Diena: Lembergu kontos vienots rokraksts • IR.lv

Diena: Lembergu kontos vienots rokraksts

24
Raitis Plauks, F64

Aivars Lembergs lūdzis tiesu izņemt no krimināllietas materiālus ar privātu informāciju

Portālā rokasgramata.com publiskotie, iespējams, Lembergu ģimenes locekļu kontu izraksti rāda līdzīgu rokrakstu darījumos, lai arī Ventspils mērs Aivars Lembergs apgalvojis, ka viņa pieaugušie bērni paši rīkojušies ar savu naudu, izpētījis laikraksts ''Diena''.

Līdzības saskatāmas ne vien Aivara Lemberga un viņa bērnu Anrija un Līgas toreiz ''Hansabankas'', tagad ''Swedbank'' konta izrakstos redzamajā daudzmiljonu ASV dolāru apgrozījumā, sevišķi 2005.gadā, bet arī saskaņotajās darbībās ar pārskaitījumiem. Banku eksperti ''Dienai'' pauduši, ka virkne apjomīgo summu pārvedumu turp un atpakaļ no konta uz kontu bijuši tā sauktie ''overnight'' darījumi, kuri tolaik bija īpaši populāri labu likmju dēļ. Tādā veidā Lembergu ģimene ar vienu un to pašu naudu pelnīja procentus katru dienu, radot apjomīgu konta apgrozījumu.

Rokasgramata.com publicētie 2005.gada konta izraksti izmantoti krimināllietā, kurā apsūdzības izvirzītas pret Aivaru Lembergu, Anriju Lembergu un Ansi Sormuli. Tie liecina par Aivara, Līgas un Anrija saskaņotām darbībām, aizdodot naudu Aivaram Lembergam līdz 2005.gada 18.oktobrim piederošajai SIA ''Ala 2002'', kuras nosaukums no 2006.gada ir ''Ala Investments'', vēsta ''Diena''. Piemēram, 2005.gada 23. augustā Aivars Līgai uzdāvina divus miljonus ASV dolāru, bet Līga 26.augustā aizdod 3,005 miljonus ASV dolāru SIA ''Ala 2002''. Konta izraksti liecina, ka pašai Līgai naudas, lai izsniegtu tik apjomīgu aizdevumu, nebija. Līdzīgi noticis ar Anriju, un nauda tādā veidā ceļojusi pie SIA ''Ala 2002'' padomes locekļa Anša Sormuļa, apraksta avīze. Kopumā SIA ''Ala 2002'' aizdevumos saņēmusi virs 7,8 miljonu ASV dolārus.

Saskaņā ar konta izrakstiem Aivars Lembergs kā konta papildinājumus saviem bērniem kopumā pārskaitījis ap 14 miljonus USD. Jautāts, kāpēc tā rīkojies, viņš sacījis, ka bērni ir pieauguši cilvēki un ''pie manas aizņemtības ar daudzām lietām faktiski nebija laika nodarboties''. Viņš nezinot, kāpēc Līga un Anrijs no saviem kontiem aizdeva naudu SIA ''Ala 2002'', tagad šī kompānija viņam vairs nepiederot.

Aivars Lembergs ceturtdien lūdzis Rīgas apgabaltiesu izņemt no krimināllietas visus materiālus, kas satur sensitīvus datus par viņa privāto dzīvi, vēsta aģentūra LETA. Ceturtdien vietnē rokasgramata.com tika publicētas 446 lappuses kontu izdruku, kas, iespējams, atspoguļo paša finanšu noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga darījumus. Iepriekš turpat publiskotas, iespējams, Lemberga bērnu kontu izdrukas, kas, visticamāk, ir tās pašas, kas iekļautas tiesā izskatāmajā lietā. Policija sākusi kriminālprocesu par datu publiskošanu, no krimināllietas materiāli nav izņemti.

Māris Ruķers no Latvijas Universitātes Cilvēktiesību institūta Diena.lv skaidrojis, ka par sensitīviem uzskatāmi dati par cilvēka veselības stāvokli, bet finanšu dati likuma izpratnē tādi nav. Tomēr sensitīva ir informācija, ja ar bankas karti veikta samaksa par ārstniecības pakalpojumiem, tad likums būtu pārkāpts.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins ''Dienai'' atzinis, ka kontu izrakstu publiskošana uzskatāma par ''kompromatu'', un šādu situāciju likums īsti neregulē. "Ja informācija ir patiesa, tad kāpēc gan ne? Citādi būs, ja publiskotie dati izrādīsies apmelojoši, tad publicētājus varēs saukt pie kriminālatbildības,'' atzinis speciālists.

Komentāri (24)

mary75 20.08.2010. 14.51

Nu īsts daudzprofilu ģimenes bizness.
Slikti tikai, ka nav juridiski noformēts.
Katrā ziņā, šai ģimenītei par eksistenciāliem, filozofiskiem un ētiskiem jautājumiem jārefleksē nav, te prioritātes skaidras un saprotamas.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 20.08.2010. 14.45

Par lielo mahinatoru Lembergu un viņa abu bērnu milzu tēriņiem greznos ārzemju veikalos, nemaz nebrīnos! Kāds tēvs tādi bērni- slīpēti blēži, kam jāsēz cietumā par netīras naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu! Citās ES valstīs šitie mafizozie tipiņi sen sēdētu cietumā1

+4
-1
Atbildēt

3

    Juris » Jurčiks » Ju > austrisv 20.08.2010. 16.45

    Par to nodokļu nemaksāšanu – :”Audita rezultātā tika konstatēts ka es [Anrijs Lembergs] esmu veicis nodokļu pārmaksu,(…)” Citāts no A.Lemberga vēstules.
    Un,lūdzu, piemini faktus, pēc kuriem tu šo ģimeni sauc par blēžiem. Gribu redzēt tava viedokļa pamatotību.
    Nevienu neaizstāvu, nevienu nenosodu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    gluhiha > austrisv 20.08.2010. 22.12

    skaidra lieta, ka viņš ir baigi satraucies, jo noteikti ilgajos gados zaudējis piesardzību visu melno kasi brīvi laida caur sweda kontiem ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 20.08.2010. 18.55

    Palasi šo blēžu kontu izrakstus no Hansabankas, tad redzēsi vai visi šīs ģimenītes locekļi ir vai nav blēži. Tas, ka audits kaut ko konstatējis Anrija betona klucīšu vai kādā citā uzņēmumā, nodokļos vel neliecina ne parko, jo šī ģimenīte galvenos līdzekļus paslēpusi Šveices un Lihtenšteinas bankās!!!! par velti jau Lembis nekavēja šo banku dokumentu pārsūtīšanu uz Latviju. Tupēja veselu gadu viņa advokāti Šveicē, lai kavētu mūsu prokuratūras darbu!
    Vajadzētu publicēt Aivara lemberga visu pēdējo gadu ienākumu deklarācijas, tad redzētu vai šis tipiņš ir uzrādījis savus ienākumus ofšoros!!!! Ja būtu, tad nebūtu viņš tā satraucies par savu bankas kontu publicēšanu, lai taču tauta redz savu varoņu ienākumus!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gluhiha 20.08.2010. 14.39

“Tādā veidā Lembergu ģimene ar vienu un to pašu naudu pelnīja procentus katru dienu, radot apjomīgu konta apgrozījumu.” – teikuma formulējums vedina domāt, ka overnights kā produkts ir baigs ļaunums.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu