Ordinēts jaunais katoļu arhibīskaps • IR.lv

Ordinēts jaunais katoļu arhibīskaps

24
Evija Trifanova, LETA

Stankevičs amatā iesvētīts ceremonijā Doma baznīcā, uzsverot konfesiju sadarbību

Cilvēku piepildītajā Rīgas Domā svētdien pēcpusdienā noturēts Romas Katoļu baznīcas jaunā Rīgas arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča iesvētīšanas dievkalpojums, vēsta aģentūra BNS. Ticīgo procesija uz Doma baznīcu atnāca no Svētā Jēkaba katedrāles.

Priesteris Zbigņevs Stankevičs, Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta direktors un Rīgas Metropolijas garīgā semināra garīgais tēvs, tika nominēts par kardināla Jāņa Pujata pēcteci. Pujatam šogad aprit 80 gadu, un saskaņā ar katoļu baznīcas likumiem bīskaps, sasniedzot 75 gadu vecumu, iesniedz pāvestam lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem.

Jau vēstīts, ka Doma baznīca par Stankeviča ordinācijas vietu izvēlēta, jo jaunais arhibīskaps – metropolīts šādi vēlas akcentēt kristīgo konfesiju labo sadarbību Latvijā, kam pievērsīšot uzmanību turpmākās kalpošanas laikā. Doma baznīcā atrodas Latvijas apustuļa un pirmā bīskapa Svētā Meinarda kaps, dievnamā Latvijas apmeklējuma laikā lūdzies pāvests Jānis Pāvils II. Turklāt Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle, kas ir katoļu arhibīskapa sēdeklis, nav pietiekami plaša tik vērienīgam pasākumam.

Svinīgo dievkalpojumu jeb Svēto Misi vadīja kardināls Jānis Pujats, piedaloties Svētā Krēsla pārstāvim – Apustuliskajam nuncijam Latvijā – arhibīskapam Luidži Bonacci, kā arī Latvijas un kaimiņvalstu bīskapiem.

Trīs stundas ilgajai arhibīskapa ordinācijas ceremonijai bija pulcējušies Romas katoļu baznīcas bīskapi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas, dažādu baznīcas organizāciju vadītāji un priesteri no Itālijas, ASV, Polijas, Austrijas un citām valstīm, daudzi ticīgie, kā arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Ordinācijas Svētā Mise tiešraidē tika rādīta Latvijas Televīzijā un ar Polijas satelīttelevīzijas "TV Polonia" starpniecību translēta uz ārzemēm.

Saskaņā ar aģentūras LETA ziņām, Stankevičs dzimis 1955.gadā Gulbenes rajona Lejasciema pagastā. Pēc studijām Rīgas Politehniskajā institūtā vairākus gadus strādājis inženiera specialitātē. Viņš ieguvis teoloģijas maģistra grādu Ļubļinas Katoļu universitātes Teoloģijas fakultātē Polijā un 1996.gadā sāka kalpot kā vikārs Rīgas Svētā Franciska draudzē. Stankevičs kalpojis arī kā Rīgas Garīgā semināra garīgais tēvs un Rīgas Jēkaba katedrāles vikārs. 2008.gadā viņš ieguva teoloģijas doktora grādu Laterāna pontifikālajā universitātē Romā. Profesors Stankevičs pārvalda poļu, angļu, itāliešu un krievu valodu.

Komentāri (24)

mary75 09.08.2010. 06.28

Jācer, ka šis nesadarbosies ar agresīvu sektantu baru – ļeģajeviešiem, ko Pujāts nez kapēc arī pieskaitīja pie kristiešiem.
Kristietība un agresija ir nesavienojami jēdzieni.

+5
-2
Atbildēt

1

    Māris Bluķis > mary75 09.08.2010. 13.56

    derim49 Jums laikam viedoklis par pilnīgi visu. Nekā personīga, bet viena no stulbuma pazīmēm ir pļāpīgums:(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Banuta 08.08.2010. 19.46

Nu, tad lai gana savas aitas labi! :)

+2
0
Atbildēt

0

! ASAP Promo 08.08.2010. 22.05

The star is born!
Bet, ja nopietni, tad gribu izteikt viedokli, ka pēdejās dekādēs jaunais arhibīskaps varētu būt pirmais līderis, kurš patiesi spēs uzrunāt un aizraut tautas masas, jo, lai arī garīdznieks, liekas, ka ir ļoti apskaidrots cilvēks.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu