Vētra mājām norauj jumtus • IR.lv

Vētra mājām norauj jumtus

39
meteo.lv

Latgalē bez elektrības atstāti 10 000 klientu, daļēji pārtraukta elektropiegāde Madonā

Spēcīgais vējš, kas svētdien plosījās Latvijas austrumos – Daugavpilī, Preiļos un Madonā, radījis pamatīgus postījumus, vēsta aģentūra LETA. Vairākām mājām norauti jumti, nogāzti koki, daļa Madonas iedzīvotāju palikuši bez elektrības, ziņo aģentūra BNS. Latgalē elektropiegāde galvenokārt uz vadiem sakritušo koku dēļ pārtraukta ap 10 000 klientiem, informē ''Latvenergo''.

Pagaidām nav ziņu, ka stiprajā vējā būtu cietuši cilvēki. Pēc aculiecinieku stāstītā, dažādās vietās Latvijas austrumos vētra plosījusies īslaicīgi, tomēr ar lielu spēku. Uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" meteoroloģiskā stacija Viļānos fiksējusi vēja brāzmas 26 metri sekundē, kas atbilst vētras spēkam.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inese Veisa BNS stāstīja, ka ar Daugavpils kolēģiem ilgu laiku bijis grūti sazināties, jo negaiss daļu pilsētas atstājis bez elektrības, ir daudz lauztu koku un pārrauti tramvaju elektrovadi. Glābējiem Daugavpilī joprojām ir daudz izsaukumu.

Daugavpils domes komunālās saimniecības nodaļas vadītājs Aivars Pudāns aģentūru LETA informēja, ka pilsētā spēcīgās vēja brāzmas nolauzušas vairākus simtus koku, nodarot nopietnus postījumus, uz ceļiem sakritušie koki vairākās vietās nosprostojuši automašīnu kustību. Lai atjaunotu transporta kustību Daugavas ielā no Rīgas puses, komunālās saimniecības nodaļas avārijas brigādei, kas strādāja kopā ar VUGD brigādi, bijusi nepieciešama aptuveni stunda. Krītošie koki Daugavpilī radījuši bojājumus vairākām ēkām un automašīnām. Vētras seku novēršanai avārijas brigādes Daugavpilī strādās visu nakti, prognozēja Pudāns.

Negaiss pamatīgi plosījies Madonā, kur arī daļēji pārtraukta elektroapgāde. Novada domes izpilddirektors Āris Vilšķērsts BNS sacīja, ka vairākām dzīvojamām mājām norauti jumti. Kāds piecstāvu nams palicis pavisam bez jumta, un Vilšķērsts cer, ka pa nakti nelīs, jo pārklāt tik lielu platību līdz naktij nebūs iespējams.

Pie Madonas slimnīcas platā joslā nolauzts daudz priežu, ar saknēm izgāzti bērzi. Madonas ielās izmētātas atkritumu urnas un koku zari. "Izskatās iespaidīgi, tik spēcīgu vēju es savā mūžā nebiju redzējis," atzina Vilšķērsts.

Vienas cietušās mājas jumts iepūsts blakus esošajā bērnudārza teritorijā, LETA stāstījusi Madonas iedzīvotāja. Bez jumta palicis veikals "Beta" Rīgas ielā. Arī privātmājām vējš norāvis jumtus un sabojājis apdari. Vairākās ielās apgrūtināta satiksme, jo uz ceļiem sagāzušies koki un elektrības stabi. Negaisā cietušas uz ielas atstātās automašīnas, kurām izsisti stikli, tirdzniecības vietām sabojātas izkārtnes.

Aculiecinieki vēsta, ka Viļānos bijusi pamatīga krusa ar gabaliem piecu centimetru diametrā. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs Gulbenē fiksējis 18 metrus sekundē (m/s) stipru vēju, Rēzeknē – 16 m/s, Alūksnē – 15m/s, tur birusi arī krusa četru centimetru diametrā.

Kopumā svētdienas vakarā bez elektrības Latgalē palikuši 10 000 klientu, informē ''Latvenergo''. Elektrības piegādes pārrāvuma galvenais iemesls esot koki, kas vētrā sakrituši uz elektrolīnijām. Uzņēmuma montieru brigādes patlaban strādājot avārijas režīmā, taču pagaidām nevar pateikt, kad bojājumi būs novērsti.

Lielākais skaits mājsaimniecību bez elektrības palikušas Preiļu apkaimē – ap 5000. Daugavpilī elektrības nav ap 4000, Rēzeknē – 1500, Krāslavā – ap 600 ''Latvenergo'' klientiem.

Komentāri (39)

Janka, Janic 08.08.2010. 20.55

tajaa pusee protams taa ie stipra veetra , gar kurzemes piekrasti šaadi veeji ir bieša paraadiiba , tur nav vaargu koku un švakri buuveetu jumtu , jo vienmeer ir domaats par veetras iespeejamiibu , citaadi tur visas maajas buutu bez jumtiem , … taa gan , vajag maajaam jumtus izbuuveet sakariigi nevis ķepata ļepata …

+6
0
Atbildēt

1

    anete_raugule > Janka, Janic 10.08.2010. 09.31

    Nu, tagad varbūt nav ;) Es vēl atceros kurzemnieku vaimanas (un ne bez pamata) pēc 2005.gada vētras. Šis pūtiens nebija vājāks, tāpēc arī tik daudz postījumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sandra Vāpa (Ancāne, 08.08.2010. 21.00

nemaz nevajag kokus, kas uzkrīt līnijām.
pie manas mājas paši stabi apgāzās, kad uzpūta vētra. uz līdzena tīruma.
2 gab pa zemi, vadi pa zemi, stabs pāri ceļam.
112 liek pašiem zvanīt uz Latvenergo, bet lieki teikt, ka tur nevienu sazvanīt nav iespējams jau 2 stundas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu