Izraēla un palestīnieši vienojušies par sarunu atjaunošanu • IR.lv

Izraēla un palestīnieši vienojušies par sarunu atjaunošanu

23
AFP/LETA

Laikraksts: paziņojumu par tiešu sarunu atsākšanu gatavo ASV valsts sekretāre Klintone

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone gatavojas piektdien paziņot, ka Izraēla un palestīnieši atsāks tiešās sarunas, citējot laikrakstā "New York Times" (NYT) publicētu informāciju, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Atsaucoties uz vārdā neminētām amatpersonas, kuras ir informētas par situāciju, NYT ziņo, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass vienojušies par sarunu turpināšanu gadu. Sagaidāms, ka ASV prezidents Baraks Obama septembra sākumā uzaicinās Netanjahu un Abasu uz Vašingtonu tiešo sarunu atsākšanai.

"Mēs domājam, ka esam ļoti, ļoti tuvu pušu lēmumam iesaistīties tiešās sarunās. Atlikušas detaļas, pie kurām joprojām strādā," ceturtdien žurnālistiem paziņoja Valsts departamenta pārstāvis Filips Kraulijs.

Savukārt Izraēlas tiesa devusi rīkojumu no ieslodzījuma atbrīvot Rietumkrasta kolonistu apmetnes rabīnu, kurš tika apcietināts, jo savā grāmatā attaisnojis neebreju nogalināšanu, piektdien pavēstīja organizācija "Honenu", kas uzrauga ultranacionālistu aktivitātes.

Iepriekš ziņots, ka konservatīvo ebreju apmetnes Jicharas iedzīvotājs Josefs Elicurs tika arestēts ceturtdien aizdomās par kūdīšanu uz vardarbību. Tiesa Rišonlecijonā, netālu no Telavivas, devusi rīkojumu, lai viņš tajā pat dienā tiktu atbrīvots, jo policijai viņu sākumā vajadzējis izsaukt uz pratināšanu, ziņo LETA-AFP.

Grāmatā "Ķēniņa Tora", kuru sarakstījis Elicurs kopā ar citu rabīnu, teikts, ka Izraēlas ienaidnieku mazuļus un bērnus var nogalināt, jo "ir skaidrs – kļūstot pieauguši, viņi darīs mums ļaunu", vēsta laikraksts "Haaretz". Grāmatā lasāms, ka neebreji "pēc savas dabas ir nelīdzcietīgi" un ar uzbrukumiem "viņu ļaunās noslieces var tikt iegrožotas". "Visur, kur vien goiju (neebreju) ietekme rada draudus Izraēlas dzīvei, viņu nogalināšana ir pieļaujama," raksta rabīni.

Grāmata, kas publicēta pirms pusgada, izsaukusi vairāku citu rabīnu kritiku. Viņi norāda, ka autoru spriedumi ir pretrunā ar jūdaisma mācību.

Komentāri (23)

mary75 20.08.2010. 11.47

Tāds dekoratīvs Obamas administrācijas panākums ārpolitikā.
īstenībā, kādas sarunas var būt ar Hamaz, kas atklāti deklarē, ka viņu mērķis ir Izraelas valsts iznīcināšana?
Kamēr šos te teroristus atbalsta Irāna, Sīrija, deklaratīvā līmenī arī Turcija, ES kreisie plānprātiņi(kuru dēļ Turcijā tagad islamistu valdība, jo taisni viņi visskaļāk bļāva, ka Turcijai jāmazina armijas loma, un armija bija tā, kas turēja islamistus grožos) raud par viņu cilvēktiesību pārkāpumiem, nekāda jēga tām sarunām nebūs, ja tās vispār sāksies.
Ja arābu brāļi būtu gribējuši, sen būtu palīdzējuši nodibināt tiem palestīniešiem savu valsti.
Visiem izdevīgi uzturēt tādu nestabilitātes perēkli, ar ko var ietekmēt un vājināt Izraelu – vienīgo demokratisko valsti tai reģionā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu