveni divas trešdaļas Latvijas centralizēto siltumapgādes uzņēmumu siltumenerģiju ražo no dabasgāzes, tāpēc var pieaugt arī siltuma tarifi.

LPS apvieno visas 118 Latvijas novadu un pilsētu pašvaldības. LSUA padomē ir 17 Latvijas siltumuzņēmumu pārstāvji.

Komentāri (36)

mxblack 26.08.2010. 10.11

Bet ko iesāks ar tām izbijušajām kopmītnēm, kuras tagad ir pārdēvētas par sociālajām mājām? Tajās taču kādi 30% iedzīvotāju vispār nemaksā ne par ko, tikai žūpo tikko parādās kāda naudiņa. Ģimenēm ar bērniņiem varbūt arī ko palīdzēs, bet daudzus dzīvokļus apdzīvo vientuļi žūpas. Arā arī tos neliek, lielāko tiesu tie ir nelatvieši un tādiem jau Rīgas domē ir īpašs statuss, tie drīkst dancot pa mūsu galvām, bet mums par to ir dārgi jāmaksā. Savējie laikam tur atbalsta savējos, bet maksāt liek mums.

+1
0
Atbildēt

0

Aivars Vilkaste 27.08.2010. 08.14

Ja siltumapgādes uzņēmumi spēj amortizēt šos 20-30 milj. un paši vēl nav bankrotējuši, tad par cik ir “uzskrūvēti” siltuma tarifi? Tātad jau tagad tie, kas vēl maksā par apkuri, uztur gan nemaksātājus, gan pašus siltumapgādes uzņēmumus.

0
0
Atbildēt

0

Driimeris 26.08.2010. 09.11

mūsu māja ir parādā 7700…pa desmit dzīvokļiem, kas nemaksā neko, penčas ar dzērājiem bērniem kaut kā vēl var saprast, bet spekulantus un bankas- NĒ!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu