Stājas amatā jaunais katoļu virsgans • IR.lv

Stājas amatā jaunais katoļu virsgans

16
Kaspars Krafts, F64

Rīgas arhidiecēzes vadība svinīgi nodota arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam

Pirms divām nedēļām iesvētītajam Latvijas Romas katoļu baznīcas jaunajam arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam sestdien ceremonijā Svētā Jēkaba katedrālē svinīgi nodota Rīgas arhidiecēzes vadība. Līdz ar to viņš oficiāli stājies amatā.

Kā ziņo aģentūra BNS, pilnvaru nodošanas ceremonija jeb jaunā arhibīskapa ingress, kad liturģijas laikā Stankevičs oficiāli stājies amatā, nomainot līdzšinējo Latvijas katoļu ganu kardinālu Jāni Pujatu, sestdien notika Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē. Tajā arī atrodas Rīgas arhibīskapa – metropolīta katedra.

Jau vēstīts, ka Stankeviču bīskapa amatā svinīgā dievkalpojumā Rīgas Domā iesvētīja 8.augustā. Jauna arhibīskapa nominēšana bija nepieciešama, jo Pujatam šogad aprit 80 gadu un saskaņā ar katoļu baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem.

Zbigņevs Stankevičs dzimis 1955.gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus viņš strādājis inženiera specialitātē. Pēcāk viņš ieguvis teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā un, saņemot priestera svētības, 1996.gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Sv.Franciska draudzē. Kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Rīgas Jēkaba katedrāles vikārs. 2008.gadā viņš ieguvis teoloģijas doktora grādu Laterāna pontifikālajā universitātē Romā.

Stankevičs ir Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta docētājs un kopš 2008.gada šī institūta direktors. Jaunais Rīgas arhibīskaps pārvalda poļu, angļu, itāļu un krievu valodu.

Komentāri (16)

zita 21.08.2010. 13.00

Nezinu, kāds būs jaunais katoļu “virsgans”, bet Pujats savā valdīšanas laikā baznīcas tēlu ir totāli degradējis, to prezentējot kā tumsonīgu, ļaunu, bezkaunīgu, stulbu, viltīgu, liekulīgu, kašķīgu institūciju, kas turklāt uzspļauj likumiem (baznīca atdalīta no valsts), jaucoties politikā, mēģinot ietekmēt tiesas u.t.t.

Stankevičam nāksies vaiga sviedros strādāt, lai šo situāciju izmainītu – lai baznīca sāktu līdzināties institūcijai, kas sludina Dieva vārdu, nevis veicina Sātana darbus.

+7
-1
Atbildēt

0

austrisv 21.08.2010. 13.38

Par Pujata atbalstu PLL nemaz nebrīnos, jo viņš jau vada katoļu baznīcu no PSRS laikiem, cik zinu, tad tajos laikos visas konfesijas pārraudzīja speciālais PSRS dienests KGB!

+8
-2
Atbildēt

3

    marta1313 > austrisv 21.08.2010. 18.28

    V.E. kardināls J.Pujāts Latvijas katoļu Baznīcu vada kopš 1991. gada.
    Padomijas laikā viņam tiešā tekstā tika pateikts (no attiecīgās Baznīcu uzraugošās varas struktūras), ka viņam nekad netiks ļauts kļūt par katoļu Baznīcas virsganu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    marta1313 > austrisv 22.08.2010. 18.06

    ombros
    Vairs neatceros, kurš to stāstīja.
    Taču īsti nesapratu par straujo karjeru. Kāda tā bija J.Pujātam?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > austrisv 22.08.2010. 10.46

    to bolero_10
    Vai Pujāts pats to teica jeb viņam ir čekas izdota izziņa, ka viņam tā tika teikts? Laikos, kad godīgus mācītājus nogalināja, vai izsūtīja, šis mūdzis veikli rāpās pa karjeras kāpnēm, konvertējot grēksūdžu informāciju čekas labvēlībā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Mairita Blūma 22.08.2010. 11.23

Lai veicas!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu