Fronte un pakts • IR.lv

Fronte un pakts

22
Edijs Pālens, F64
Askolds Rodins

Agrāk par paktu varēja runāt, šogad – ne, jo Krievija varētu apskaisties

Uz kartes velti meklēt šoseju Tallina-Viļņa vai Viļņa-Tallina. Taču tāds ceļš vienreiz ir bijis. Uz neilgu laiku. 1989.gada 23.augustā. “Baltijas ceļš” – rokās sadevušos cilvēku ķēde no Tallinas, cauri Rīgai un līdz Viļņai. Tolaik tas tika rīkots kā protesta akcija pret 1939.gadā noslēgto Molotova-Rībentropa paktu, ar kuru sociālistiskā Padomju Savienība un nacionālsociālistiskā Vācija sadalīja Austrumeiropu. Baltijas valstis tika Padomju Savienībai. Neatkarību – par ļoti augstu cenu – saglabāja tikai Somija.

Kopš pagājušā gada “Baltijas ceļa” dokumentārais mantojums (fotoattēli, video, dokumenti) iekļauts UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā un ir pieejams katram interesentam. Ir ieiets vēsturē, un uz palikšanu.

Dabiski, ka pirms 21 gada tas kādam diezin vai varēja ienākt prātā. Cilvēki tika aicināti veidot dzīvo ķēdi, taču atsaucība varēja būt manāmi mazāka, varēja tikt sagaidīta padomju varas vai nu jau piemirstās Interfrontes pretdarbība, piemēram, kāda mītiņa sarīkošana ar pretēju pamatnostādni. Varēja, bet nenotika, jo “tiem tur” elementāri pietrūka dūšas.

1989.gada augustā bija palicis turpat gads līdz neatkarības aujaunošanas Deklarācijai, to pieņems nākamajā gadā ievēlētā Augstākā Padome, un tajā neapšaubāmi atspoguļojās arī “Baltijas ceļa” gars. “Baltijas ceļš” tagad jau pieder pie klasiskiem nevardarbīgas pretošanās piemēriem. Cepuri nost tā organizētāju – Lietuvas kustības “Sajūdis” un Latvijas un Igaunijas Tautas frontu priekšā.

Kaut arī jubileja nav no apaļajām, daudzviet Latvijā notiek “Baltijas ceļa” piemiņas pasākumi, un tas ir uzteicami. Ir lietas, kurām nevajadzētu ļaut nonākt aizmirstībā. Par Molotova-Rībentropa paktu neļaus aizmirst arī pikets pie Krievijas vēstniecības Rīgā, kuru rīko cilvēki, kas dēvē sevi par antiglobālistiem. Nav īsti skaidrs, kas tie tādi, taču viņiem nepatīk Molotova-Rībentropa pakta slepeno protokolu sekas, un jau tas vien ir labi.

Slikti ir kas cits. Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīte Maskavā acīmredzot realizēsies. Un te nu sāk notikt brīnumu lietas. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs nāk publiskajā telpā ar tekstu, ka “mums nevajadzētu ļaut vēstures ieganstiem iztraucēt to pozitīvo procesu, kas šobrīd ir novērojams Krievijas un Eiropas attiecībās, tajā skaitā Latvijas un Krievijas attiecībās, un tās pozitīvās apņemšanās, kas izskan Krievijā”. Tāpēc diezin vai ir nejaušība, ka divi Valsts prezidenta Vēsturnieku komisijas cilvēki atteikuši intervijas, kurās, dabiski, nevarētu apiet 23.augustu, tātad arī Molotova-Rībentropa paktu. Nebijis pakta, nebūtu arī “Baltijas ceļa”. Citus gadus par paktu varēja runāt, šogad – ne, jo, redz, Krievija varētu apskaisties.

Teikmaņa minētās “pozitīvās apņemšanās” nozīmē to, ka Krievijā oficiāli varētu tikt nosodīts staļinisms un tā noziegumi. Šīs “pozitīvās apņemšanās” ir apmēram tas pats, kas mutisks solījums precēt.

1956.gadā PSKP XX kongresā oficiāli nosodīja Staļina personības kultu. Vēl oficiāli nosodīts Molotova-Rībentropa pakts. Taču staļinisms kopumā palicis neskarts. Tas savijas ar uzvaru II pasaules karā, un viss ar uzvaru saistītais Krievijā ir reliģiskas pielūgsmes līmenī. Ļoti maz ticams, ka “pozitīvās apņemšanās” realizēsies kaut vai daļēji. Vienalga pie mums jau izskan aicinājumi “netraucēt pozitīvajiem procesiem”, kas notiekot Krievijā. Interesanti, kur var tuvāk uzzināt par šīm pozitīvajām norisēm? Krievijas publiskajā telpā tās nav pamanāmas.

Tas viss liek atcerēties pagājušā gadsimta trīsdemito gadu nogali, kad Ulmaņa valdības cenzētā latviešu prese tik pat kā neatspoguļoja asinspirti Padomju Savienībā. Lai nekaitinātu “lielo kaimiņvalsti”. Rīgā iznākošie krievu emigrantu periodiskie izdevumi bija drosmīgāki.

Mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, un Satversmē ir pants, kas aizliedz cenzūru. Var rakstīt un runāt par visu, kas nav aizliegts ar likumu. Tomēr, ja tik atbildīga amatpersona “dod ievirzi”, laikam taču runa ir par mūsu valsts oficiālo nostāju šajā jautājumā.

Komentāri (22)

marčiks 23.08.2010. 20.15

Manuprāt, Zatlers nesen runāja par apvienotas Latvijas-Krievijas vēsturnieku komisijas izveidošanu, kas kaut kā nesaskan ar paralēliem aicinājumiem nerunāt par vēsturi vispār. Bez tam arī pati Krievija diezin vai pēkšņi gribēs aizmirst vēsturi pavisam. 9.maijā pie pieminekļa ‘Padomju Latvijas atbrīvotājiem’ taču ziedus iet likt arī Krievijas vēstnieks. Tāpēc viedokļu sadursmes par vēstures jautājumiem ir neizbēgamas.
Vēl – ja Zatlera vizīte vienu vai otru iemeslu dēļ izgāzīsies, respektīvi, nenotiks, tad uzskatu, ka vajag likties mierā un pārstāt par katru cenu mēģināt ‘oficiāli’ aizdabūt Latvijas prezidentu uz Maskavu. Likties mierā uz kādiem padsmit gadiem. VVF jau mēģināja, Zatlers mēģina. Pagaidām bez panākumiem. Nu nebučosim taču mēs Putina, atvainojos, pakaļu, lai šis mums paglaudītu galvu.

+20
0
Atbildēt

3

    ievuliitis > marčiks 24.08.2010. 14.56

    Uz prezidenta rosinājumu izveidot kopīgu komisiju ir saņemta no Krievijas Ārlietu ministrijas strikta atbilde, kuras jēgu varētu dažos vārdos aprakstīt šādi: ” Mums (tas ir Krievijā) ar vēsturisko atmiņu viss ir kārtībā, mēs to pārzinam turam godā. Nekādi jauni pētījumi un arhīvu atvēŗšana ārzemniekiem nav pieļaujami un nav nepieciešami. Mēs neļausim pārrakstīt vēsturi.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > marčiks 24.08.2010. 14.55

    Uz prezidenta rosinājumu izveidot kopīgu komisiju ir saņemta no Krievijas Ārlietu ministrijas strikta atbilde, kuras jēgu varētu dažos vārdos aprakstīt šādi: ” Mums (tas ir Krievijā) ar vēsturisko atmiņu viss ir kārtībā, mēs to pārzinam un turam godā. Nekādi jauni pētījumi un arhīvu atvēŗšana ārzemniekiem nav pieļaujami un nav nepieciešami. Mēs neļausim pārrakstīt vēsturi.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > marčiks 24.08.2010. 11.26

    Tik tiešām , ļoti tipiski ir tas, ka neviens, tiešām neviens no vienkāršās tautas (arī es t.sk. :) tā īsti nespēj saprast kāda mārrutka mums tā prezidenta vizīte Krievijā ir tik ļoti vajadzīga :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Juris 23.08.2010. 20.30

Latvijas politiķi kārtējo reizi klusām kaut kur zogas un tas, ko domā pārējie (viņu starp citu pārstāvētie) iedzīvotāji, tiem nerūp. Tāpat kā daudz kas cits, kas notiek Latvijā. Un zīmīgi, ka šoreiz skarta tēma par lielvaru realizētu pasaules sadalīšanu, tai sekojošo Latvijas okupāciju un tās sekām ar kurām mēs ik uz soļa ikdienā sastopamies, arī ejot ievēlēt kārtējos “tautas kalpus”.

+11
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 23.08.2010. 20.52

Nevis „…staļinisms kopumā palicis neskarts”, bet komunisms. Kamēr mēs paši nesauksim lietas īstajos vārdos, neko labāku nepanāksim – kā vējš grozīsies, tā paši pūtīsim.
Ar bezjēdzīgo terminu „staļinisms” uzturam ilūziju par kāda viena sliktā vadoņa vainu notikumos, kas nebija iespējami bez plaša un apzināta sabiedrības atbalsta.
Ne jau Staļins šāva pakaušos un pat ne dziedāja presē slavas dziesmas masu teroram. Ne toreiz, ne tagad, kad Krievzemē plašu sabiedrības atbalstu bauda ūsaiņa mantinieki.
Ne jau savā urīnā nobeidzies asinssuns šodienas pozitīvajā Krievijā slepkavo (likvidē – cik cēli skan) līdzpilsoņus un pa laikam iebrūk kādā kaimiņvalstī.

+12
-2
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 23.08.2010. 22.08

    To ombros – Varētu piekrist, bet termins ārpus šaura loka nebūs saprotams un dziļi vēsturiskā komponente šajā kontekstā nav tik aktuāla. Pie tam laika dimensija man iznāk garāka – jāsāk vismaz no Vlaģimira Asinssaules. Un tad vēl Aleksandra Ņevska šausmu darbi un Bizantija… Ui, tā vēl var aizrunāties līdz kādas reliģijas īpatnējām attiecībām ar indivīdu un valsti.. Parādībai kopumā vienu nosaukumu neizdosies atrast, tāpēc vispirms jāatmet klaji melīgie.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Aivars Krauklis 23.08.2010. 21.56

    to J.Biotops
    Staļinisma vietā varam lietot to pašu visdrausmīgākā fašisma paveida terminu “rusisms”. Tas ietver sevī gan Ivana Bargā, gan Pētera I, gan Staļina, gan Putina laiku noziegumus.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu