Vētra izpostījusi 4200 hektārus mežu • IR.lv

Vētra izpostījusi 4200 hektārus mežu

21
Daina Grūbe, LETA

Glābēji diennakts laikā saņēmuši 28 izsaukumus negaisa dēļ

Uzņēmuma "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajās platībās šīs vasaras vētras nodarījušas postījumus 4200 hektāru platībā, un teju tūlītēju novākšanu prasa 220 000 kubikmetru koksnes, otrdien rīta intervijā Latvijas Radio informēja LVM pārstāvis Tomass Kotovičs. Visvairāk mežu postījumu ir ap Madonu, Daugavpili un Strenčiem.

Šīs vasaras postījumi ir 20 reižu mazāki nekā 2005.gada janvāra vētrā, taču situāciju sarežģī lielais karstums, kura dēļ koksne var ātri bojāties, tādēļ kritušie koki un vējgāzes steidzami jāsavāc. Šim nolūkam tiks izsludināts konkurss meža izstrādātājiem, steidzami gaidot pieteikumus. Koksni pārdos gan kā parastos kokmateriālus, gan kā papīrmalku un kurināmo malku, skaidroja Kotovičs.

Otrdienas naktī spēcīgā negaisā vēja brāzmas Rūjienā sasniegušas 20 metrus sekundē, bet vietām nolijusi gandrīz visa mēneša norma, atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informāciju, vēsta aģentūra BNS. Lietusgāzes Kuldīgā atnesušas 69 milimetrus lietus, Salacgrīvā – 61 milimetru, un tas tikai nedaudz atpaliek no visa mēneša vidējā nokrišņu daudzuma.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien saņēmis 28 ar negaisa postījumu novēršanu saistītus izsaukumus, ziņo BNS. Visvairāk ar vētru saistītu izsaukumu bijis Rīgā. Kopumā vējš bez elektrības atstājis ap 3000 ''Latvenergo'' klientu.

Vētra pirmdien plosījusies arī citviet Eiropā, ziņo aģentūra LETA. Svētdien pamatīga vētra un lietus pārsteidza arī Sanktpēterburgas iedzīvotājus Krievijā, atstājot bez elektrības tūkstošiem cilvēku un nolauztus kokus. Vairākās valstīs Centrāleiropā negaisu dēļ paralizēta tūkstošiem cilvēku ikdienas dzīve. Atsevišķos rajonos Čehijā, Austrijā un Slovākijā sākušies plūdi, no lielo upju krastiem evakuēti iedzīvotāji. Maskavā gan cer, ka lietus palīdzēs cīņā ar mežu ugunsgrēkiem.

Arī otrdien dienā daudzviet gaidāmi pērkona negaisi, kuru laikā vējš brāzmās var sasniegt 17-22 metrus sekundē. Iespējama krusa. Glābēji iesaka negaisa laikā iedzīvotājiem uzturēties ēkās ar zibensnovedējiem.

Komentāri (21)

guntis_anita 17.08.2010. 12.04

Lielākā daļa šis koksnes sapūs – valsts meži jau līdz šim bija pilni ar kritušiem kokiem. LVM ir kā suns uz siena kaudzes – būtu atdevuši kritušos kokus savākt vietējiem iedzīvotājiem uz atvieglotiem noteikumiem ( kā tas Latvijā bija līdz LVM izveidošanai, kad mežniecības komandēja ”koksnes izsniegumu parādi”), būtu divkāršs labums : mežos ievērojami uzlabotos sanitārais stāvoklis( šobrid vienkārši katastrofāls ) un vietējie mazie uzņēmēji vai vienkārši lauku iedzīvotāji saņemtu kaut nelielu, bet tomēr ekonomisku atbalstu. Un vēl kas : šīsvasaras ”pūtieni ” spilgti parāda LVM bezjēdzīgo saimniekošanu – izgāž visvairāk gar gigantisko izcirtumu malām un šaurajās starpjoslās starp izcirtumiem. Bet neviens jau par to neatbildēs, bet derētu gan.

+2
0
Atbildēt

1

    archoftriumph > guntis_anita 17.08.2010. 21.52

    atliek veel tikai sagaidiit ka LVM privatizees kaads no muusu zagliigajiem oligarhinjiem un tad buus laime pilniiga.

    par kinnu emu dzirdeejis daudz sliktu vaardu mezu apsaimniekosanas politikas sakaraa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu