Jezdakova: Ēnu ekonomika pieaugs līdz ar krīzi • IR.lv

Jezdakova: Ēnu ekonomika pieaugs līdz ar krīzi

47
Raitis Plauks, F64

Nelegālā joma mazināsies, ja par to mazāk runās, uzskata VID vadītāja

Ēnu ekonomikas apjoms pieaug un palielināsies līdz ar krīzi, intervijā aģentūrai LETA atzinusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova. Viņa norāda, ka pēdējie dati par ēnu ekonomiku Latvijā ir no 2008.gada, kad apjoms bijis 12%, tāpēc "runāt 2010.gadā par ēnu ekonomiku, bet skatīties uz 2008.gada datiem nebūtu pareizi''.

Jezdakova gan piekrīt, ka jūtams ēnu ekonomikas pieaugums. "Jo vairāk par ēnu ekonomiku runājam, jo vairāk visi pētījumi liecina par pieaugumu. Jo mazāk runāsim par to, jo pētījumi būs labvēlīgāki. Protams, ēnu ekonomikas apjoms pieaug un pieaugs līdz ar krīzi,'' paredz VID ģenerāldirektore. Jāpiebilst gan, ka ekonomikas ekspertu vērtējumā ekonomikas recesija ir apstājusies un atsevišķās jomās vērojams pat neliels pieaugums. Savukārt ēnu ekonomika pēc lietpratēju vērtējuma pērn un šogad Latvijā varētu būt tuvu 40%, pirms krīzes tā vērtēta ap 25%.

Ar ēnu ekonomikas mazināšanu ''vajadzētu strādāt visiem, ne tikai VID, bet arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam'', aicina Jezdakova, uzsverot, ka galvenais šajā procesā ir mainīt uzvedības normas, taču tam būšot vajadzīgi 10 gadi.

Vaicāta, vai ko mainīt varētu nulles deklarācijas, VID vadītāja atzīmē, ka deklarācijās atkārtot visus datus, kas jau ir VID rīcībā, nebūtu pareizi. Sākotnēji nepieciešams saprast, kāds ir sākumdeklarēšanas mērķis: "Ja informācija būs ierobežotā apjomā un dos mums papildus informāciju, tad tas ir apsveicami un to varēsim izmantot.'' Pirms desmit gadiem VID bijis grūti pierādīt skaidras naudas uzkrājumus, bet patlaban VID varot neatzīt ievērojamus skaidras naudas uzkrājumus.

Nākamnedēļ izskatīšanai valdībā varētu tikt virzīta VID izstrādātā atalgojumu koncepcija, lūdzot darbinieku atalgojuma izlīdzināšanai piešķirt vairāk nekā miljonu latu, informē VID vadītāja. Papildu līdzekļi vajadzīgi, lai izlīdzinātu strādājošo atalgojumu par vienu un to pašu darbu reģionos un VID centrālajā aparātā. Jezdakova gan nekonkretizēja šīs atšķirības amplitūdu.

Komentāri (47)

mary75 05.08.2010. 09.55

Vispār, diezgan dīvains paziņojums – jo mazāk par ēnu ekonomiku runāsim, jo mazāk tā būs.
Drīzāk, jo mazāk runāsim, jo Jezdakovai būs mazākas galvassāpes, jo vairāk runāsim, jo vairāk VID būs jācenšas, lai to apkarotu.
Un vēl liels jaunums, ka mums kādreiz ēnu ekonomikas īpatsvars mums ir bijis 12%, pēc VID datiem, t.i. mazāks, kā pat dažā vecā ES valstī.
Cik atceros, pēc ārzemju ekspertu aprēķiniem, ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā nekad nav bijis mazāks par 20 – 30 %.
Man par Jezdakovu iespaids nedaudz sabojājies.

+7
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > mary75 05.08.2010. 19.50

    Nele ar savu kantori dziivo mazliet atpakaļ , var to saprast , jo atskaišu papiiru kalni pie šiem nonaak gadu peec notikumiem , tas jau arii izriet no saukļa , ka eenu ekonomika pieaugs liidz ar kriizi , jau zinaams ka ekonomika saak atkopties , bet Nellija savos birokraatijas kalngalos to ieraudziis peec gada , … peec veeleešanaam nopietni jaapieiet šai probleemai , eenu eonomika ir teju vienaa liimenii ar gaišo , praktiski otrs valsts budžets , kas rada milziigu netaisniibu tiem , kas tagad tiek apdaliiti , kaa pensionaari , skolotaaji , taapat zinatnes attiistiiba , mediciinas pakalpojumi… ļoti daudz sakariibu šajaa kontekstaa…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 05.08.2010. 10.34

    Var manīt, ka sabiedriskās attiecības Jezdakovas kundzei nav stiprā puse. Viņa to frāzi par ideju, ka ēnu ekonomika samazināsies ja par to mazāk runās domāja ar ironiju (jo Latvijā tāda lieta eksistē – jo mazāk par ko runā, jo mazāk tas eksistē kā problēma, cilvēki ļoti ietekmējas no sabiedriskajos mēdijos skandētajām lietām), jo pēc tam sekoja frāze, ka ēnu ekonomika nenovēršami šobrīd pieaug. Tiesa, manuprāt viņa nenoformulēja ideju līdz galam – šobrīd šajā lēnā starta posmā ēnu ekonomika vēl pieaugs – šķiet tā to viņa domāja. Ēna samazināsies tikai tad, kad ekonomika jau uzņems straujākus tempus.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

ieva_antons 05.08.2010. 09.41

Tātad skaidrs; iebāzīsim galvu smiltīs un ēnu ekonomikas nebūs.Lai nu kam,bet VID priekšniekam vajadzētu zināt, kā reāli apkarot ēnu ekonomiku, tas ir viņa primārais uzdevums.

+6
0
Atbildēt

2

    ieva_antons > ieva_antons 23.08.2010. 19.32

    Inspektori ir izpildītāji, bet priekšniekam jāredz tālāk,jārada apstākļi, lai inspektors var izpildīt savus darba pienākumus,jāspiež uz pareizajām svirām, lai mazinātu ēnu ekonomiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > ieva_antons 06.08.2010. 15.34

    Durejs?! Nu gan AP-LAM! VID ir tikai/vienīgi izpildītāji. Ar ēnu ekonomiku kauties primārais ir likumdevēja/LR Saeimas uzdevums. VID-s jāstrādā vienīgi pieņemot likumu ietvarā. Likumdevējs mums šobrīd gan stulbs, gan nekaunīgs, tādēļ valsts izpausmes ir negodīgas: daļa no melnās un pelēkās ekonomikas ir apvainoto un pazemoto pilsoņu partizānu karš pret negodīgo/reketierisko valsti. Ja Saeimas vairākums — koalīcija — pērn IeIe nodokļa likumu apstiprinājusi tādu, kāds tas šogad ir, likums no fiziskām personām prasa ne tikai 26% Iedzīvotāju Ienākuma nodokli, bet to juridiski papildus apgrūtina, pieprasot šo nodokli maksāt avansā! Un VID-am liek sastādīt 3 cilvju komisiju, lai par katru pašnodarbināto skaidrotu, kādēļ tas maita Ls 50 — 70 — 100 ceturksnī nespēj zviedru baņķieru atbalstam ziedot! Ja tik stulbu likumprasību nebūt, VID-am pagājsnedēļ nevajdzētu raudāt pēc jauniem darbiniekiem netaisnīgi mazu naudu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janis 05.08.2010. 09.22

“darbinieku atalgojuma izlīdzināšanai piešķirt vairāk nekā miljonu latu”

Padomju laika eifēmismu sacerēšanas māka nekur nav zudusi.
Tagad “palielināšanu” sauc par “izlīdzināšanu”.
Un nevienam, īpaši Nellijai, nav jāņem nost.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu