"Latvenergo" peļņa pusgadā 50 miljoni latu • IR.lv

"Latvenergo" peļņa pusgadā 50 miljoni latu

13
Ojārs Lūsis, F64

Cerības uz rekordpeļņu visā gadā devuši gan pali, gan dabasgāzes cenas kritums

Latvijas valstij piederošais elektroenerģijas ražošanas un tirdzniecības uzņēmums "Latvenergo" šā gada pirmajā pusgadā strādājis ar 50 miljonu latu peļņu, vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB), atsaucoties uz koncerna akciju turētāju – Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci.

Tas gan nebūšot iemesls pārskatīt tarifu celšanas plānus, jo gada otrā puse, visticamāk, nebūs tik veiksmīga gāzes cenu kāpuma dēļ, prognozē DB. Pērn "Latvenergo" visa gada laikā nopelnījis 20 miljonus latu.

Pūce norāda, ka "Latvenergo" peļņa nav pārspīlēta – tikai 5%-6% līmenī no apgrozījuma. ''Eiropas uzņēmumiem peļņu nereti veido 10-12% apgrozījuma," saka EM pārstāvis. Tāpēc, visticamāk, nākamgad gaidāma elektroenerģijas tarifu celšana, kas pēdējos pāris gados nav notikusi. Kā ziņots, Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā jau apstiprināti ''Augstsprieguma tīkla'' jaunie tarifi, tiek izskatīts ''Sadales tīkla'' iesniegtais projekts, kura apspriešanas gaitā regulatora vadītāja Valentīna Andrejeva solījusies uzņēmumā veikt auditu.

"Latvenergo" pirmais pusgads tradicionāli peļņas ziņā ir ievērojami bagātīgāks nekā gada otra puse, jo pavasarī peļņu Daugavas hidroelektrostacijās palīdz ģenerēt palu ūdeņi. Līdz ar to gada laikā uzņēmuma peļņa parasti ir mazāka nekā pirmajā pusgadā. Sekmīgi strādāt ļāvusi zemā dabasgāzes cena, kas 2009.gada beigās nokrita zem 150 latiem par 1000 kubikmetriem. Aukstās ziemas dēļ ar pilnu jaudu darbināta Rīgas termoelektrocentrāle, kas modernizācijas dēļ strādājusi efektīvāk nekā iepriekš.

Ieguvums bija arī kaimiņvalstu elektroenerģijas tirgu atvēršana un iespēja caur "Estlink" kabeli tirgot elektroenerģiju Skandināvijai. "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss skaidrojis: "Neplānoti liels apjoms atomelektrostaciju Zviedrijā bija remontā, (..) un cenas, lai segtu patēriņu, bija ļoti, ļoti augstas."

Sasniegtie finanšu rādītāji likuši revidēt prognozi par gada kopējo peļņu, kas šogad, visticamāk, pārsniegs 30 miljonus latu," DB sacīja Pūce. 30 miljonu latu peļņu "Latvenergo" izdevies pārsniegt vienreiz pēdējos desmit gados – 2001.gadā koncerna peļņa bija 31,01 miljons latu.

"Latvenergo" 2010.gada otrā pusgada rādītāji, visticamāk, nebūs tik iepriecinoši tāpēc, ka no šā gada maija strauji pieauga dabasgāzes cena. Uzņēmuma eksperti aplēsuši, ka vislielākais dabasgāzes cenu kāpums šogad gaidāms augustā, kad, pēc "Latvijas gāzes" datiem, tai jāsasniedz 215,93 lati. Iemesls dabasgāzes iepirkuma cenu pieaugumam bijis arī eiro kursa krišanās pret ASV dolāru.

Komentāri (13)

Mārīte Klūga 16.08.2010. 13.24

valsts uzņēmums strādā ar vienu no Latvijā lielāko gada peļņu, valsts iedzīvotāji mokās ar nenomaksātiem šī paša uzņēmuma rēķiniem?

+7
-1
Atbildēt

1

    anita_brauna > Mārīte Klūga 16.08.2010. 13.38

    vēl aizirsi pieminēt, ka uzņēmums grib vēl palielināt tarifu tam visam pa virsu :D Nākošgad būs 150 miljoni peļņa :D

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

archoftriumph 16.08.2010. 22.59

ierosinu leeto HES energiju sadaliit uz galvinjaam katram latvijas
iedzivotajam lai par to buutu jaamaksaa tie 2s/kwh, un ja nepietiek, tad
piepeerk klaat pa tirgus cenaam.

manupraat godiigi, iipashi reekjinot ka HESus ceela par visu iedziivotaaju
kopeejo naudu latvijas un padomju laikaa.

shaads risinaajums arii cilveekus reaali stimulees iekljauties leetajaa
tarifaa, taatad ekonomeet!

+3
0
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 16.08.2010. 22.00

Veiksmīgi strādājis gan. Sēž ne tikai Miķelsons vien…

+1
0
Atbildēt

3

    laura_skeltina > andrejs_kirsis 16.08.2010. 22.18

    Kāds sakars veiksmei ar Miķelsonu?
    Šoreiz patiešām veiksme bija Latvenergo pusē, jo tik lieli ūdeņi pavasarī nebija bijuši sen un HESi strādāja uz pilnu jaudu. Šie lielie ūdeņi valsts budžetā parādīsies pāris desmitu miljonu latu apmērā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > andrejs_kirsis 16.08.2010. 23.16

    Valsts budžetā vai Miķelsonam pietuvināto personu kabatās? 15 g. atpakaļ Daugavas HES enerģijas pašizmaksa bija 0,11 sant. par kWh, bet Latvenergo ieguva 5 mio virsplāna peļņu, ja pareizi atceros. Tagad ar mazajām HES cik?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    varrvara > andrejs_kirsis 17.08.2010. 09.23

    Veiksmi bija gan lietus un ūdeņi, gan tas, ka Miķelsons aiz restēm, jo nepaspēja tos miljonus nobīdīt ,,pareizajā,, virzienā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu