Poļiščuka: mūsu teātris tagad ir tautas teātris • IR.lv

Poļiščuka: mūsu teātris tagad ir tautas teātris

85
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Poļiščuka pārliecināta, ka citi teātri baidās no konkurences

Režisores Gaļinas Poļiščukas (TP) Teātra observatorijai 100 tūkstošus latu ziedojis miljonārs Edvīns Samulis, otrdienas vakarā ziņo Latvijas Radio. Samulis norādījis, ka teātri atbalstījis, cienot aktieru un teātra sniegumu.

“Par spīti tam, ka finansējums beidzās atradās cilvēki, kas ziedoja naudu un tāpēc teātri var tagad saukt par tautas teātri. Atradās sponsors, kas teica, ka vēlas mums uzdāvināt 100 tūkstošus latu. Vienkārši sponsors, vienkārši miljonārs. Tā nemēdz notikt. Viņš atnāca uz pēdējo koncertu, redzēja, kā mēs raudam un teica: draugi, es nevaru izturēt, es gribu, lai jūs esat un tāpēc dāvinu jums 100 tūkstošus. Dievs vienkārši palīdzēja,” sacīja Poļiščuka.

Poļiščuka sarunā ar Latvijas Radio arī pauda pārliecību, ka valdības atbalstu nav ieguvusi, jo izrādēs cīnījusies par cilvēku sociālajām problēmām un tāpēc kļuvusi neērta valdībai. Režisore uzskata, ka citu teātru kritika par viņas pārdošanos politikā ir nepamatota. “Žēl, ka kolēģiem bailes no konkurences ņēma virsroku pār veselo saprātu un jebkādu morāli. Es uzskatu, ka viss šis notikums ap mūsu teātri ir saistīts ar konkurenci. Mūsu teātris ir pārdzīvojis genocīdu,” pauda Poļiščuka.

Prostitūcija mūsu valstī nav aizliegta un “politiskā maucība” tiek pat ļoti apsveikta. Tā par Poļiščukas iesaistīšanos politikā un drīzajiem panākumiem teātra telpu meklējumos saka Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Hermanis otrdien laikrakstam “Diena” visai asi kritizē teātros notiekošo, kur “pietuvinātajiem un draugiem” ir izņēmuma status. Viņš atgādina, ka JRT ir vienīgais valsts teātris, kas joprojām nav izpelnījies remontu. “Nacionālo teātri remontēja tāpēc, ka viņi pirms tam kolektīvi piedalījās Bojāra partijas priekšvēlēšanu koncertos, Dailes teātris vienmēr ir bijis “ieziepēts” un Tautas partija to novērtēja, par Krievu drāmu tāpat viss ir skaidrs,” laikrakstam sacījis Hermanis.

Hermanis arī asi kritizē Poļiščukas rīcību.“Uz šī piemēra mēs brīnišķīgi redzam, kāda muļķe ir Anna Eižvertiņa, kura jau neskaitāmus gadus gluži kā māte Terēze pašā Rīgas narkomānu epicentrā Maskačkā pašaizliedzīgi vada savu jauniešu teātri “Skatuve” un joprojām nav sapratusi, kas bija jādara, lai Latvijas politiķi novērtētu viņas pūliņus,” paudis Hermanis.

Viņš savu dalību Meierovica biedrības dibināšanā nesaista ar teātra politisko “iezīmēšanu”, uzsverot, ka teātris ir apolitisks, bet tā darbiniekiem kā privātpersonām un pilsoņiem esot dažādi politiskie uzskati.

Meierovica biedrības dibinātāji ir vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, no kuriem daļa, kas sevi dēvēja par “Lietussargu grupu”, nolēma iestāties “Pilsoniskajā savienībā” un startēt vēlēšanās apvienības “Vienotība” sarakstā.

Jau vēstīts, ka Poļiščuka, kura vēl nesen slēpa savu piederību Tautas partijai, startē 10.Saeimas vēlēšanās, savukārt Rīgas pašvaldības uzņēmums nolēmis piešķirt viņas vadītājai Teātra observatorijai telpas Kongresu nama piebūvē. Pašvaldības uzņēmums tās par saviem līdzekļiem remontē, iepriekš vēstīja Latvijas Avīze.

Komentāri (85)

Dzintars Kalniņš 24.08.2010. 11.19

Prieks, ka ir cilvēki kā Hermanis, kuri sauc lietas īstajos vārdos – tieši un bez aplinkus tekstiem! Visu cieņu!
Jā, piemērs ar Poļiščuku un telpu piešķiršanu skaidri parāda, kādu “godīgumu”, “caurskatāmību” un “vienlīdzību” varam sagaidīt, ja pie varas tiks PLL un SC demagogu tandēms…

+57
0
Atbildēt

3

    Jānis Blumbergs > Dzintars Kalniņš 24.08.2010. 23.04

    interesanti, kad režisors kolēģi paslavē vairāk, kad vienkārši pasaka — ‘esi laba, Tev žetons’ vai kad saceļ ar savu uzstāšanos tādu kā skandālu, kas vairo Gaļinas popularitāti, ņemot pats mutē ne tos tīrākos vārdus ;) IR laiks darboties privātiem atbalstītājiem, ja reiz pie viņiem lielā nauda

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Privātajiem jāatdod VISAS iespējamās nozares – gan medicīna, gan kultūra, gan izglītība. Valstij būtu jārada kritērija, kas ir jānodrošina, un privātie tad varētu cīnīties par to, kurš var nodrošināt visizdevīgāko pakalpojumu saskaņā ar uzstādītajiem kritērijiem. Protams, tas nevar notikt vienā dienā, bet IR JĀBŪT skaidrai virzībai uz to. Visās valstīs ir pierādījies, ka valsts nevar pakalpojumu sniegt efektīvāk par privātajiem uzņēmējiem. Tur, kur tas tā nav (piem. Latvijas ceļu būve, kura ir nekvalitatīva un salīdzinoša dārga), nav nodrošināta adekvāta procesu uzraudzība un ir subjektīvi interpretējami nosacījumi, kas paver draudus koruptīviem darījumiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ņemot vērā, ka teksts papildināts ar jaunu informāciju, vēl pāris piebildes. Man personīgi nav nekas nedz pret Poļiščuku, Buli un citiem aktieriem, kuri piedalās projektā. Man patīk tas, ko viņi dara un, ja rodas iespēja, tad pats apmeklēju viņu izrādes. Bažas rada tas, kā tiek SAKĀRTOTI jautājumi pēc partejiskās piederības, šis visās sfērās esošais “politbizness” un jautājumu sakārtošana (pareizāk – apslēptā korupcija) ir tas, kas traucē jebkādu normālu un godīgu attīstību. Kā jau kāds tika minējis – Latvijā par “know-how” tiek uzskatīts nevis pieredze, produkts un pakalpojums, bet gan tas, cik labi “pazīsti” attiecīgos cilvēkus, lai var sakārtot lietas. VIENĪGAIS veids, kā atrisināt šo “korupciju”, ir valsts funkciju dramatiska samazināšana, atstājot tikai pašas nepieciešamākās jomas valsts pārziņā un visu, ko vien var, atdodot privāto rokās. Paralēli jānodrošina spēcīgas un neatkarīgas kontroles funkcijas un CAURSKATĀMAS un SKAIDRIEM nosacījumiem balstītas iepirkumu procedūras.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

garausiitis 24.08.2010. 11.30

Hermanis ir malacis ,ka pasaka ko domā , pie kam neraustās no cunftes brāļiem .

+36
0
Atbildēt

0

alisesenberga 24.08.2010. 12.44

Bet kā parasts cilvēks var cīnīties pret tādām poļiščukām? Nu labi, es neiešu uz viņas teātri. Apelēšu pie viņas aktieru godaprāta, kaut tas grūti izdarāms, ja viņiem nav, ko ēst. Bet kādi citi varianti?
Nu mēs esam nedaudz degradējusies sabiedrība. Un Poļiščuka ir tam sekas.
Turklāt domāju, ka kultūras cilvēki un intelektuāļi ir tie, kuriem jāuzņemas liela deva vainas. Jo ar viņiem cilvēki parasti salīdzina vērtības. Un, ja Pēteris Bankovskis var apzagties, Žagars šķērdēt nodokļu maksātāju naudu operā (parāda atlaide 2009.gadā), Ēlerte, lai kļūtu miljonāre, pārdot vienu no nozīmīgākajiem medijiem Latvijā, pametot zem riteņa pilsoniskās sabiedrības balsi (te jāagādina: “Tu esi atbildīgs par to, ko esi pieradinājis”). Ojāra Rubeņa 2000 latu šmuguļi, Rēzija Kalniņa TP pozitīvisma kampaņas ietvaros. Intas Lases neglītais solis. Tā varētu saukt un saukt. Tas ir tas, ko redz cilvēki. Un rodas jautājums: ja jau “visi” tā dara, kāpēc lai es censtos būt godprātīgs. kas es – muļķis, vai?

+37
-5
Atbildēt

2

    lauradrr > alisesenberga 24.08.2010. 19.14

    Tà nu galìgi nav, ka “visi tà dara” un godìgs cilvèks tàdèl neturas pie saviem principiem un ètikas! Es ticu, ka tieshi tàpèc jàturàs vèl stingràk pie pamatprincipiem un jàcìnàs neatlaidìgi un nemitìgi. Te pàràk daudz meklè attaisnojumus kàdèl ne, bet bùtu JÀDISKUTÈ KÀ MÈS VIENS OTRU VARAM ATBALSTÌT UN STIPRINÀT LAI BÙTU SPÈKS NOTURÈTIES UN NEPADOTIES!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    zane_peneze > alisesenberga 24.08.2010. 20.27

    “Ēlerte, lai kļūtu miljonāre, pārdot vienu no nozīmīgākajiem medijiem Latvijā”

    To mediju, cik zinu, pārdeva Bonnier nevis Ēlerte.

    +19
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu