Ungārijas mediju likums - kā no komunisma laikmeta • IR.lv

Ungārijas mediju likums – kā no komunisma laikmeta

38
Jānis Saliņš, F64

Valsts topošo mediju regulējumu asi kritizē žurnālisti un preses brīvības organizācijas

Eiropas žurnālistu apvienības un preses brīvības uzraudzības organizācijas asi kritizē Ungārijas valdību saistībā ar jaunajiem mediju likumiem, kas valsti atmetot atpkaļ "komunisma laikmetā" vēstī LETA-EUObserver.

Vispretrunīgāk tiek vērtēta iecere izveidot valdības kontrolētu "mediju prezidiju", kurš uzraudzīs sabiedriskos medijus, lai garantētu "līdzsvarotas ziņas" un, pēc regulatora domām, "sabiedrībai nepieciešamas" informācijas publicēšanu. Sabiedriskās raidorganizācijas paredzēts pārveidot bezpeļņas uzņēmumos, kurus uzraudzīs prezidijs.

Jebkurai personai, neatkarīgi no tā, vai viņa minēta komentārā vai ziņā, tagad tiks garantētas tiesības sniegt atbildi attiecīgā izdevuma slejās. Prezidija vadītāju uz deviņu gadu ilgu termiņu tieši iecels premjerministrs. Savukārt prezidija kompetencē būs Ungārijas sabiedrisko mediju direktoru iecelšana.

Eiropas žurnālistu federācijas ģenerālsekretārs Aidns Vaits paziņojumā norādījis, ka Ungārijas likumprojektu pakete "ierobežo viedokļu brīvību un runas brīvību". Tās normas nav skaidri formulētas, ir virspusējas un rada bažas, ka "jaunie noteikumi tiks patvaļīgi piemēroti" un atbrīvos valdībai rokas, lai iejauktos mediju darbā. "Tas neatbilst Eiropas dažādības un plurālisma standartiem un pagriež pulksteni atpakaļ uz laiku, kad Ungārija dzīvoja komunistu jūgā un valsts kontrolētu mediju ēnā," uzsvēris Vaits.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) vietējais birojs uzdevis tiesību ekspertiem izvērtēt mediju likumprojektu paketi. Savukārt jau jūnijā EDSO aicināja Budapeštu apturēt paketes izskatīšanu, lai vispirms konsultētos ar nozares akciju turētājiem.

"Ierosinātie likumi ir ļoti satraucoši no mediju brīvības viedokļa (..). To pieņemšana var novest pie tā, ka visi raidījumi tiek pakārtoti politiskiem lēmumiem," vēstulē norādīja EDSO pārstāve mediju brīvības jautājumos Dunja Mijatoviča.

Tomēr Ungārijas valdošās partijas "Fidesz" pārstāvji jebkādu kritiku noraida. Pašreizējā Ungārijas radio un televīzijas regulatora pārstāve Annamarija Salai, kura pārstāv "Fidesz" un varētu kļūt par jaunveidojamā prezidija vadītāju, apgalvo, ka jaunie likumi palielināšot mediju neatkarību.

Pirmo paketes daļu parlaments jau apstiprinājis, un tā paredz nacionālās telekomunikāciju padomes un radio un televīzijas padomes apvienošanu. Atlikušo paketes daļu, tostarp arī dokumentu, kas tiek dēvēts par "mediju konstitūciju", parlaments gatavojas izskatīt rudenī.

Komentāri (38)

kuda 06.08.2010. 14.49

Nekas, nekas, lai ir kāda kontrole, neviens no tā nenomirs. Tiklīdz rodas vismazākā cenzūras iespējamība, tad uzreiz ir lielie brēcēji par komunistiem, fašistiem un citiem zvēriem.
Jā, viena lieta ir vārda brīvība, taču nereti rodas sajūta, ka daži labi žurnālisti to vārdu savienojumu uztver kā visatļautību, ka viņiem ir tiesības teikt un radīt visu ko iedomājas.
Tā kā, manuprāt, iestāde, kas uzrauga medijus, lai šamējie izturētos kaut cik ētiski, nav nekas slikts.

0
0
Atbildēt

0

Janis 06.08.2010. 07.28

Tā padomju apvienošana izklausās pēc NRTP un mēs visi zinam, kas no tā ir iznācis – mums ir Kots, Kļeckins un vēl dažas jaukas “sejas”.

Izklausās, ka Ungārijā pie varas nācis tāds kā SC un PLL klons – ar SVF/EB attiecības jau sabojātas un tagad sākas savējo likumprojektu bīdīšana..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu