Sausums paaugstina graudu cenas • IR.lv

Sausums paaugstina graudu cenas

40
Kaspars Krafts, F64

Pasaules tirgū graudu cenas kāpušas par 30-40%, gaidot mazāku ražu Krievijā

Graudu cenas pasaulē cēlušās par 30-40%, reaģējot uz sausuma radīto ražas samazinājumu Krievijā, kas tirgu ietekmē drīzāk kā spekulatīvs faktors, biznesa portālam Nozare.lv sacījis Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta Lauksaimniecības attīstības un ekonomisko attiecību nodaļas vadītājs Andris Miglavs.

Krievija, kas ir viena no pasaulē lielākajām kviešu eksportētājvalstīm, noteiks pagaidu aizliegumu graudu eksportam, ņemot vērā pēdējo desmitgažu laikā piedzīvoto postošāko karstuma vilni un bargo sausumu, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Miglavs gan uzskata, ka Krievijas ietekme uz pasaules graudu tirgu ir ierobežota, tāpēc sausuma radītais ražas samazinājums drīzāk tiekot izmantots kā spekulatīvs faktors, uzkurinot tirgus dalībniekos sajūtu par vispārējo graudu deficītu. ''Tirgi uz to jau ir reaģējuši, paceļot cenas par 30-40%, salīdzinot ar iepriekšējās sezonas cenām," secināja eksperts. Viņš gan pagaidām neprognozē dramatisku pasaules kviešu kopražas samazinājumu, arī krājumi sarukšot nenozīmīgi – vien par kādiem 5-7%.

Miglavs atzina, ka anomālais sausums Krievijā, Ukrainā un Kazahijā ir atstājis iespaidu uz potenciālo kopražu šajā reģionā. 2009.gadā Krievijā kopumā saražoti 93,5 miljoni graudu tonnu, bet šogad prognoze pazemināta līdz 80 miljoniem tonnu, un tiek pieļauts, ka šī gada raža varētu nepārsniegt pat 70 miljonus tonnu.

Savukārt kukurūzai un rīsiem cena pasaules tirgū nedaudz samazinājusies, bet sojai – nedaudz palielinājusies. Speciālists arī atgādina, ka iepriekšējais gads bija ''rekordzemo cenu gads''.

Uz jautājumu par Latvijas graudu eksporta potenciālu Miglavs norādīja, ka tas uz kopējā tirgus fona ir tik neliels, ka būtībā nav pamata bažīties par jebkura izaudzētā ražas apjoma pārdošanas iespējām pasaules tirgū. ''Taču Latvijas gadījumā Krievijas faktoram ir blakus ietekme – tranzīta biznesam ir minimālas iespējas iegūt kaut ko no Krievijas izcelsmes graudu eksporta plūsmas šajā sezonā to neesamības dēļ. Varbūt kaut ko ienesīs vienīgi iespējamo Krievijas importa plūsmu apkalpošana," sacīja Miglavs.

Komentāri (40)

Ziemelnieks 05.08.2010. 13.36

UN tagad man ir patiesi žēl, ka valsts nav izmantojusi savas brīvās zemes to apsēšanai! Būtu lieliska eksporta prece!!

0
0
Atbildēt

4

    Tamāra Nolmane > Ziemelnieks 05.08.2010. 15.04

    Halo halo!!! Nav jau tik slikti, Latvijā saražo vismaz vairākus simtus tūkstošu tonnu graudu. Šī ir laba ziņa zemniekiem, un lai tikai viņi pamēģina pukstēt, ka viss ir slikti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > Ziemelnieks 05.08.2010. 15.13

    Bet paskaties,cik daudz zeme stāv neapsēta, kuru varētu apsēt un gala produktus izmantot par eksporta preci…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ziemelnieks 06.08.2010. 05.15

    ….un neapgūto zemju apsēšanai…valsts dibinātu kolhozus…vai sovhozus?…un kur vēl paliek MTS?….
    ….vai pirms rakstīšanas…Tu mēdz arī domāt?…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ziemelnieks > Ziemelnieks 06.08.2010. 09.40

    Protams, ka pirms rakstīšanas domāju! Kāpēc uzreiz kolhozus. Labs piemērs, pie maniem radiem, kuri dzīvo Liepnas pagastā, Alūksnē. Viņiem kaimiņos zemi ir pārpircis dāņu uzņēmējs un latviešu zemnieks kā traks tajā zemes gabalā darbojas, pelna naudu, apsējot, uzturot un novācot ražu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ziemelnieks 05.08.2010. 13.34

Tauta, sākam gaidīt ziņu, ka pieaugs arī maizes cena!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu