Jaunais Polijas prezidents nodod amata zvērestu • IR.lv

Jaunais Polijas prezidents nodod amata zvērestu

AFP/LETA

Komorovskis kļuvis par ceturto poļu valsts galvu pēc komunistu režīma krišanas

Nesen ievēlētais jaunais Polijas valsts galva, 58 gadus vecais Broņislavs Komorovskis piektdien nodeva prezidenta amata zvērestu, kļūstot par ceturto poļu valsts vadītāju pēc komunistu režīma krišanas, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Komorovskis, kurš pārstāvēja valdošo liberālo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO), 4.jūlijā uzvarēja vēlēšanu otrajā kārtā, iegūstot 53,01% balsu un pārspējot konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski. Jau vēstīts, ka prezidenta vēlēšanas Polijā notika pirms termiņa, jo iepriekšējais prezidents Lehs Kačiņskis – Jaroslava Kačiņska dvīņubrālis – aprīlī gāja bojā aviokatastrofā Krievijā.

Jaroslavs Kačiņskis nepiedalījās zvēresta nodošanas ceremonijā. Toties svinīgās ceremonijas laikā parlamentā bija ieradies antikomunistiskās arodapvienības "Solidaritāte" kādreizējais līderis Lehs Valensa, kurš kļuva par pirmo pēc Polijas prezidentu pēc komunistiskā režīma krišanas, kā arī otrais atjaunotās Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis.

Parlamentārieši ar klusuma brīdi godināja Smoļenskas aviokatastrofas upurus.

Inaugurācijas runā Komorovskis, brīvā tirgus principu aizstāvis un liberālis, solīja atbalstīt Polijas valdību centienos stiprināt saites Eiropas Savienībā, NATO un ar stratēģisko partneri ASV, kā arī ar Krieviju. "Mēs vēlamies Veco kontinentu nostiprināt, iedvesmot un padarīt dinamiskāku," teica Polijas jaunais valsts galva. Kā pirmos ārvalstu vizīšu galamērķus viņš minēja Briseli, Parīzi un Berlīni.

Komorovskis, kas jaunībā bija dedzīgs antikomunists un "Solidaritātes" biedrs, tagad ieguvis izlīguma politiķa reputāciju. Viņš studējis vēsturi un savulaik bijis skolotājs. Kopš 1991.gada sešas reizes pēc kārtas ievēlēts Polijas parlamentā. 90.gados Komorovskis trijās valdībās bijis aizsardzības ministra vietnieks, 2000. un 2001.gadā – aizsardzības ministrs.

Pēc Pilsoniskās platformas uzvaras parlamenta vēlēšanās 2007.gadā viņš tika ievēlēts par parlamenta spīkeru. Kad Lehs Kačiņskis gāja bojā Smoļenskas aviokatastrofā, Komorovskim bija jāuzņemas valsts galvas pienākumu veikšana.

Jaunā Polijas prezidenta dzimtā pilsēta ir Oborņiki Slonski, Silēzijā, Polijas dienvidos, kur viņa vecāki nonāca kā bēgļi – pēc Otrā Pasaules kara padomju vara viņus bija izraidījusi no Lietuvas teritorijas. Komorovskis ir precējies, viņam ir pieci bērni.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu