«Zeķē» miljons latu • IR.lv

«Zeķē» miljons latu

2

Saeimas kandidātu parādu un aizdevumu deklarācijas sniedz interesantu vielu pārdomām, bet neviena iestāde tās nepārbauda

Cilvēki bez lieliem uzkrājumiem vai vērtīgiem īpašumiem aizdevuši simtiem tūkstošu latu, citi – iekļuvuši nopietnās parādsaistībās. Šādu ainu atklāj Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegtās ziņas par Saeimas deputāta kandidātu mantisko stāvokli. Būtu interesanta viela izpētei, taču diemžēl tāda nenotiek – KNAB kontrolē valsts amatpersonas, un par tādām kļūs tikai ievēlētie 100 deputāti, savukārt Valsts ieņēmumu dienests neplāno «kampaņveidīgu» pārbaudi tieši kandidātiem. Tikmēr eksperte Iveta Kažoka (Providus) norāda – lielas parādsaistības vai aizdevumi paši par sevi nav nekas nosodāms, taču vēlētājiem jāpievērš tiem uzmanība, izvērtējot, vai kandidāti ar savu legālo algu varēs norēķināties par savām saistībām. «Atsevišķos gadījumos tas var liecināt par fiktīviem darījumiem, ko pēc tam kukuļu ceļā amatpersonas cer saņemt atpakaļ. Jautājums – vai deputāta kandidāts, kurš aizdevis pusmiljonu vai miljonu, ir šo summu godīgi nopelnījis,» saka Kažoka. Mēs apkopojām ziņas par sešiem populārākajiem sarakstiem, atlasot kandidātus, kuru saistības, aizdevumi un skaidras naudas uzkrājumi pārsniedz 200 000 latu vai ir lielākie attiecīgajā sarakstā.

Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā

PARĀDSAISTĪBAS LATOS

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu