100 lietu izaicinājums • IR.lv

100 lietu izaicinājums

3
Nellija Ločmele

Vai zināt, cik lietu ir jūsu mājās?

Man par savējām nav ne jausmas, bet pilnīgi droši ir tas, ka dažas lietoju ļoti bieži, taču bez daudzām varētu mierīgi iztikt. Jēdzīgi būtu atdot kādam, kuram tās vairāk nepieciešamas, un ik pa laikam tā arī daru. Kaut zinu, ka lietas neesamība ne vienmēr ir trūkums, kas noteikti jāaizlāpa kā caurums. Nesen pēc kolēģa ieteikuma izlasīju The New York Times par kādu pāri no Kalifornijas, kuru sadzīve apmetusi kūleni pēc internetā iepazīta «100 lietu izaicinājuma».

Doma tāda – atstāt sev ikdienas vajadzībām tikai 100 personisku mantu, no pārējām tikt vaļā, atteikties no jaunu iegādes bez īstas nepieciešamības un vispār kārtīgi izpurināt savu vērtību sistēmu, tērēt laiku un naudu tam, kas tiešām ir svarīgs. Minētais Kalifornijas pāris neienira askētismā vienā mirklī, tomēr izkārpījās no apburtā loka, kurā viens otram seko uz kredīta paņemts dzīvoklis, tā apmaksai nepieciešamā lielā alga un garās darba stundas, kas neatstāj laiku un naudu gandrīz nekam citam. 

Pārticības līmenis «vidējam statistiskam» pārim Rīgā un Kalifornijā varētu atšķirties diezgan krietni, taču «100 lietu izaicinājumā» simts ir un paliek tas pats simts abās okeāna pusēs. Un, protams, abās vietās netrūkst arī cilvēku, kam 100 lietu diēta nozīmē nevis atteikšanos un nežēlīgu savu prioritāšu izrevidēšanu, bet gan skarbi trūcīgu ikdienu, no kuras gribētos tikt vaļā tāpat kā no nesātīgā patērnieciskuma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu