Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

3

Nedēļas notikumi Latvijā

 

Pirmdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) paziņoja, ka pēc visiem jaunākajiem ekonomikas rādītājiem secināms, ka recesija Latvijā ir pārvarēta. Jau otro ceturksni pēc kārtas ir vērojams iekšzemes kopprodukta pieaugums, kas nozīmē, ka Latvija ir atgriezusies pie ekonomikas izaugsmes. Pirmajā ceturksnī tā pieauga par 0,3%, savukārt otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo, – par 0,1%. Atbilstoši ekonomikas terminoloģijai, ja divus ceturkšņus pēc kārtas valsts kopprodukts ir palielinājies, tad recesija ir beigusies. Vērojams arī IKP krituma tempa samazinājums, ekonomika pēc 18% krituma pagājušajā gadā sākusi pamazām atkopties. Rūpniecības produkcijas izlaide otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, pieauga par 6%, mazumtirdzniecības apgrozījums – par 1,7%.

Pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas Saeimas vēlēšanās ir pieteikts tik daudz deputātu kandidātu un tik maz kandidātu sarakstu. Par vietām 10.Saeimā 2.oktobrī cīnīsies 13 partijas un partiju apvienības, kuras izvirzījušas 1239 kandidātus, tātad vidēji uz vienu Saeimas deputāta vietu ir 12 kandidāti. (9.Saeimas vēlēšanām 2006.gadā tika iesniegti 19 kandidātu saraksti un 1024 deputātu kandidāti.) Pirmo reizi sarakstu iesniegšana aizvadīta arī bez ažiotāžas. Agrākajos gados partijas naktīs dežūrēja pie CVK durvīm, lai pirmās iesniegtu kandidātu sarakstus, taču tagad pirmajā dienā sarakstu iesniedza tikai Saskaņas centrs, bet apvienības Par labu Latviju! pārstāvis Guntis Ulmanis pat nokavēja sarakstu numuru izlozi, kas notika 6.augustā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu